Hakan Fidan, Atlantik Konseyi’nde konuk edildi

Hakan Fidan, Atlantik Konseyi’nde konuk edildi

Riyad’daki İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısının ardından ABD’ye giden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD’nin etkili düşünce kuruluşlarından Atlantik Konseyi’nde konuk edildi. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, görüşmeye ilişkin bilgi verilmedi.

Atlantik Konseyi nedir?

Atlantik Konseyi (Atlantic Council), uluslararası ilişkiler, küresel politika ve güvenlik konularında faaliyet gösteren önemli bir ‘düşünce’ kuruluşu. 1961 yılında, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Kuzey Amerika ve Avrupa arasındaki ilişkileri güçlendirmek için kurulan konseyin merkezi Washington, DC’de bulunmaktadır. Atlantik Konseyi, Amerika Birleşik Devletleri’nin ve Avrupa’nın dış politika ve güvenlik meselelerine odaklanan önemli bir aktör olarak küresel meselelerin içerisinde oldu.

Konseyin ana amacı, Transatlantik ilişkileri güçlendirmek ve uluslararası işbirliğini teşvik etmek suretiyle küresel barış ve güvenliği teşvik etmek adı altında NATO’nun güçlenmesini sağlamak ve ABD’nin çıkarlarını korumak. Atlantik Konseyi, çeşitli araştırma programları, raporlar, etkinlikler ve politika önerileri aracılığıyla bu hedeflere ulaşmaya çalışıyor. Ayrıca, teknoloji, enerji ve ekonomi alanlarda da çalışmalar yapmaktadır.

Atlantik Konseyi’nin üyeleri arasında siyasetçiler, akademisyenler, iş dünyası liderleri ve diğer uzmanlar bulunmaktadır. Bu geniş kapsamlı üye tabanı, kuruluşun politika belirleme süreçlerine ve analitik çalışmalarına çeşitlilik ve derinlik kazandırır.

Atlantik Konseyi, Türkiye’de Çözüm Süreci olarak adlandırılan Kürt açılımını destekledi. Türkiye’ye sözde Ermeni soykırımı iddialarını dayatan ekibin arkasında da bu konsey vardı. Yalnızca Türkiye’de değil Ortadoğu ve Balkanlarda savaş, iç çatışma ve darbelerle adından söz ettiren konsey Bosna Savaşı’nda da etkiliydi. (Odatv.com)

Hakan Fidan’ın ABD ziyareti

ABD, İsrail’in Gazze’de yaptığı soykırıma kalkan olarak dünya kamuoyunun tepkisini üzerinde toplarken, diğer yandan müttefik devletlerle siyasi ve askeri ilişkilerini yoğun bir şekilde sürdürüyor. Bu bağlamda, Türkiye ile ilişkiler de bir üst aşamaya taşınıyor.

Diplomatik kaynaklardan verilen bilgiye göre, Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın daveti üzerine 7-8 Mart’ta ABD’ye gitti.

Bu tarihte ABD’de düzenlenecek 7. Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma Toplantısı çerçevesinde, geniş yelpazede ikili işbirliği alanları ilgili kurumların temsilcileri ile Bakan Hakan Fidan’ın katılımıyla ele alınacak. ABD ve Türkiye, önemli küresel ve bölgesel gelişmeler hakkında kapsamlı diyalog gerçekleştirecek.

Hakan Fidan’ın Washington’a gerçekleştireceği ziyarette, ABD Senatosu üyeleriyle temaslarda bulunması ve ABD Başkanı Joe Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile görüşmesi bekleniyor. Hakan Fidan’ın ABD’li düşünce kuruluşlarının etkinliklerine de katılacağı bildirilmişti.

ABD hükümet yetkililerinin geçtiğimiz günlerde yaptığı bilgilendirme toplantısında, Stratejik Mekanizma Diyaloğu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden tarafından 2021’in sonbaharında oluşturulduğu ve Dışişleri Bakanları seviyesindeki son diyalog toplantısının Ocak 2023’te yapıldığı anımsatılarak, tarafların olumlu ve iyi bir görünüm inşa ettiği öne sürülmüştü.

Hakan Fidan: Sokaklarımız duygusal olarak kışkırtılmış ve gergin durumda

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *