Siyaset bilimci Owais Khan: Hamas’a terörist diyemezsiniz

Siyaset bilimci Owais Khan: Hamas’a terörist diyemezsiniz

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Görevlisi siyaset bilimci Owais Khan, “Hamas’ı terör örgütü olarak kabul etmenin akademik hiçbir dayanağı yok.” dedi.

Siyaset bilimci Khan, İstanbul Üniversitesi İslam Tetkikleri Enstitüsünde düzenlenen “Filistin Çalışmalarına Çok Disiplinli Yaklaşım” başlıklı seminerde konuştu.

Khan, Hamas konusunda kamuoyunun belirsizliğe itilmesi ve muğlak davranışlar sergilenmesinin, eylemsizliği meşrulaştırmanın bir yolu olduğunu söyledi.

Cenevre Sözleşmesi’nde savaş durumunda düzensiz asker olanların kendi kaderini tayin etme hakkına sahip olduklarının belgelendiğini belirten Khan, “Yani eğer işgal altındaysanız ve işgale karşı silahla direniyorsanız, tutsaklarınız da savaş esiri olarak kategorize edilir.” diye konuştu.

Khan, “Akademik literatürde terörizm tanımı, savaş ortamında gerçekleşen her türlü faaliyeti, şiddet eylemini dışlar. Yani eğer bir çatışma varsa ki burada var ve daha ziyade bir kurtuluş mücadelesi bağlamında gerçekleşen bir şiddet varsa, o zaman o grup terörist olarak adlandırılamaz. Akademik literatürde terörist, siyasi bir örgütün, siyasi hedeflerine ulaşmak için terörü kullanmaya çalıştığı barış koşullarında söz konusudur. Ancak iki tarafın savaştığı silahlı bir çatışmada, bir tarafa terörist diyemezsiniz. Bu etiket direnişi gayrimeşru duruma düşürmek için kullanılan araçlardan biridir.” ifadelerini kullandı.

“Kutsal Topraklar” üzerindeki çekişmenin son derece teolojik bir zeminde yaşandığını söyleyen Khan, “Seküler-insani söyleme ait terimlerle konuşma arzusu, böyle bir dilin bir şekilde daha az teolojik ve dolayısıyla daha tarafsız ve bilimsel olduğu fikrinden kaynaklanıyor.” görüşünü dile getirdi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *