Avrupa’da çiftçiler de eylemde

Avrupa’da çiftçiler de eylemde

Avrupa Birliği tarım politikaları ile yerel hükümetlerin tarım politikaları, başta Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda, Belçika, Polonya, İtalya ve Macaristan olmak üzere pek çok AB ülkesinde çiftçileri memnun etmiyor. Peş peşe eylemler devam ediyor.

İtalya’da çiftçiler, AB’nin tarım politikalarını protesto etmeyi sürdürüyor

İtalya’da çiftçiler, Avrupa Birliği’nin (AB) tarım politikalarını protesto etmeyi sürdürürken, eylemlerini başkent Roma’ya taşımaya hazırlanıyor.

AB’nin “Yeşil Mutabakat” programı başta olmak üzere tarım politikalarına ve sektördeki fiyat artışlarına tepki gösteren İtalyan çiftçilerin protestoları, ülkenin kuzeyinden güneyine irili ufaklı eylemlerle devam ediyor.

İtalyan basınında yer alan haberlere göre, başkent Roma’ya 1 saat mesafedeki Orte beldesine traktörleriyle gelen çiftçiler, saman balyalarıyla yolları kapatmaya çalıştı ancak güvenlik güçleri buna izin vermedi.

Çiftçiler, Orte dışında bugün Milano yakınlarındaki Melegnano beldesinde, Caserta, Udine, Viterbo ve Napoli yakınlarındaki Santa Maria Capua Vetere’de traktörleriyle eylem yaptı.

Çiftçilerden Roma’ya yürüyüş sinyali

Bazı çiftçiler, tepkilerini göstermek için gelecek hafta kuzey ve güneyden başkente gideceklerini dile getirdi.

Bu konuda emniyetle görüşen çiftçilerin liderlerinden Danilo Calvani, basına yaptığı açıklamada, “Emniyetten yeni çıktık, gösteri yapılacak. Pazartesi akşam bir görüşme daha olacak, başka incelemeler de söz konusu ama bu protesto yapılacak. 5’i akşamı tam tarihi açıklayacağız. İtalya’da, Brüksel’deki gibi yapmayacağız. Şimdiye kadar da öyle yapmadık. Bu da bizim Roma’ya ulaşmamızı sağlıyor.” ifadelerini kullandı.

Bu arada, basında çıkan haberlerde, çiftçilerin protestoları nedeniyle fiyat artışları karşısında Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümetinin, bazı vergileri erteleme ya da almama gibi uygulamaları değerlendirdiği ifade edildi.

Ülkenin kuzeyinden güneyine farklı kentlerin girişinde yaklaşık bir haftadır durumu protesto eden çiftçilerden bir grup, 1 Şubat’ta emniyet güçleri eşliğinde Milano Merkez Tren Garı önünde eylem yapmıştı. Aynı gün, Brüksel’de toplanan AB liderlerini protesto eden çiftçilerin gösterisi ise olaylı geçmişti.

Başbakan Meloni de Brüksel’deki bu zirvenin ardından yaptığı açıklamada, AB’nin tarım politikalarında “hatalar” yaptığını, bu konuda değişikliğe gitmesi gerektiğini kaydetmişti.

Yunanistan’da çiftçiler traktörleriyle eylem yaptı

Yunanistan’ın Selanik kentinde çiftçiler, hükümetten destek talebiyle traktörleriyle eylem yaptı.

Selanik Uluslararası Fuar Merkezi’nde düzenlenen “Agrotica” fuarı alanı önünde traktörleriyle toplanan çiftçiler, hükümetle diyalog kurmak istediklerini belirterek, üretimde kullanılan elektrik, mazot ve diğer girdi fiyatlarının düşürülmesini talep etti.

Arıcılar, besiciler ve balıkçıların da destek verdiği eylemde, sembolik olarak bir tabut taşındı.

Yaklaşık 3 saat süren gösteri olaysız sona erdi.

Göstericilere destek vermek için eylem alanında bulunan Yeni Sol Partisinin Türk Milletvekili Özgür Ferhat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Bir yandan fuar gerçekleştiriliyor diğer yandan da çiftçiler fuar alanının dışında eylem yapıyor.” dedi.

Yunanistan’da tarım sektöründe birçok problem yaşandığını belirten Ferhat, çiftçilerin artık ekonomik zorluklarla baş edemediklerini söyledi.

Eylemlerin, üretim maliyetinin çok yüksek olmasından dolayı gerçekleştirildiğine dikkati çeken Ferhat, “Çiftçiler bugün burada hükümete sesleniyor ve taleplerinin yerine getirilmesini istiyor.” diye konuştu.

Ferhat, Batı Trakya’daki Müslüman Türk Azınlık mensubu çiftçilerin ise “daha zor” durumda olduğunu kaydetti.

Batı Trakya’nın ekonomik olarak kalkınması gerektiğini vurgulayan Ferhat, bölgedeki ürünlerin kaliteli olmasına rağmen piyasalarda yer bulamadığını söyledi.

Avrupa’da çiftçiler eylemde

Son dönemde uygulanan tarım politikaları, başta Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda, Belçika, Polonya, İtalya ve Macaristan olmak üzere pek çok AB ülkesinde çiftçileri memnun etmiyor.

Avrupa ülkelerinin büyük kısmında çiftçiler, yaşadıkları sıkıntılara dikkati çekmek için traktörleriyle eylem yapıyor.

AB’deki çiftçiler, Birliğin tarım politikalarını, doğa restorasyon hedeflerini, desteklemelerdeki kesintileri, Rusya-Ukrayna Savaşı sonucunda ortaya çıkan yüksek enerji, yakıt ve gübre maliyetlerini, Ukrayna’dan gelen ucuz tahıl ürünlerini ve su tasarruf tedbirlerini yoğun biçimde eleştiriyor.

Çiftçiler, AB’ye, “Yeşil Mutabakat kapsamında karbon gübre ve pestisit kullanımına ilişkin katı kurallar getirerek tarımsal üretimi zorlaştırma” eleştirisinde bulunuyor.

Hollanda’da yol kapatarak eylem yapan yüzlerce çevreci aktivist gözaltına alındı

Hollanda’da polis, Lahey’de Parlamentoya giden A12 ana yolunun son kısmını kapatıp fosil yakıt kullanımının sonlandırılması için eylem yapan yüzlerce iklim aktivistini gözaltına aldı.

“Extinction Rebellion (Yok Oluş İsyanı)” adlı çevreci grubun organizasyonuyla toplanan yüzlerce kişi, polisin engeline rağmen şehrin girişi olan A12’nin son kısmını kapatarak, bağlantı güzergahlarında trafiğin aksamasına neden oldu.

Petrol, kömür ve gaz kullanımının sonlandırılmasını isteyen göstericiler, hükümetin fosil yakıt politikasını eleştirdi.

Ellerinde “Fosil yakıt sübvansiyonlarını durdur”, “İklim doldu” ve “Burada çocuklarım için duruyorum” yazılı pankartlar ve dövizler taşıyan göstericiler, yolda oturma eylemi yaptı.

Göstericiler, hükümet fosil sübvansiyonlarını kaldırana kadar yol kapatma eylemi yapmaya devam edeceklerini belirtti.

Çevreci aktivist Yolanda Schuur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fosil sübvansiyonlarına son verilmesini talep ettiklerini söyledi.

Fosil sübvansiyonlarının durdurulmasının halen gerçekleşmediğine dikkati çeken Schuur, “Fosil sübvansiyonları yılda yaklaşık 46,5 milyar avro tutarındadır. Aşamalı olarak sona erdirme planının geçen yılın sonunda Temsilciler Meclisine sunulması gerekiyordu ancak biz halen bunu bekliyoruz.” dedi.

Schuur, iklim krizinin daha da arttığını ve kötüleştiğine vurgu yaparak, “A12 ana yoluna yine çıkacağız ve fosil sübvansiyonları kaldırılıncaya kadar orada oturacağız.” ifadesini kullandı.

Aktivistlere müdahale edildi

Eylemin yapıldığı yerin “gösteriye yasaklı bölge ilan edildiği” uyarısı yapan polis, protestonun başlamasından 45 dakika sonra aktivistlere müdahale etmeye başladı.

Polis, uyarılara rağmen Parlamentoya giden yolu ve çevresini terk etmeyen yüzlerce kişiyi gözaltına aldı ve halk otobüsleri ile bölgeden uzaklaştırdı.

Lahey kentinin girişindeki A12 yolunun son kısmını 35 kez kapatan Extinction Rebellion grubunun, 9 Eylül 2023’te yolu kapatarak yaptığı eylemde yaklaşık 2 bin kişi gözaltına alınmıştı.

Daha sonra yaklaşık 1 ay boyunca her gün yaptıkları yol kapatma eylemi, Temsilciler Meclisinin çoğunluğu, fosil endüstrisine verilen sübvansiyonların aşamalı olarak kaldırılması yönünde çağrıda bulunan bir önergeyi kabul etmesiyle son bulmuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *