Ermenistan’da kilisenin çağrısı ile hükümet karşıtı miting

Ermenistan’da kilisenin çağrısı ile hükümet karşıtı miting

Rus güçleri ve sınır muhafızlarının Ermenistan’ın çeşitli bölgelerinden çekilme konusunda Paşinyan-Putin anlaşması sonrası, Ermeni kilisesinden Başpiskopos Bagrat Galstanyan’ın organizasyonu ile yapılan yürüyüşte Başbakan Paşinyan’ın istifası talep edildi.

Ermenistan’ın resmi haber ajansı Armenpress’in haberine göre, Ermenistan Ulusal Meclisi “Sivil Sözleşme” Grubu Başkanı Hayk Koncoryan şahsi sosyal medya hesabından Rus askerlerinin çekilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Azerbaycan ile yapılan 44 günlük savaş sırasında ve sonrasında, Ermenistan’ın farklı bölgelerine konuşlanan Rus Sınır Muhafızları ve askerlerinin mevzilerini boşaltacaklarını vurgulayan Koncoryan, “Zvartnots Havalimanı’ndaki Rus Sınır Muhafızları’nın faaliyetlerinin durdurulması kararı da en üst düzeyde onaylandı.” ifadesini kullandı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ermenistan’daki Rus Sınır Muhafızları ve askerlerinin çekilmesi kararına değindi. Peskov, koşulların değişmesi nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın, Rus askerlerinin Ermenistan’ın çeşitli bölgelerinden çekilmesi konusunda anlaşmaya vardığını teyit ederek Ermeni tarafının talebi üzerine İran ve Türkiye sınırındaki Rus Sınır Muhafızları’nın görevlerine devam edeceğini kaydetti.

Interfax haber ajansında yer alan habere göre de, Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın görüşmesi hakkında açıklamalarda bulundu.  Peskov, iki liderin gerçekleştirdiği toplantıda Rus güçleri ve sınır muhafızlarının Ermenistan’ın çeşitli bölgelerinden çekilme konusunda anlaştığını açıkladı. Habere göre, Rusya sınır muhafızları Ermenistan’ın talebi üzerine Ermenistan-Türkiye ve Ermenistan-İran sınırlarında kalmaya devam edecek.

Ermenistan yönetimi, 6 Mart’ta, başkent Erivan’da bulunan Zvartnots Uluslararası Havalimanı’ndaki Rus Sınır Muhafızlarının görevlerinin sona erdirilmesine yönelik karar almıştı.

Kilise, Paşinyan’a kazan kaldırdı

Öte yandan başkent Erivan’da, Azerbaycan-Ermenistan sınır belirleme çalışmalarının durdurulması istemiyle Ermeni Kilisesi tarafından düzenlenen mitingde, Başbakan Nikol Paşinyan’ın istifası talep edildi.

Ermenistan’ın resmi haber ajansı Armenpress’in haberine göre, Tavuş bölgesinin dini temsilcisi Başpiskopos Bagrat Galstanyan’ın organizasyonunda yapılan “Vatan İçin Tavuş” adını taşıyan yürüyüşe katılanlar ile Erivan’dan gelenler, Cumhuriyet Meydanı’nda miting için toplandı. Bagrat Galstanyan, burada yaptığı konuşmada, Başbakan Paşinyan’ın istifasını talep ederek, istifa için bir saat süre verdi. Paşinyan yönetimi ise Başpiskopos’a bir yanıt vermedi.

Gösteriye katılanlar, Azerbaycan’la sınır belirleme çalışmaları yürütürken toprak tavizi vermekle suçladıkları Paşinyan’ın istifasını isteyen sloganlar attı.

Başpiskopos Galstanyan, geceyi protestocularla meydanda geçireceğini açıkladı.

Ermeni Apostolik Kilisesinin örgütlediği bazı vatandaşlar ve politikacılar, 4 Mayıs’ta Tavuş ve 8 Mayıs’ta Şirak bölgesi Gümrü şehrinden başkente yürüyüş başlatmıştı.

Tüm Ermeniler Katolikosu II. Garegin, Başpiskopos Galstanyan’ın girişimine destek verdiğini açıklarken, Kilisenin Yüksek Ruhani Konseyi tarafından yapılan açıklamada, Paşinyan’dan sınır belirleme çalışmalarını durdurması istendi.

Lübnan’daki en üst dereceli Ermeni din adamı I. Aram da Erivan’daki kiliseye destek açıklaması yaparken, daha önce Karabağ’da bulunan Başpiskopos Pargev Martirosyan, “Aryan ruhunu canlandırmanın zamanı geldi.” ifadesini kullandı.

Başbakan Paşinyan ise, önceki gün yaptığı basın toplantısında, önde gelen isimlerini “yalancılık ve sahtekarlıkla” suçladığı Kilisenin başı Katolikos II. Garegin’e de mesaj vererek, “Bu sürecin liderinin Tüm Ermeniler Katolikosu olduğu, en çok faydalanacak olanın da (muhalefet lideri) Robert Koçaryan olduğu açıktır.” dedi. Kilisenin, hükümet işlerinden uzak durmasını isteyen Paşinyan, yönetim değişikliğinin ancak seçimler yoluyla yapılabileceğini belirtti.

Kamyonuyla göstericilerin arasına daldı

Miting esnasında kimliği belirlenemeyen bir kişi, kamyonuyla göstericilerin arasına daldı. Damperini kaldırdığı kamyonla bir süre ilerleyen şoför, meydandakilerin tepkileri arasında bir süre sonra durdu. Burada hazır bulunan polisler, söz konusu kişiyi gözaltına aldı.

Ermenistan Soruşturma Komitesince olayla ilgili soruşturma başlatılırken; yaralı veya ölü bilgisi rapor edilmedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *