Suudi Arabistan, Gazze için ‘uluslararası toplum’dan medet umuyor

Suudi Arabistan, Gazze için ‘uluslararası toplum’dan medet umuyor

Batılı demokrat devletlerin tam desteği altında Gazze’de süren siyonist vahşeti durdurmak için “uluslararası toplumu” sorumluluklarını üstlenmeye çağran Suudi Arabistan, dünkü kabine toplantısında Miladi takvime geçme kararı aldığını da duyurdu.

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu toplantısı, Başbakan ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın başkanlığında dün başkent Riyad’da düzenlendi.

İsrail sorunu görüşüldü

Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre, toplantıda, uluslararası toplumu, Gazze’deki saldırıları durdurma konusunda sorumluluklarını üstlenmeye çağırmak amacıyla Suudi Arabistan’ın çeşitli alanlarda gerçekleştirdiği diplomatik çabalar ele alındı. Aynı zamanda, yardım kuruluşlarının sivillere acil insani yardım ulaştırmasına ve Filistin halkının isteklerini karşılayan adil ve kapsamlı bir çözüm bulmasına olanak sağlanması çağrısında bulunuldu.

Veliaht Prens, oturumun başında, ABD Başkanı Joe Biden’dan aldığı ve Suudi Arabistan’ın Gazze’deki gelişmelere ilişkin tutumunu teyit ettiği telefon görüşmesinin ayrıntıları hakkında kabineye bilgi verdi.

Sudan meselesi

Bakanlar Kurulu, Sudan Silahlı Kuvvetleri ve Hızlı Destek Kuvvetleri temsilcileri arasında, Suudi Arabistan ve ABD’nin arabuluculuğu, Afrika Birliği ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi’nin (IGAD) ortaklığıyla Cidde’de yeniden başlayan görüşmelere yönelik son gelişmeleri değerlendirdi.

Taraflar arasındaki bu diyaloğun çatışmayı sona erdirme ve Sudan ile halkı için güvenlik ve istikrarı sağlayabilecek bir anlaşmaya varma yönünde olumlu bir adım olmasına dair umut ifade edildi.

Geleceğe Yatırım Girişimi Konferansı

Suudi Arabistan’ın geçtiğimiz günlerde ev sahipliği yaptığı önemli etkinlik ve ekonomik faaliyetleri ele alan Bakanlar Kurulu, dünyanın çeşitli ülkelerinden lider, yetkili ve uzmanların katılımına ve birçok sektörde 17 milyar doları aşan yatırımların başlatılmasına sahne olan 7. Geleceğe Yatırım Girişimi (FII) Konferansı’nın başarısına övgüde bulundu.

Toplantıda, Suudi Arabistan Ulaştırma ve Lojistik Hizmetleri Bakanlığı ile diğer ülkelerdeki muadilleri arasında lojistik hizmetler sektörü ve posta sektöründe işbirliğine yönelik iki mutabakat zaptı için iki kılavuz taslağı onaylandı.

Yatırım Bakanı’na, Suudi Arabistan ile Moritanya arasında yatırımların teşviki ve karşılıklı korunmasına ilişkin anlaşmayı imzalama yetkisi verildi. Yatırım Bakanı’na ayrıca, doğrudan yatırımın teşvik edilmesi, merkez bankalarının çalışmaları, nükleer güvenlik ve radyasyondan korunma, gelir vergilerinde çifte vergilendirmeyi ve vergi kaçakçılığını önleme konusunda işbirliğine yönelik anlaşma konusunda Katar ile görüşme ve imza atma yetkisi verildi.

Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ve Bölgesel Eğitimde Kalite ve Mükemmeliyet Merkezi arasında, merkezin gözetim altında yenilenmesine ilişkin üçlü anlaşma onaylandı.

Çin, fuara onur konuğu olarak çağrılacak

Suudi Arabistan İhracatı Geliştirme Otoritesi ile Çin Ticaret Bakanlığı arasında, Pekin’in Çin ve Arap Ülkeleri Fuarı’na onur konuğu olarak katılımı alanında işbirliğine yönelik mutabakat zaptına onay verildi.

Gregoryen takvime geçme kararı

Sürelerin hesaplanmasında Hicri takvimin esas alındığı İslam şeriatı hükümlerine ilişkin olanlar ve sürelerin Hicri tarihe göre hesaplanması için metinde açıkça belirtilenler hariç, tüm resmi işlemlerde sürelerin hesaplanmasında Miladi takvimin (Gregoryen) esas alınması gerektiğine karar verildi.

Bakanlar Kurulu toplantısında ülkenin iç işlerine ilişkin birtakım kararlar da alındı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *