Birleşmiş Milletler genel kurulundan ‘bağlayıcılığı olmayan’ ateşkes çağrısı çıktı

Birleşmiş Milletler genel kurulundan ‘bağlayıcılığı olmayan’ ateşkes çağrısı çıktı

Merkezi ABD’de bulunan ve siyonist rejimin katliamları nedeniyle büyük baskı altında kalan Birleşmiş Milletler, katliamın 20. gününde düzenlediği genel kurulunda 120 devletin evet demesi ile ‘ateşkes’ çağrısı yapmayı başardı! ABD ve Avusturya’nın dahil olduğu 14 devlet katliama devam derken, çekimser kalarak dolaylı evet diyen 45 devlet arasında ise dikkat çeken isimler var!

Ürdün tarafından ortaya koyulan ve Türkiye dahil 50’ye yakın ülkenin eş sunucusu olduğu karar, 193 üyeli BM Genel Kurulunun Özel Acil Filistin oturumunda oylandı.

Oylama sonucu karar 45 “çekimser” ve 14 “hayır” oyuna karşı 120 oyla kabul edildi.

Tarafların uluslararası hukuk, uluslararası insani hukuk ve uluslararası insan hakları hukuku uyarınca yükümlüklerini yerine getirmeleri gerektiğine işaret edilen kararda, bunun özellikle sivillerin ve sivil alt yapıların korunması için gerçekleşmesi gerektiğinin altı çizildi.

Siyonistlere ve Filistinlilere yönelik terör faaliyetleri ve ayrım gözetmeyen saldırılar dahil her türlü şiddetin kınandığı kararda, “Yasa dışı olarak tutulan tüm sivillerin acilen ve koşulsuz serbest bırakılması ve uluslararası hukuk uyarınca söz konusu kişilere insani davranılması” çağrısına yer verildi.

Kararda, Gazze Şeridi’ndeki “ciddi ve korkunç insani duruma” dikkati çekilirken, çocukların da yoğunlukla bulunduğu sivil toplum üzerindeki etkilere değinildi.

“Acilen, tam, güvenli ve kesintisiz insani erişim” sağlanması için çağrı yapılan kararda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in bu çerçevedeki çabalarına tam destek verildiği kaydedildi.

Kanada’nın karar tasarısına ilişkin değişiklik talebi ise üye devletler tarafından reddedildi. Kanada, tasarıya “Hamas’ın 7 Ekim’deki terör saldırılarının kınanmasının” eklenmesini talep etmişti.

Genel Kurul kararının bağlayıcılığı bulunmuyor.

Ateşkese hayır diyenler:

ABD, Avusturya, Hırvatistan, Çekya, Fiji, Guatemala, Macaristan, İsrail, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Papua Yeni Gine, Paraguay, Tonga.

Karara çekimser kalarak, siyonist katliama ses çıkarmayanlar ise şöyle:

Arnavutluk

Avustralya

Bulgaristan

Kamboçya

Kamerun

Kanada

Güney Kıbrıs

Danimarka

Estonya

Etiyopya

Finlandiya

Gürcistan

Almanya

Yunanistan

Haiti

İzlanda

Hindistan

İtalya

Japonya

Kiribati

Letonya

Litvanya

Monako

Hollanda

Kuzey Makedonya

Palau

Panama

Filipinler

Polonya

Kore

Moldova

Romanya

San marino

Sırbistan

Slovakya

Güney Sudan

İsveç

Tunus

Tuvalu

Ukrayna

İngiltere

Uruguay

Vanuatu

Zambiya

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *