Washington’da Türkiye-ABD Yüksek Düzeyli Savunma Grubu toplantısı

Washington’da Türkiye-ABD Yüksek Düzeyli Savunma Grubu toplantısı

Milli Savunma Bakanlığı ile ABD Savunma Bakanlığı arasında, 21 Aralık’ta ABD’nin başkenti Washington’da Yüksek Düzeyli Savunma Grubu toplantısı yapıldığı bildirildi. Öte yandan 22 Aralık’ta Kuzey Irak’ta üs bölgesinde 6 asker, Pençe Kilit operasyon bölgesinde de 6 asker çıkan çatışmalarda yaşamını yitirdi.

MSB’den yapılan açıklamada, toplantının, iki devletin Savunma Bakanlıklarının heyetlerinin katılımlarıyla 21 Aralık’ta gerçekleştirildiği belirtildi. Açıklamada, “Olumlu ve yapıcı bir havada gerçekleştirilen toplantıda ikili savunma, askeri eğitim ve savunma sanayi işbirliğinin yanı sıra bölgesel ve uluslararası güvenlik meseleleri üzerine müzakereler ve görüş alışverişleri yapılmıştır.” ifadeleri kullanıldı.

Bir sonraki toplantının 2024 yılında Türkiye’de gerçekleştirilmesinin planlandığı kaydedildi.

Kuzey Irak’ta saldırılar

Milli Savunma Bakanlığı, Irak’ın kuzeyinde 22 Aralık Cuma günü bölücü terör örgütünün saldırısı ve sonrasındaki temasta 3 askerin yaşamını yitirdiğini, 4 askerin yaralandığını açıkladı. Daha sonraki açıklamada da şu ifadeler yer aldı:

“Irak’ın kuzeyinde, 22 Aralık 2023 tarihinde bölücü terör örgütü mensupları tarafından yapılan saldırı ve akabinde sağlanan temasta 3 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 4 kahraman silah arkadaşımız yaralanmıştır. Bölgede bölücü terör örgütüne yönelik operasyonlar kapsamında temas devam etmektedir. Belirlenen hedeflere ve teröristlerin kaçış istikametlerine ani hava harekâtı düzenlenmiştir. İlk belirlemelere göre 4 terörist etkisiz hâle getirilmiştir.

Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda, hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır, yaralı personelimize de acil şifalar dileriz.”

Pençe Kilit Harekatı bölgesi 

Milli Savunma Bakanlığı (MSB)’dan 23 Aralık’ta yaptığı açıklamada ise Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesindeki bir üs bölgesine sızmaya çalışan teröristlerle çatışma çıktığını duyurdu. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde 23 Aralık 2023 tarihinde bir üs bölgemize sızmaya çalışan teröristlerle çıkan çatışmada altı kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, bir kahraman silah arkadaşımız da yaralanmıştır.

Çatışmada ilk belirlemelere göre 13 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Bölgede temas devam etmektedir. Belirlenen hedeflere yönelik ani hava harekâtları da icra edilmektedir.

Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır, yaralımıza da acil şifalar dileriz.”

22 ve 23 Aralık’ta yaşamını yitiren askerlerin kimlikleri ise şöyle:

Piyade Teğmen Ramazan Günay, Piyade Uzman Çavuş Mehmet Serinkan, Piyade Uzman Onbaşı İsmail Yazıcı, Piyade Sözleşmeli Er Yasin Karaca, Piyade Sözleşmeli Er Çağatay Erenoğlu, Piyade Sözleşmeli Er Emre Taşın, Piyade Uzman Çavuş: Abdulkadir İyem, Piyade Uzman Çavuş: Ahmet Arslan, Piyade Sözleşmeli Er Semih Yılmaz, Piyade Sözleşmeli Er Cebrail Dündar, Piyade Sözleşmeli Er Kemal Aslan, Piyade Sözleşmeli Er Enis Budak.

Çatışmalarda hayatını kaybeden askerler için düzenlenen askeri törenlerin ardından her biri dün memleketlerinde kılınan cenaze namazlarının ardından toprağa verildiler.

4 partiden ortak bildiri

TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerden AKP, MHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi grupları ortak bildiri yayınladı. Bildiriye CHP ve DEM Parti katılmadı. Bildiride şu ifadeler kullanıldı:

“Bölücü terör örgütü PKK tarafından iki gündür gerçekleştirilen hain terör saldırıları neticesinde 12 vatan evladımızı kaybetmiş bulunmaktayız. Milletimizin başı sağ olsun. Bu menfur saldırılarda şehit düşen kahraman askerlerimize Cenabıallah’tan rahmet, kederli ailelerine ve milletimize sabır, yaralılarımıza acil şifa diliyoruz.

Bizler, TBMM’de, bildiride imzası bulunan siyasi parti grupları olarak, birlik ve bütünlüğümüze, huzur ve güvenliğimize yönelik bu saldırıları şiddetle kınıyoruz. Terör ve şiddet hiçbir zaman hedefine ve amacına ulaşamayacaktır. Aziz milletimizin teröre asla boyun eğmeyeceğini, Türkiye Cumhuriyeti’nin güvenliğine tehdit oluşturan tüm terör örgütleriyle tavizsiz bir şekilde mücadele edecek güç ve kudrete sahip olduğunu kararlılıkla ilan ediyoruz.”

CHP kapalı oturum istedi

CHP Grup Başkanlığı bir bildiri yayınlayarak, “Askerlerimizin can güvenliği ve yaralılarımızın sağlık durumu en başta gelen endişe kaynağımızdır. İki gece üst üste aynı bölgede 12 şehit verilmesi yanında, halen bölgede bulunan Mehmetçiklerimizin güvenliğinin tam olarak sağlandığına ilişkin sağlıklı bilgilerin kamuoyuyla paylaşılmaması, Milletimizin acısını ve üzüntüsünü daha da artırmaktadır” açıklaması yaptı.

CHP kendi bildirisini okudu ve ulusal yas çağrısı yaptı

CHP Grup Başkanlığı, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile üç grup başkanvekilinin imzasıyla terör saldırılarıyla ilgili bir açıklama yayınladı. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Genel Kurulda şu bildiriyi okudu:

“12 vatan evladının şehit düştüğü alçak saldırılar terörün kirli yüzünü bir kez daha göstermiştir. Terörü, hain terör örgütünü ve insanlık dışı yöntemlerini lanetliyoruz. Bu menfur saldırıları planlayan, azmettiren ve gerçekleştiren teröristler hiçbir zaman amaçlarına ulaşamayacaktır.

Askerlerimizin can güvenliği ve yaralılarımızın sağlık durumu en başta gelen endişe kaynağımızdır. İki gece üst üste aynı bölgede 12 şehit verilmesi yanında, halen bölgede bulunan Mehmetçiklerimizin güvenliğinin tam olarak sağlandığına ilişkin sağlıklı bilgilerin kamuoyu ile paylaşılmaması, milletimizin acısını ve üzüntüsünü daha da artırmaktadır.

Bu nedenle, bu geceden tezi yok, TBMM’nin hiç zaman kaybetmeden derhal bir kapalı oturum yapması ve Milli Savunma Bakanı’nın Gazi Meclis’e gelerek milletvekillerini bilgilendirmesi zorunludur. Ancak bu oturum sonrasında bölgeden ve gelişmelerden kapsamlı ve doğru şekilde bilgi alan siyasi parti gruplarının ortak bir metin çalışması yapabileceğini düşünüyoruz.

Hain saldırıların neden engellenemediğini ve sorumluların ihmalleri olup olmadığının açıklığa kavuşturulmadan atılacak adımları şehitlerimizin hatırasına bir saygısızlık olarak değerlendiriyoruz.

Bunun yanında, milletimizi tarifsiz bir üzüntüye ve eleme gark eden böylesine acı ve elim olayın ardından ulusal yas ilan edilmesi bütün toplumun ortak talebidir. İktidarı, daha fazla gecikmeksizin bu yönde tutum almaya davet ediyoruz.

Terörün hedeflerine ulaşmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Türkiye’nin bağımsızlığı ve bütünlüğü için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Milletimizin başı sağ olsun.”

DEM Parti’den açıklama

DEM Parti Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada ise, “Kürt sorununun çözümsüzlüğünün çatışmalara, can kayıplarına ve krizlere sebep olduğu” öne sürülerek “Ölümü, çatışmaları, savaşı savunanlara karşı partimizin siyaseti yaşam siyasetidir. Bugün yaşanan can kayıplarının sorumlusu Kürt sorununun çözümsüzlüğünde ısrar eden, sorunları askeri yollarla çözmeye çalışanlardır” ifadesi kullanıldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *