Perşembe günü Suudi Arabistan Basın Ajansı da Suudi Arabistan’ın merkez bankasındaki 5 milyar dolarlık mevduatını artırdığını ve “ek 3 milyar dolarlık mevduat” açıkladığını bildirdi.
Açıklamada, “Bu yardım, Pakistan ekonomisini desteklemeyi ve gelişen küresel ekonomik zorluklar karşısında direncini güçlendirmeyi amaçlamaktadır ve iki ülke arasındaki kardeşlik bağlarını güçlendirme yönündeki liderliğin direktiflerine uygun olarak gelmektedir. Bu, krallığın Pakistan’ın ekonomik büyümesini teşvik etme taahhüdünü teyit etmekte olup, Pakistan vatandaşlarının yaşam koşullarına olumlu yansımaları beklenmektedir” denildi.
Dawn’ın aktardığına göre, Maliye Bakanı Muhammed Aurangzeb daha önce yaptığı açıklamada, mevcut 5 milyar dolarlık Suudi mevduatının artık önceki yıllık yenileme düzenlemesine tâbi olmayacağını ve bunun yerine daha uzun bir süre için uzatılacağını belirtmişti.
Pakistan’ın bu ay Birleşik Arap Emirlikleri’ne olan 3,5 milyar dolarlık borcunu geri ödeyeceği ve bunun da rezervleri üzerinde baskı oluşturarak Uluslararası Para Fonu (IMF) programı hedeflerini ihlal etme riskini artıracağı bildiriliyor.
Bu gelişme, küresel petrol fiyatlarındaki artış ve Orta Doğu’daki gerilimlerle bağlantılı ekonomik etkiler nedeniyle zaten baskı altında olan ülkenin dış ticaret pozisyonu için hassas bir döneme denk geliyor.
Resmi rakamlara göre, Pakistan’ın döviz rezervleri 27 Mart itibariyle 16,4 milyar dolar seviyesindeydi ve bu da yaklaşık üç aylık ithalatı karşılamaya yetiyordu. Ancak, Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen geri ödeme yükümlülüğü, ülkenin dış rezervleri üzerinde yeni bir baskı oluşturdu.
Mart ayında İslamabad, 3,5 milyar dolarlık kredinin yenilenmesi konusunda BAE ile anlaşmaya varamadı; bu, yedi yıl içindeki ilk başarısızlık oldu ve yakın vadeli finansman açıkları konusunda endişeleri artırdı.
Pakistan’ın döviz pozisyonu, baskı altında olmasına rağmen, IMF destekli reformlar kapsamında yürütülen daha geniş bir istikrara kavuşturma çabasının bir parçası olmaya devam ediyor.
Analistler, özellikle dalgalı enerji fiyatları ve kısıtlı küresel sermaye piyasaları ortamında, dış finansman risklerinin önemli bir kırılganlık noktası olmaya devam ettiğini söylüyor.
Suudi Arabistan’dan gelen son para girişiyle birlikte, krallığın Pakistan merkez bankasına yatırdığı toplam mevduat 8 milyar dolara ulaşarak, ikili mevduatlarda en büyük katkıyı sağlayan ülke konumuna geldi.
BAE neden uzatmadı?
BAE, Pakistan’ın borçlarını son 7 yıldır her yıl düzenli olarak erteliyordu (rollover) ancak 2026 yılı başında süreçte değişikliğe gidilerek, ertelemeler yıllık yerine aylık yapılmaya başlandı.
BAE, Nisan 2026 sonunda vadesi dolacak 3,5 milyar dolarlık borcun artık ertelenmeyeceğini ve tamamının ödenmesini istedi.
Bunun nedeninin ise ateşkesle kesilmiş olmakla birlikte henüz bitmemiş savaş olabileceği ancak asıl nedenin İran’la yakınlaşan Pakistan’a örtülü bir mesaj verme gayesi taşıdığı düşünülüyor. Ancak Suudilerin de BAE ile Yemen ve Sudan nedeniyle gergin olan ilişkileri, Pakistan’a derhal kredi açmasına zemin hazırladı.













Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *