‘UNRWA’ya finansal desteğin kesilmesi felaketle sonuçlanacak’

‘UNRWA’ya finansal desteğin kesilmesi felaketle sonuçlanacak’

Batının Filistin’e yardımlarını aktaran Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) batının yardımları kesmesi üzerine insani yardım kuruluşları, bu adımın Gazze halkı için felaketle sonuçlanacağını vurguladılar. Çaba, batının Filistin’e yeniden para yardımına başlaması üzerine yoğunlaşırken, İslam dünyasındaki zengin rejimlerin tavrı ise henüz bilinmiyor.

Komitenin açıklaması

Birleşmiş Milletlerin (BM) başını çektiği ve insani yardım kuruluşlarının yer aldığı Kuruluşlar Arası Daimi Komite (​IASC), tarafından yapılan yazılı açıklamada, 7 Ekim’de siyonist rejime yönelik saldırılarda bazı UNRWA personelinin dahil olduğu iddialarının dehşet verici olduğu belirtildi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in terör eylemlerine karışan BM çalışanlarının “sorumlu tutulacağı” yönündeki sözlerinin hatırlatıldığı açıklamada, “Ancak bir organizasyonun tamamının çaresiz durumdaki insanlara hizmet etme görevini yerine getirmesini engellememeliyiz. Gazze’de 7 Ekim’den bu yana çığ gibi büyüyen üzücü olaylar yüz binlerce insanı evsiz bıraktı ve kıtlığın eşiğine getirdi.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Gazze’deki en büyük insani yardım kuruluşu olan UNRWA’nın, yerinden edilen ve öldürülen personeline rağmen çalışmalarını aralıksız sürdürdüğü kaydedildi.

Batı’ya ‘kararını geri al’ çağrısı

Açıklamada, “Bazı ülkelerin UNRWA’ya yönelik finansal desteği askıya almaya kararı Gazze halkı için felaketle sonuçlanacak. Başka hiçbir kuruluşun Gazze’deki 2,2 milyon insanın acil olarak ihtiyaç duyduğu ölçekte ve genişlikte yardım sunma kapasitesi yok. Bu kararların yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulunuyoruz.” ifadesine yer verildi.

UNRWA’nın, konuyla ilgili tam ve bağımsız bir şekilde inceleme başlattığı hatırlatılan açıklamada, BM İç Gözetim Hizmetleri Ofisince (OIOS) de soruşturmanın yürütüldüğü ifade edildi. Açıklama şöyle devam etti:

“UNRWA için finansal desteklerin askıya alınması vahimdir ve Gazze’deki insani sistemin çökmesine yol açacak. Bu durumun, işgal altındaki Filistin topraklarında ve bölge genelinde geniş kapsamlı insani ve insan haklarıyla ilgili sonuçları olacak. Dünya, Gazze halkını terk edemez.”

UNRWA’nın işlevi ve İsrail’in iddiaları

BM üyesi devletlerin gönüllü katkılarıyla finanse edilen UNRWA, faaliyetlerine siyonist rejimin batı himayesinde ikinci dünya savaşı sonrasında kurulduğu 1948’den hemen sonra başladı. 1950’den bu yana Filistinli mültecilere gıda, sağlık, eğitim, barınma gibi insani yardımları sağlayan ana kuruluş konumunda bulunuyor.

Ajans, 5,9 milyon Filistinli mülteciye destek sağlıyor. 74 yıldır Filistinlilerin yaralarını sarmaya çalışan UNRWA’nın tesisleri bu süreçte defalarca siyonist rejim tarafından vuruldu, tonlarca gıda ve ilaç yok edildi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, siyonist yetkililerinin UNRWA personelinin 7 Ekim saldırılarına karıştığına ilişkin iddialarının acilen soruşturulmasını istemişti.

UNRWA da İsrail’in iddialarına yönelik soruşturma başlatmıştı.

Almanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Kanada, Finlandiya, İzlanda, Avustralya, İngiltere, Hollanda, ABD, Fransa, Avusturya, Japonya ve Estonya, UNRWA’ya yönelik finansal desteklerini geçici süreyle durdurma kararı aldıklarını açıklamıştı.

Norveç, İrlanda ve İspanya ise UNRWA’ya desteklerini sürdüreceklerini duyurmuştu.

İslam dünyasında yer alan birçok zengin rejimin ise, batılı ortaklarının aksine UNRWA’yı kendi katkıları ile sürdürmek için bilinen bir çabaları bugüne kadar olmadı. Son yaşanan kesintide ise bu rejimler yine sessiz kalmayı tercih ediyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *