Netanyahu ve Hamas liderleri için tutuklama talebi

Netanyahu ve Hamas liderleri için tutuklama talebi

İsrail’e karşı adım atmadığı için eleştirilen Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Kerim Han, yaptığı açıklamada, siyonist lider Netanyahu dahil İsrail ve Hamas liderleri için tutuklama emri talep ettiğini söyledi. UCM yargıçlarından oluşan bir heyetin bu talebi inceleyeceği bildirildi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, Hamas liderlerinden Yahya Sinvar ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu hakkında 7 Ekim’de İsrail’e düzenlenen saldırı ve ardından Gazze’de yaşanan savaş nedeniyle “savaş suçu” ve “insanlığa karşı suç” işlemekten tutuklama emri çıkarılmasını istediğini söyledi.

Euronews’un aktardığına göre, Başsavcı Han, UCM’nin İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın yanı sıra Hamas’ın silahlı kanadı el Kassam Tugayları liderlerinden Muhammed Deif olarak bilinen Muhammed Diab İbrahim el Masri ile yine Hamas’ın siyasi kanadının lideri İsmail Heniye hakkında da yakalama emri çıkarılmasını istediğini bildirdi.

Siyonist siyasetçilere yönelik tutuklama kararı, UCM’nin, Amerika Birleşik Devletleri’nin yakın müttefiklerinden birinin en üst düzey liderini ilk kez hedef alması anlamına geliyor.

Karar Netanyahu’yu, Moskova’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaş nedeniyle UCM’nin hakkında tutuklama emri çıkardığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le aynı kefeye koyuyor.

UCM yargıçlarından oluşan bir heyet, Han’ın tutuklama emri için yaptığı başvuruyu değerlendirecek.

Başsavcı Han, Sinvar, Heniye ve el Masri’ye yönelik suçlamaların “imha, cinayet, rehin alma, tecavüz ve gözaltında cinsel saldırı” suçlarını içerdiği bilgisini verdi.

Han, “İnsanlar 7 Ekim’de evlerinden, yatak odalarından, kibbutzlardan (yerleşim yerleri) koparıldı. Dünya şok oldu, insanlar çok büyük acılar çekti.” diye konuştu.

Han, açıklamasında, Netanyahu ve Gallant’a yöneltilen suçlamalar arasında ise “imhaya neden olmak, insani yardım malzemelerinin engellenmesi, bir savaş yöntemi olarak açlığa neden olmak ve çatışmalarda kasıtlı olarak sivilleri hedef almak” gibi başlıkların bulunduğunu dile getirdi.

Başsavcı Kerim Han, siyonist rejime yönelik Aksa Tufanı’nın başlamasının ardından İsrail’i ziyaret edip, kendilerine desteğini açıklamıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *