Nato yeni ‘Stratejik Konsepti’ tartışmak için toplandı

Nato yeni ‘Stratejik Konsepti’ tartışmak için toplandı

Belçika’nın başkenti Brüksel’de iki gün sürecek Nato Dışişleri Bakanları toplantısı dün başladı. Türkiye’yi Mevlüt Çavuşoğlu’nun temsil ettiği toplantıya katılan ABD’li Blinken, “geleceğimiz için çok önemli bir dönemdeyiz” dedi. Toplantıya, Nato üyesi olmayan birçok ülke çağrıldı!

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, toplantının açılışında konuştu. Blinken, müttefiklerin Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının öncesindeki aylarda başlayan şekilde olağanüstü iş birliği ve koordinasyon içinde olarak her unsur üzerinde istişarede bulunduklarını, iki gün buna devam edeceklerini söyledi.

Savaşın başından bu yana Ukrayna’yı desteklemek, Rusya’ya olağanüstü baskı uygulamak ve NATO savunmasını garanti etmek olmak üzere üçlü bir strateji izlediklerini savunan Blinken, “Bugün ve yarın, sadece bu çabaları nasıl sürdürebileceğimizi değil, aynı zamanda bunları nasıl geliştirebileceğimizi de konuşacağız.” dedi.

İlk oturum Stratejik Konsept konulu

Blinken, “İkinci olarak, geleceğimiz için de çok önemli bir dönemdeyiz.” diyerek NATO’nun yeni Stratejik Konseptine işaret etti ve haziranda Madrid’deki zirvede kabul edilecek Konsept açısından iki gün sürecek toplantıların önemine dikkati çekti.

Stoltenberg de toplantıda yalnızca Ukrayna konusunun değil, Asya Pasifik’ten ortaklarla görüşebilecek çok çeşitli konuların tartışılacağını, ilk oturumda ise Stratejik Konsepti görüşeceklerini kaydetti.

Toplantıya çağrılan ‘üye olmayan’ ülkeler

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, toplantıya Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’nın yanı sıra Avustralya, Finlandiya, Gürcistan, Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda ve İsveç dışişleri bakanlarının da çağrıldığını bildirmişti.

Çavuşoğlu, Brüksel’de fotoğraf sergisi açılışı yaptı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Belçika Temsilciliği’nde düzenlenen “Türkiye Güzellikleri” fotoğraf sergisinin açılışını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptı.

Çavuşoğlu, Nato Dışişleri Bakanları toplantısı nedeniyle Brüksel’de olduğunu belirterek, müttefik mevkidaşlarıyla Ukrayna’daki savaşı durdurmak için neler yapabileceklerini görüşeceklerini bildirdi. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin dünya başkentlerine taşıdığı fotoğrafların ilk olarak Antalya Diplomasi Forumu’nda dijital ortamda gösterilerek çok beğenildiğini dile getiren Çavuşoğlu, Belçika’daki Türk toplumunun, fotoğraflarla anlatılan birlikte yaşama kültürünün güzel bir örneğini gösterdiğini ifade etti.

Çavuşoğlu, sergiyi ziyaret eden Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Buyar Osmani’ye teşekkürlerini iletti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *