İngiltere başbakanına ‘ihanet’ suçlaması

İngiltere başbakanına ‘ihanet’ suçlaması

İngiltere’de Filistin’le dayanışma gösterilerine öfke kusan hint asıllı İçişleri Bakanı, kendisi gibi hint asıllı başbakan Rishi Sunak tarafından görevden alınması sonrası, başbakanı “halka ihanetle” suçladı, başbakan olmak için yetkisi olmadığını vurguladı.

Kadın bakan Suella Braverman, görevden alındıktan sonra Twitter hesabından bir mektup yayınlayarak başbakana yönelik sert eleştirilerde bulundu.

Mektubunda görev süresi boyunca başarılı olduğunu savunarak, “Yaz aylarındaki liderlik yarışında parti üyelerinin çoğunluğu tarafından reddedilmiş olmanıza ve dolayısıyla Başbakan olmak için kişisel yetkiniz olmamasına rağmen, temel politika öncelikleri konusunda bana verdiğiniz kesin güvenceler nedeniyle sizi (Sunak’ı) desteklemeyi kabul etmiştim.” ifadesini kullandı.

Başbakan Rishi Sunak’ı, yasa dışı göçün azaltılması, göçmen teknelerinin geçişi ve Kuzey İrlanda Protokolü’ne ilişkin konulardaki yürüttüğü temel politikaları “her birini açıkça ve defalarca yerine getirmemekle” suçlayan Suella Braverman, başbakanı halka verdiği söze ihanet etmekle itham etti.

Suella ayrıca, geçen hafta Londra’daki Filistin’e destek yürüyüşünün düzenlenmesine engel olmadığı gerekçesiyle, Rishi Sunak’ın, “belirsiz, zayıf ve İngiltere’nin ihtiyaç duyduğu liderlik niteliklerinden yoksun” olduğunu öne sürdü.

Başbakanlık Ofisi 10 Numara’dan bir sözcüye, Suella Braverman’ın başbakana yönelik eleştirilerinin sorulması üzerine, “Başbakan sözlere değil, eylemlere inanır.” yanıtını verdi.

İngiliz polisini suçlaması, ipleri kopardı

İngiltere’de nefret söylemleri, göçmen düşmanlığı ve Filistin’le dayanışma gösterilerine karşı tutumuyla bilinen Suella, dün Başbakan tarafından görevden alınmıştı.

Suella Braverman’ın işgal rejiminin Filistin’e yönelik saldırılarının ardından başlayan Filistin’e destek gösterilerine izin veren Londra polisini “taraf tutmakla” suçlaması üzerine başlayan gerginlik, yoğun tartışmalar ve istifa çağrılarına neden olmuştu.

Suella, Londra’da 14 Ekim’den bu yana her hafta düzenlenen Filistin ile dayanışma yürüyüşlerini “nefret yürüyüşü” olarak nitelendirmiş, polisi de Filistin eylemleri söz konusu olduğunda “çifte standart uygulamakla” itham etmişti.

Başbakan, görevden aldığı Suella Braverman’ın yerine Dışişleri Bakanı James Cleverly’yi atadı. Eski İngiltere Başbakanı David Cameron ise yeni Dışişleri Bakanı oldu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *