Hamas, Gazze’yi İsrail için “ölümcül bir labirent”e dönüştürdü

Hamas, Gazze’yi İsrail için “ölümcül bir labirent”e dönüştürdü

İşgal ordusunun Gazze Şeridi’ndeki ölü sayısı, 2014’teki kara saldırısında uğradığı kayıplarla karşılaştırıldığında neredeyse iki katına çıktı. Bu, Gazze Şeridi’ne yapılan saldırının ve Hamas hareketinin gerilla savaşı ve geniş silah cephaneliğini kullanma becerisinin boyutunu yansıtıyor.

Independent Arabia ve Reuters’ın haberi

Askeri işlerden sorumlu İsrailli uzmanlar, İsrailli bir komutan ve bir Hamas kaynağı, Filistin hareketinin, Gazze sokaklarını “ölümcül bir labirent”e dönüştürmek için silah stoğunu kullandığını, arazi bilgisinden ve geniş tünel ağından yararlandığını söyledi.

Hareket, el bombalarıyla donatılmış insansız hava araçları ve hızlı bir şekilde art arda iki aşamada patlayan çift patlayıcı cihazlı tanksavar silahları gibi silahlar kullanıyor.

İsrail ordusunda ölenlerin sayısı

İsrail’in resmi rakamlarına göre, ekim ayı sonlarında İsrail kara harekâtının başlamasından bu yana, tankların ve piyade askerlerinin şehirlere ve mülteci kamplarına girmesi sonucu yaklaşık 110 İsrail askeri öldürüldü. Bu sayının yaklaşık dörtte biri tank mürettebatıydı.

Bu sayı, İsrail’in üç hafta süren sınırlı bir kara saldırısı başlattığı ancak o zamanki amacın Hamas’ı ortadan kaldırmak olmadığı 2014’teki çatışmada ölen yaklaşık 66 askerle karşılaştırılıyor.

Emekli İsrailli general ve şu anda ABD’nin Yahudi Ulusal Güvenlik Enstitüsü’nde çalışan eski ulusal güvenlik danışmanı Yaakov Amidror, şunları söyledi:

“Bu savaşın kapsamı, güçlerimizin operasyonlarının Gazze’de genellikle bir kilometreyi aşmadığı 2014 yılıyla karşılaştırılamaz. Ordu, son on yılda önemli ölçüde genişleyen bir ağ olan tüneller için henüz iyi bir çözüm bulamadı.”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu geçen perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail’in “açık zafere kadar” savaşı sürdüreceğini söyledi.

İsrailli yetkililer savaşın bitmesinin aylar sürebileceğini söyledi.

Netanyahu’nun dış politika danışmanı Ofir Falk, Reuters’a yaptığı açıklamada, “İlk günden itibaren zorlu bir süreçti” diyerek, saldırının İsrail güçleri açısından “ağır bir bedeli” olduğunu ifade etti. Falk, “İşi tamamlamak için muhtemelen ek bir bedel ödemek zorunda kalacağımızı biliyoruz” dedi.

Şiddetli dövüş

Hamas hareketi bu ay Telegram’da, kamera taşıyan savaşçıların zırhlı araçlara omuzdan atılan füzeler fırlatmak için binalar arasında hareket ettiğini gösteren görüntüleri yayımladı. Bu görüntülerde biri, 7 Aralık’ta, her iki tarafın da şiddetli çatışmalara tanık olduğunu söylediği Gazze Şehri’nin doğusundaki Şucaiyye mahallesinde kayda geçti.

5 Aralık tarihli başka bir paylaşımda, askerlerin dinlendiği bir İsrail kampını incelemek için tünelden dürbün benzeri bir kameranın çıktığının görüldüğü ifade edildi. Paylaşımda bu bölgenin daha sonra yer altı bombalamasına maruz kaldığı belirtildi. Reuters bu iki görüntünün gerçekliğini doğrulayamadı.

Reuters’a Gazze içinden konuşan ancak kimliğini açıklamayı reddeden bir Hamas kaynağı şunları söyledi:

“Savaşçılar, ‘sahadaki ve kimsenin bilmediği topraklardaki deneyimlerinden yararlanarak’ mevzi oluşturmak için mümkün olduğunca yaklaşıyorlar. Sahip olduğumuz güç imkanları ile onların cephanelikleri arasında bir uçurum var. Biz kendimize gülmüyoruz.”

Hamas, savaşçıları arasındaki ölüm sayısından bahsetmedi. İsrail ordusu en az yedi bin savaşçıyı öldürdüğünü söyledi. Hareket daha önce sivillerin de dahil olduğunu söyleyerek bu rakamı reddetmişti.

2014’te savaşan İsrailli bir askeri komutan, bu operasyonun genişlemesinin sahada daha fazla kuvvet bulunduğunu gösterdiğini ve bunun Hamas’a “savunan tarafın avantajlarını” sağladığını söyledi. Bu nedenle kuvvetler arasında daha büyük kayıplar bekleniyordu. Komutan, bu savaşta hala yedek kuvvetler arasında yer alması nedeniyle adının açıklanmamasını istedi.

İsrail ordusu, operasyonlara katılan güçlerin sayısını veya operasyonlara ilişkin herhangi bir ayrıntıyı açıklamıyor.

İsrail Kanal 12’nin yayınladığı görüntülerde, bir yedek ordu biriminin, mühimmat deposunu bulmak için bir odaya girmek üzere bir binanın duvarına dikkatlice ateş ettiği görülüyor.

İsrail ordusu, 2014’te kullandığı yöntemleri taklit ederek, birliklerin mayın içerebilecek mevcut yollardan kaçınabilmesi için buldozerlerle yapılan yolları gösteren fotoğrafları sosyal medyada yayınlıyor.

Pek çok binanın moloz yığınına dönüştüğü Gazze’nin kuzeyindeki bazı bölgelerde şiddetli çatışmalar hâlâ sürüyor.

Birlik sayısının artması

İlgili bağlamda, şu anda Bar-Ilan Üniversitesi Begin-Sadat Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde çalışan ve İsrail güvenlik servislerinde eski üst düzey yetkili olan Eyal Benko şunları söyledi:

Hamas, 2014’ten bu yana gücünü inşa etmek için bazı önemli adımlar attı. Hamas’ın müttefiki olan İran, Rus yapımı Kornet tanksavar füzeleri gibi bazı gelişmiş silahların harekete kaçırılmasına yardımcı oldu. Hamas Gazze’de RPG-7 roketleri gibi başka silahlar yapma konusunda ustalaştı. Savaşçılar artık daha büyük bir cephane rezervine sahip.

Hareket, paylaşımlarında silahlarının, zırhı delebilecek iki patlayıcısı olan tanksavar mermileri içerdiğini belirtti. Benko da bu silahların savaşçıların cephaneliğinde bulunduğunu söyledi.

Hamas’ın yayınladığı görüntülerde genellikle zırhlı araçlar vurulduğunda meydana gelen büyük patlamalar görülüyor.

İsrailli askeri uzmanlar, patlamanın aracın yok olduğu anlamına gelmediğini, çünkü patlamanın, gelen mermileri durdurmak için patlayan savunma sistemlerinden kaynaklanmış olabileceğini söylüyorlar.

Daha önce Gazze’de çalışmış ve Filistin meseleleri konusunda uzman olan Mısırlı El-Ahram Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eşref Ebu el-Hol, “Savaşçılar roket ve ev yapımı mermiler fırlatmaya mümkün olduğunca yaklaşıyor. İsrail insansız hava araçları ve diğer araçlar, hareketin kentsel alanlarda bile ani saldırı yeteneğini zayıflatıyor. Şehirlerde savaşmak savaşçılar için daha zor hale geldi” dedi.

İsrail ordusu bu ay, silahlı kişilerin füzelerle hedef alınmadan önce bombalanan bir binanın altındaki tünelden çıktığını gösteren bir görüntü yayımladı.

Kudüs Strateji ve Güvenlik Enstitüsü’nde çalışan eski İsrail askeri istihbarat yetkilisi Alexander Greenberg, “Hamas yeni silahlarını ve taktiklerini kullanıyor olabilir, ancak temelde gerilla tarzı bir direniş hareketi olmaya devam ediyor” dedi.

(Kaynak: Independent Türkçe)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *