Castillo’ya destek veren Meksika’ya Peru’nun yanıtı

Castillo’ya destek veren Meksika’ya Peru’nun yanıtı

Peru hükümeti, eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo’nun ailesine sığınma hakkı veren Lima’daki Meksika Büyükelçisi’ni istenmeyen kişi ilan etti ve ülkeyi terk etmesi için 72 saat verdi.

Peru Dışişleri Bakanı Ana Gervasi açıklamasında, “istenmeyen kişi” ilan edilen Meksika’nın Lima Büyükelçisi Pablo Monroy Conesa’nın ülkeden ayrılması için kendisine 72 saat süre tanındığını duyurdu.

Gervasi, Meksika hükümetinin, Peru’daki siyasi duruma ilişkin “iç işlerine müdahale teşkil eden ve tekrarlanan hareketleri” nedeniyle bu kararın alındığını söyledi.

Castillo’nun eşi ile çocuklarının Lima’daki Meksika Büyükelçiliğine giderek bu ülkeye sığınma talebinde bulunduğu bildirilmişti.

Castillo’nun 7 Aralık’ta Kongrede görevinden azledilip cezaevine gönderilmesinin ardından başlayan protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 26’ya çıkmıştı.

Ülkenin birçok kentinde sokağa dökülen binlerce kişi yeni Cumhurbaşkanı Dina Boluarte’nin istifasını ve gözaltında bulunan Castillo’nun serbest bırakılmasını istiyor.

Castillo’nun görevden alınması, Boluarte’nin yeni başkan olması

Eski Peru Cumhurbaşkanı Castillo, Pedro Castillo, Kongreyi feshetme ve ulusal acil durum hükümeti kurma kararının ardından, Kongre tarafından 7 Aralık’ta “kalıcı ahlaki yetersizlik” gerekçesiyle görevinden azledilmiş ve gözaltına alınmıştı.

Castillo’nun ayrıca “kamu fonksiyonlarını gasbetmeye, devlet yetkilerinin işleyişini engellemeye ve anayasal düzeni ihlal etmeye” çalıştığı ileri sürülmüştü.

Castillo’nun cezaevine gönderilmesinin ardından ülke genelinde protestolar başlamıştı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Boluarte, Castillo’nun görevinden alınmasının ardından ülkenin yeni cumhurbaşkanı olarak 8 Aralık’ta yemin etmişti. Boluarte, 11 Aralık’ta siyasi çatışmanın sona ermesi için erken seçim önerisinde bulunacağını açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler (BM), 12 Aralık’ta, Peru’da devam eden hükümet karşıtı protestolarda şiddetin arttığını ve durumun daha da kötüye gidebileceğinden endişe duyulduğunu bildirmişti.

Ülkede protestoların devam etmesi üzerine 14 Aralık’ta OHAL ilan edilmişti.

Peru’da yaşan güç çatışmasında Castillo cephesi kaybetti

Peru’da 7 Aralık’tan bu yana protestolar sürüyor

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *