Tokayev’e göre, Avrupa’yla ortaklık her zamankinden önemli

Tokayev’e göre, Avrupa’yla ortaklık her zamankinden önemli

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT)’nın kurucu dört üyesinden biri olan Kazakistan’ın Cumhurbaşkanı Kasım-Cömert Tokayev Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kazakistan ile Avrupa Birliği arasındaki ortaklığın “bugün her zamankinden daha önemli” olduğunu savundu. Kazakistan geçen yıl Kasım ayında Abraham Anlaşmalarına katılmıştı.

Tokayev, Brüksel ziyaretinden önce Euronews’te yayınlanan bir görüş yazısında, Kazakistan-AB ilişkilerinin bir sonraki aşaması için üç önceliği belirledi: dayanıklılığı güçlendirmek, bağlantıyı genişletmek ve vatandaşlar için yeni fırsatlar yaratmak.

Kazakistan’ın bağlantı kurma rolünün giderek artan bir şekilde ekonomik güçle desteklendiğini belirten Tokayev, ülke ekonomisinin %6,5 oranında büyüyerek 2025 yılında GSYİH’sının 306 milyar dolara ulaşacağını vurguladı.

“Daha büyük ve daha dinamik bir Kazakistan, Avrasya’nın kalbinde Avrupa için daha güçlü bir ortak anlamına gelir,” diyen yetkili, rakamın 2026’da 360 milyar doları aşmasının beklendiğinin altını çizdi.

Tokayev, enerji sektörünün iş birliğinin kilit alanlarından biri olduğunu belirterek, Kazakistan’ın AB’nin petrol ithalatının yaklaşık %13’ünü ve doğal uranyumunun %16’sını karşıladığını söyledi.

Ayrıca Kazakistan’ın kaynaklarının ve sanayi potansiyelinin Avrupa teknolojisi ve yatırımlarını tamamlayabileceğini savunarak, tarım, kritik hammaddeler, yenilenebilir enerji ve ileri imalat alanlarında işbirliğinin genişletilmesi çağrısında bulundu.

Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlayan ve AB’nin Küresel Geçit girişimiyle uyumlu olan Orta Koridor olarak bilinen Trans-Hazar Uluslararası Ulaşım Rotası’nın stratejik önemini vurguladı.

“Orta Koridor, Avrupa’nın pazarlarını ve ekonomik motorlarını Orta Asya’nın kaynakları, gelişmekte olan sanayi tabanı ve lojistik potansiyeliyle birleştiren yeni bir sistemin omurgası olarak daha iyi anlaşılabilir,” dedi.

Tokayev, yapay zekâ (YZ), dijital yönetişim, inovasyon ekosistemleri ve güvenilir teknolojilerin ekonomik rekabet gücü ve ulusal dayanıklılık için hızla merkezi bir önem kazandığını vurgulayarak, teknoloji alanında iş birliğinin benimsenmesi çağrısında bulundu.

“Teknolojik ilerlemenin kapsayıcı, güvenli ve insan merkezli kalmasını sağlamak için Avrupa teknoloji şirketleriyle yakın iş birliğimizi sürdürmeye kararlıyız” dedi.

Kazakistan ile AB arasında seyahatlerin kolaylaştırılması yönünde kaydedilen ilerlemeyi memnuniyetle karşılayan yetkili, öğrenci değişim programları aracılığıyla eğitim, bilim ve inovasyon alanlarında daha fazla işbirliği çağrısında bulundu.

Tokayev, Kazakistan’ın devam eden siyasi ve ekonomik reformlarının hesap verebilirliği, hukukun üstünlüğünü ve şeffaf yönetimi güçlendirmeyi ve ülkeyi yatırım için daha cazip bir yer haline getirmeyi amaçladığını söyledi.

“Ortaklarımızın ve yatırımcılarımızın Kazakistan’da yeni pazarlar bulmasını, aynı zamanda istikrarlı kurallar ve öngörülebilir, adil ve şeffaf bir ekonomik yönetişim görmesini istiyoruz” dedi.

Kazakistan’ın İsrail’le anlaşması doğal ve mantıklı!

Kazakistan, İsrail’le İbrahim Anlaşmalarına katıldığını duyurdu

‘Dinlerarası Diyalog’cular Kazakistan’da toplandı

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *