İngiltere’de Kıbrıs konulu konferansın girişinde arbede

İngiltere’de Kıbrıs konulu konferansın girişinde arbede

Londra’da bulunan King’s College üniversitesince düzenlenen konferansa katılmak üzere yerleşkeye gelen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Yunanistan bayrağı taşıyan bir grup tarafından engellenmek istendi, Türkiye tepki gösterdi.

Kıbrıs konusunda düzenlenen konferansa katılmak üzere İngiltere’nin önemli okullarından King’s College London’a gelen Tatar’ın, üniversitenin Strand yerleşkesine girişini engellemek isteyen, Yunan bayrağı taşıyan yaklaşık 50 kişilik bir grup yolu kapattı.

Tatar’ın gelişini protesto eden grup, üniversite binası önündeki güvenlik görevlileri tarafından dağıtıldı. Grubun dağıtılmasının ardından Tatar, üniversite yerleşkesine girdi ve programa katıldı.

KKTC Başbakanı Üstel’den tepki

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın engellenmek istenmesini kınadı.

KKTC Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada Üstel, Rumların Kıbrıs Türklerini yok sayan, eşit görmeyen ve Ada’nın ortak sahibi kabul etmeyen anlayışının Londra’da bir kez daha kendini gösterdiğini belirterek şunları kaydetti:

“Sayın Cumhurbaşkanımız Ersin Tatar’ın Londra Kings College’da vereceği konferans öncesi, Kıbrıs Türk heyetinin önünü keserek ifade özgürlüğünü aşan, nefret dolu, hakaret dolu pankartlar açan, sloganlar atan Rum protestocuların saldırı girişimlerini kınıyor, başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm heyetimize geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.”

Üstel açıklamasında bu tip eylemlerin, amacına ulaşamayacağını ve haklı davalarını anlatmada seslerini kısmaya yetmeyeceğini ifade etti.

Türkiye’den tepkiler

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Twitter hesabından mesajında, “KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a İngiltere’nin başkenti Londra’da yapılan saldırıyı esefle kınıyor, kendisine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bu ve benzeri provokatif eylemler, Kıbrıs Türk halkının haklı davası için mücadelesini asla engelleyemeyecektir. Milli davamızda, Kıbrıs Türk’üyle dayanışma içinde olmaya kararlılıkla devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı telefonla arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti. Görüşmede Oktay olayı kınadı ve “Cumhurbaşkanı’mız, milletimiz ve şahsım adına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Türkiye olarak her zaman ve her konuda sonuna kadar yanınızdayız.” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Twitter paylaşımında, “KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı gözlemci üyeliği başta olmak üzere artan görünürlüğünü hazmedemeyen Rumlar agresifleşmeye başladı. Londra’da saldırı girişimine maruz kalan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a geçmiş olsun dileklerimi ilettim. KKTC’nin her zaman yanındayız!” ifadelerini kullandı.

İngiltere Kıbrıs’ta halen garantör devlet

Geçtiğimiz eylül ayında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) yönelik silah ambargosunu 2023 için kaldırma kararı üzerine yaptığı bir açıklamasında, Kıbrıs’ta üç garantör ülkeden biri olan İngiltere’nin Kıbrıs tutumunu değerlendirmişti.

İngiltere’nin Kıbrıs’ta garantör ülke sorumluluğunu yerine getirmediğini vurgulayan Tatar, şunları söylemişti:

”Şimdi hala daha öyledir. İngiltere seyirci kalıyor. İngiltere Kıbrıs’ta şartların Kıbrıs Türklerinin aleyhine, Kıbrıs Rumlarının lehine bu şekilde cereyan etmesine tamamıyla seyirci kalmıştır. Hiç kılını kıpırdatmamıştır çünkü güneyde üstleri var, kendi menfaatleri var. Bunu üzülerek söylüyorum ama gerçekten Kıbrıs’ta bu kadar adaletsizliğe seyirci kalan, tarafsız olması gereken bir garantör ülkenin sorumsuzluğu bu kadar sürdürmesi beni hayal kırıklığına uğratmıştır. Hala daha ambargo ve izolasyonlar altında her türlü haksızlığa uğrayan Kıbrıs Türk halkına seyirci kalıyorlar.”

İngiltere Kıbrıs adasını 1914’te ilhak etmiş, Lozan Barış Antlaşması ile Türkiye, Kıbrıs’ın İngiltere’ye ait olduğunu resmen kabul etmişti. 1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti şeklinde bağımsız bir devlet ilan edilirken, 1963 yılında Rum zulmünün simgesi Kanlı Noel yaşanmıştı. Adadaki Türklere yönelik devam eden zulüm neticesinde 1974’te Türkiye adaya müdahale etmiş ve 13 Şubat 1975’de Kıbrıs Türk Federe Devleti, 15 Kasım 1983’de de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *