ABD, savaşa rağmen Rusya’dan petrol ithalatına başladı

ABD, savaşa rağmen Rusya’dan petrol ithalatına başladı

Rusya’ya karşı birçok yaptırıma imza atarak Avrupa ülkelerinin Rusya’dan enerji tedariğini engelleyen ABD, bir buçuk yıl aradan sonra Rusya’dan petrol ithal etmeye başladı.

ABD Federal İstatistik Servisi tarafından paylaşılan güncel verileri dikkate alan Sputnik, ülkenin ekim ayında bir buçuk yıl sonra ilk kez Rusya’dan petrol ithal ettiğini ortaya çıkarırken, kasım ayında da tekrar bir alım gerçekleştirdiği kaydedildi.

Washington, yaptırımların yeniden sıkılaştırılmasının bir parçası olarak Mart 2022’de Rusya’dan petrol ve diğer enerji ithalatını yasaklarken, ABD’li şirketler Rusya’dan son parti petrol alımını o yılın nisan ayında satın almıştı.

İstatistik kurumuna göre Amerika Birleşik Devletleri geçtiğimiz ekim ayında Rusya’dan 36.8 bin varil petrol satın alırken, bu ithalatın değeri 2.7 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İstatistiklere göre Rusya’dan bir buçuk yıl sonra yeniden başlayan petrol tedarikini ‘tüketim’ amacıyla gerçekleştiren ABD, kasım ayında ise Rusya’dan 750 bin dolar karşılığında 9.9 bin varil petrol alımı gerçekleştirdi.

ABD, yaptırımlarda pragmatik politika uyguluyor

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından paylaşılan güncel veriler, Rusya’ya yaptırım ilan eden Avrupa Birliği’nin (AB) doğalgaza neredeyse iki kat daha fazla ödediğini gösterirken, yaptırımların ‘en büyük yararlanıcısı’ ise ABD olarak kaydediliyor.

Eurostat tarafından paylaşılan güncel verileri dikkate alan Sputnik, Avrupa Birliği’nin, ilan ettiği Rusya karşıtı yaptırımlar nedeniyle Şubat 2022 döneminden bu yana gaz ithalatına 185 milyar Euro fazla ödeyerek toplamda 304 milyar Euro harcadığını bulmuştu.

Rusya’dan doğalgaz alımını reddederek yaptırım uygulayan AB, sanayisizleşmeye doğru giderken, bu durumdan en fazla kârı 53 milyar Euro kazanan ABD elde etti.

Yaptırımlar sonrası AB’ye LNG ihracatından elde edilen kârlarda lider ABD’yi 27 milyar Euro ile İngiltere takip ederken, Şubat 2022’den bu yana Rus gaz ve petrol ürünlerine getirilen ambargolar sayesinde bütçesini zenginleştiren Norveç’in de 24 milyar Euro ek kâr elde ettiği görülüyor.

(Sputnik)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *