Rahmi Koç’un İzmir’de Amerikan hastanesi açılışında ‘Kürt kadını’ hakkında kullandığı ifade nedeniyle soruşturma başlatılmasını “yanlış” olduğunu savunan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Rahmi Koç’un sözlerini latife olarak niteledi.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Bazı basın yayın organlarında yer alan görüntülerde, iş insanı Rahmi Koç tarafından sarf edilen ifadelerle ilgili olarak; Cumhuriyet Başsavcılığımızca ‘Halkın Bir Kesimini Alenen Aşağılama’ suçu kapsamında re’sen soruşturma başlatılmıştır.” denildi.
Rahmi Koç, holdingin sayfasından özür diledi
Rahmi Koç, Koç Holding’in sosyal medya hesabından kamuoyuna açıklama yaptı. “Herhangi bir kimliği hedef alma niyeti taşımadığım sözlerim için içtenlikle özür diliyorum.” ifadelerini kullanan Koç, “Üzüntümü samimiyetle paylaşmak isterim.” dedi.
Bakan Gürlek: Vatandaşı hedef alan değerlendirme
Adalet Bakanı Akın Gürlek de sosyal medya hesabından açıklama yaparak “Sosyal medya platformlarında yer alan paylaşımlarda bir iş insanı tarafından bir açılış programında kadınları ve belirli bir etnik kimliğe mensup vatandaşlarımızı hedef aldığı değerlendirilen ifadeler üzerine İzmir Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından resen soruşturma başlatılmıştır.” dedi.
“Adaletin terazisi kimsenin servetine, unvanına veya statüsüne göre tartmaz; yargı, daima insan onurunu ve hukuku korur.” ifadelerini kullanan Gürlek, “Kadınların onurunu zedeleyen, haysiyetini inciten ve toplumsal hassasiyetlerimizle bağdaşmayan ifadeler, kim tarafından söylenirse söylensin asla kabul edilemez.” açıklamasında bulundu. Gürlek, paylaşımının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Bu tür sözlerin bir ‘fıkra’ veya mizah adı altında sarf edilmesi, kadınlarımıza ve toplumumuzun belirli bir kesimine yönelik sergilenen bu nezaketsizliği hafifletmez. Toplumumuzun temel direği olan kadınlarımızın onuruna ve vatandaşlarımıza yönelik her türlü ayrımcı yaklaşımın karşısında durmaya kararlılıkla devam edeceğiz.”
Ömer Çelik: Değerlerimize aykırı, çok yanlış ve çirkin
AKP Sözcüsü Ömer Çelik de toplumun hiçbir kesiminin inancı etnik kökeni, kültürü kimliği veya cinsiyetinin aşağılayıcı, ayrımcı ve ötekileştirici söylemlerin konusu olamayacağını söyledi. İnanç, etnik köken ve cinsiyet üzerinden üretilen aşağılayıcı yaklaşımların nefret söylemi doğuracağını vurgulayan Çelik, “’Kürt kadın’ ifadesiyle aşağılayıcı bir söylemin yan yana getirilmesi değerlerimize aykırıdır, çok yanlış ve çirkindir.” ifadesini kullandı.
Çelik, “Kürt vatandaşlarımızla beraber hepimizi ve tüm kadınlarımızı inciten bu yanlış ve çirkin yaklaşımları en net şekilde ve kökten reddediyoruz. Nefret söylemleri, mizah kılıfı ile asla mazur gösterilemez.” dedi.
Bahçeli’den Koç’a destek
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının, iş adamı Rahmi Koç’un Amerikan hastanesi açılışındaki sözlerine ilişkin başlattığı resen soruşturmaya ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Koç Topluluğu’nun 100 yıldır ülkenin kalkınma hamlesinde önemli sorumluluklar üstlendiğini belirten Bahçeli, topluluğun, istihdama katkı sağlayan “güzide” yatırımlarının yanı sıra Türkiye’nin milli hedeflerini sahiplenerek Cumhuriyet’in yüksek bir seviyeye erişmesi hedefinde de her zaman sorumlu bir anlayışla hareket ettiğini belirtti.
Devlet Bahçeli, açıklamasında şunları kaydetti:
“Tam da 100. kuruluş yıl dönümünü başarılı ve görkemli bir şekilde kutladığı dönemde yine aynı topluluğa ait olan İzmir’deki bir hastane açılışında Sayın Rahmi Koç’un, samimi bir sohbet ortamında yaptığı bir latife üzerinden kendisine yönelik soruşturma başlatılması yanlıştır. 95 yıllık ömründe aldığı aile terbiyesi ve duruşuyla Türkiye’ye hizmet etme arzusu taşıyan değerli bir iş insanının kabul edilemez tabirlerle hedef alınmasını doğru bulmuyoruz.”
Cevdet Yılmaz’dan Koç’a tepki













Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *