Azerbaycan’ın bağımsızlık yıldönümü için Washington’da kutlama

Azerbaycan’ın bağımsızlık yıldönümü için Washington’da kutlama

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti olarak 28 Mayıs 1918’de kuruluşunun yıldönümünde Washington’da düzenlenen resepsiyonda ABD temsilcisi Erika Olson, “Yenilikçi ortak vizyonumuz, Rusya’nın enerjiyi silah haline getirmesi göz önüne alındığında, artık bölge için bir cankurtaran halatı olan güney enerji koridorunu yarattı.” dedi.

Azerbaycan’ın Washington Büyükelçiliği tarafından düzenlenen programa, ev sahibi Azerbaycan Büyükelçisi Hazar İbrahim’in yanı sıra Türkiye Büyükelçisi Murat Mercan, ABD Dışişleri Güney Avrupa ve Kafkaslardan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Erika Olson, bazı misyon temsilcileri, Azerbaycan vatandaşları ve Amerikalı misafirler katıldı.

İbrahim: Aliyev, ABD-Azerbaycan ilişkilerinin kurulmasında özel rol oynadı 

Açılış konuşmasını yapan Azerbaycan Büyükelçisi Hazar İbrahim, Azerbaycan’ın, “bağımsız, emin ve barışçıl politikalarla güçlenen, zamana karşı kalıcılığını sürdüren değerler temelinde bir cumhuriyet olarak yoluna devam ettiğini” belirtti.

ABD ile Azerbaycan arasındaki stratejik ilişkiye değinen Azerbaycan Büyükelçisi, “Ortaklarımız ve dostlarımızla birlikte, bizim için gelecekte daha çok başarılı günler olacak.” dedi. Hazar İbrahim, şöyle devam etti:

“Cumhuriyetimizin ve Silahlı Kuvvetlerimizin 105. yıl dönümü. Ama aynı zamanda ulusal liderimiz için de çok önemli bir yıl. Azerbaycan lideri Haydar Aliyev’in doğumunun 100’üncü yılı. Modern Azerbaycan’ın inşasında ve aynı zamanda ABD-Azerbaycan ilişkilerinin kurulmasında özel bir rol oynadı.”

ABD temsilcisi Erika Olson’dan güney enerji koridoruna vurgu

Azerbaycan Büyükelçisinin ardından konuşan ABD Dışişlerinin Kafkaslardan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Olson, Azerbaycan ve ABD’nin birlikte önemli şeyler yaptığını ve yapmaya devam edeceğini söyledi. Olson, “Yenilikçi ortak vizyonumuz, Rusya’nın enerjiyi silah haline getirmesi göz önüne alındığında, artık bölge için bir cankurtaran halatı olan güney enerji koridorunu yarattı.” ifadesini kullandı.

Enerji ve ekonomik çeşitlilik oluşturan programlar üzerinde Azerbaycan ile çalışmaya devam ettiklerine değinen Olson, “Yenilenebilir enerjinin enerji sektöründeki rolünü güçlendirmek için birlikte çalışmak, bir sonraki görevimizdir.” diye konuştu.

Türkiye Büyükelçiliği, Twitter hesabından paylaştı

Türkiye’nin Washington Büyükelçiliğine ait Twitter hesabından yapılan fotoğraflı paylaşımda ise Büyükelçi Murat Mercan ve eşi İnci Mercan’ın Azerbaycan Bağımsızlık ve Silahlı Kuvvetler Günü Resepsiyonuna katıldığı belirtilerek, “Türkiye kardeş Azerbaycan’ın yanında olmaya devam edecek.” ifadesine yer verildi.

1920-1991 arası Rus esareti

“Müslüman doğunun ilk demokratik cumhuriyeti” olarak kabul edilen Azerbaycan’ın bağımsızlığı, 28 Mayıs 1918’de Azerbaycan Milli Şurası tarafından ilan edildi. Bağımsızlığını 23 ay sürdürebilen Azerbaycan Cumhuriyeti, 28 Nisan 1920’de Sovyet ordusunun ülkeyi işgaliyle son buldu.

Azerbaycan’ın kurucusu olarak kabul edilen Mehmet Emin Resulzade’nin, “Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez” sözleri, yıllar sonra tüm Azerbaycanlılar için slogan haline geldi.

Azerbaycan, Sovyetlerin dağılmasının ardından 18 Ekim 1991’de tekrar bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlık bildirgesinde, ülkenin, 1918-1920 döneminde faaliyet gösteren Azerbaycan Cumhuriyeti’nin varisi kabul edildiği belirtildi.

Sovyet ordusunun 20 Ocak 1990’da Bakü ve diğer illerde kadın ve çocuk ayırmadan yaptığı katliam, Azerbaycan halkının Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) yönetimine olan güvenini tamamen sarsarak ülkenin bağımsızlığına giden süreci hızlandırdı.

Dönemin parlamentosu niteliğindeki Azerbaycan Yüksek Konseyinde 30 Ağustos 1991’de bağımsızlık ilan edilmesi yönünde bildiri kabul edildi. Eylül 1991’de Sovyetler Birliği’nden ayrılarak bağımsızlığın ilan edilmesinin tartışıldığı oturumlar yapıldı. Yüksek Konseyce, 18 Ekim 1991’de “Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Devlet Bağımsızlığı Hakkında Anayasa Akti” oy çokluğuyla kabul edildi.

Kabul edilen belgede Sovyetler işgalci olarak belirtildi ve Azerbaycan’ın, 1918’de kurulan cumhuriyetin varisi olduğu ilan edildi.

Yüksek Konseyin kararı 29 Aralık 1991’de referanduma götürüldü. Referandumda halkın neredeyse tamamı, bağımsızlıktan yana oy kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *