Hindistan Müslümanları için kara gün

Hindistan Müslümanları için kara gün

Hindu milliyetçiler tarafından 1992 yılında barbarca yıkılan yüzlerce yıllık Babri camiinin yerine inşa edilen Hindu tapınağı Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin katılımı ile açıldı. Yıkım sürecinde Hindu saldırılarına maruz kalan Müslümanlar, caminin yerine sahip çıkabilmek için tüm yolları kullanmıştı.

Hindistan’ın Ayodha kentinde, yıkılan caminin yerine yapılan tapınağın açılış törenine başbakan Modi geleneksel kıyafetleriyle katılırken aralarında Hindu siyasetçiler ve film artistlerinin de bulunduğu yaklaşık 7 bin kişi de töreni izledi.

Tarihi caminin yerine yapılan tapınağın açılışı nedeniyle Ayodhya kentinin yer aldığı Uttar Pradeş eyaletinde “resmi tatil” ilan edildi. Başkent Yeni Delhi’de de devlet okulları tatil edilirken memurlara yarım gün izin verildi.

Yüksek Mahkeme Hinduların tarafını tuttu

Aşırılıkçı Hinduların 32 yıl önce yıktığı Babri Camii’nin arsasına Hindu tapınağı inşa etme planları nedeniyle Müslümanlar ile Hindular arasında anlaşmazlık uzun zaman sürdü.

Yıllar süren davaların ardından Hindistan Yüksek Mahkemesi, Babri Camii arazisiyle ilgili davayı 9 Kasım 2019’da sonuçlandırarak Hindular lehine karar vermişti. Mahkeme, arazinin Hindu tapınağına ayrılması kararı almıştı. Kararda, arazinin tapınak inşası için mütevelli heyetine verileceği, Müslümanlara da Ayodhya’da 2 hektarlık başka bir arazi tahsis edileceği belirtilmişti.

Cami Hindular tarafından Aralık 1992’de yıkıldı

Uttar Pradeş eyaletinde yer alan tarihi Ayodhya şehrinde, geçmişte Babri Camisi’nin bulunduğu alan, uzun yıllardır Hindularla Müslümanlar arasında tartışma konusu olmuştu.

Aşırılıkçı Hindular, Müslümanların 16. yüzyılda Hindu Kral Rama adına yapılan tapınağı yıktıklarını ve yerine cami inşa ettiklerini iddia ediyor.

Aşırılıkçı Hindular, Aralık 1992’de Babür İmparatorluğu döneminde inşa edilen Babri Camisi’ni yıkmıştı.

Caminin yıkılması, ülke çapında 2 bin civarında kişinin ölümüyle sonuçlanan ayaklanmalara neden olmuştu.

Hindistan’da Müslümanlar, söz konusu alana yeniden bir cami, Hindular ise tanrı kabul ettikleri Kral Rama’nın burada doğduğunu savunarak tapınak inşa edilmesini istiyordu.

Bir milyar dört yüz milyondan fazla nüfusa sahip Hindistan’da Müslüman nüfus da 200 milyon civarında bulunuyor.

Hindistan’da Müslümanlara yönelik ‘nefret söylemi’

Hindistan’da ‘adalet’ Hindulardan yana!

Batı’nın İslâm düşmanlığında yeni dalga

Hindistan’da Müslümanların geleceği

Yükselen Asya’nın karanlık yüzü: Gözaltı kampları

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *