Suudi Arabistan, İsrail ve Yunanistan ortak projede

Suudi Arabistan, İsrail ve Yunanistan ortak projede

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Hindistan, Orta Doğu ve Avrupa’yı bir araya getirecek bir ekonomi projesi için mutabakat zaptı imzalandığını söyledi.

Suudi Arabistan medyasına göre, Veliaht Prens Bin Selman, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nde konuştu.

“Hindistan, Orta Doğu ve Avrupa arasında ekonomik bir proje için mutabakat zaptı imzalandığını” belirten Bin Selman, söz konusu ekonomi projesinin demir yolu ağları ve altyapının gelişmesine katkı sağlayacağını ayrıca uzun vadede iş fırsatları sunacağını ifade etti.

Bin Selman, oluşturulacak ekonomi koridorunun Hindistan, Orta Doğu ve Avrupa arasındaki ticareti artıracağını, elektrik ve hidrojen ihracatı için boru ve nakil hatlarının genişletilmesine katkı sunacağını kaydetti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, ekonomi koridorunun küresel enerji güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunacağını ve Orta Doğu-Avrupa-Hindistan limanlarını birbirine bağlayacağını söyledi.

Bin Selman, söz konusu mutabakat zaptına hangi Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinin imza attığını ise belirtmedi.

Mutabakat zaptı

Türkiye’yi devre dışı bırakarak, “Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru’nun” kurulmasına yönelik 7 ülke ve Avrupa Birliği (AB) arasında Mutabakat Zaptı (MoU) imzalandı.

Zirvede, ticaretin artırılmasına, enerji kaynaklarının sağlanmasına ve dijital bağlantının geliştirilmesine yardımcı olacak Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru’nun kurulmasına yönelik Hindistan, ABD, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Almanya, İtalya ve Avrupa Birliği arasında Mutabakat Zaptı (MoU) imzalandı.

Zapta imza atan ülkeler, bağlayıcı bir finansal taahhütte bulunmazken, 2 ay içinde koridorun oluşturulmasına yönelik bir “eylem planı” hazırlamayı kabul etti.

Enerji nakil altyapısını da içerecek olan Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru’na ilişkin görüşmeler ilgili ülkeler arasında aylardır devam ederken, söz konusu mutabakat zaptının imzalanmasıyla artık çalışmaların daha resmi bir zeminde devam etmesi bekleniyor.

Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru; Hindistan’ı Batı Asya/Orta Doğu’ya bağlayan Doğu koridoru ve Batı Asya/Orta Doğu’yu Avrupa’ya bağlayan Kuzey koridoru olmak üzere iki ayrı koridordan oluşacak.

Önerilen koridor, Hindistan’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne uzanacak, ardından Suudi Arabistan, Ürdün ve İsrail’i geçerek Avrupa’ya bağlanacak. Hindistan’dan yüklenen malların İsrail ve Yunanistan limanları üzerinden Avrupa’ya daha hızlı gönderilmesi de projede öngörülüyor.

Söz konusu proje, Çin’in bölgedeki ekonomik hedeflerine meydan okuma olarak değerlendirilirken; koridorun Hindistan’ı Güney Doğu Asya’dan Körfez’e, Batı Asya’ya ve Avrupa’ya uzanan ticaret akışı rotası üzerinde sağlam bir şekilde konumlandırması bekleniyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *