‘İngiltere, insanlığa karşı işlenen suçlardaki suç ortaklığına bir sınır koymalı!’

‘İngiltere, insanlığa karşı işlenen suçlardaki suç ortaklığına bir sınır koymalı!’

Katil İsrail rejimine tam destek veren ve her tür ateşkes çağrısını reddeden demokrat İngiltere hükümetine, İsrail’in savaş suçlarına ortak olmaması ve İsrail’e silah satışını derhal durdurması çağrısı yapıldı. İngiliz hükümetinin kendi yasalarını ve uluslararası yükümlülüklerini ihlal ettiği vurgulandı. İngiltere ise Hamas ve İslami Cihad’a yaptırım uyguluyor.

“Uluslararası Filistinliler için Adalet Merkezi (ICJP)” adlı bağımsız kuruluş başta olmak üzere merkezi İngiltere’deki çok sayıda STK ve insan hakları örgütleri, işgalci İsrail’e silah transferinin derhal durdurması çağrısıyla, kendisi de yahudi olan İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron’a mektup yazdı.

Mektupta, işgal rejimine gönderilen silah ve askeri teçhizatın, uluslararası hukukun ciddi ihlalleri ve savaş suçu niteliğindeki saldırıları kolaylaştırmak veya işlemek için kullanılma riski bulunduğunun altı çizildi.

Silah transferlerinin durdurulmamasının, İngiliz hükûmetinin kendi yasalarını ve uluslararası yükümlülüklerini ihlali ve ağır ihlallere suç ortağı olması riski doğurduğuna işaret edilen mektupta şunlar kaydedildi:

“İngiltere, uluslararası hukuk ve iç hukuk kapsamında, askeri teçhizat ve teknolojinin uluslararası insancıl hukukun ihlalinde kullanılma riskinin bulunduğu durumlarda bu teçhizat ve teknolojinin transferini durdurma yükümlülüğüne sahiptir. Bu yükümlülük, Uluslararası Silah Ticareti Anlaşması’nın 6. ve 7. maddelerinde ve İngiltere’nin Stratejik İhracat Lisanslama Kriterlerinin birinci ve ikinci kriterlerinde belirtilen bağlayıcı yükümlülüktür. İngiltere, şu anda Gazze’de kullanılmakta olan F-35 hayalet bombardıman uçağının bileşenlerinin yaklaşık yüzde 15’ini sağlamaktadır. Gazze’de toplu cezalandırma ve diğer uluslararası hukuk ihlallerini gösteren açık kanıtlar mevcuttur. İngiltere, İsrail’e silah sağlayarak ve masum sivillere yönelik saldırıları kolaylaştırarak, savaş suçlarına ve insanlığa karşı işlenen suçlara ortak olmamalıdır.”

Mektupta, Gazze’de açlık ve soykırım riskinin giderek arttığı işaret edilerek “İngiliz hükumetinin şimdi harekete geçmesi ve savaş suçları ile insanlığa karşı işlenen suçlardaki suç ortaklığına bir sınır koyması giderek daha acil hale gelmektedir.” ifadesi kullanıldı.

İngiliz Bakan ateşkesi reddetti, Ukrayna’ya yardım istedi

İngiltere veto etmedi, ABD öne çıktı

Hamas ve İslami Cihad’a ABD ve İngiltere’den yaptırım

İngiltere başbakanına ‘ihanet’ suçlaması

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *