Türkiye’den Irak’a ikinci ziyaret

Türkiye’den Irak’a ikinci ziyaret

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın iki gün süren kapsamlı Irak ziyaretinin hemen ardından Ticaret Bakanı Ömer Bolat da 2 günlük resmi ziyaret gerçekleştirdi, Irak Cumhurbaşkanı ve Başbakanı tarafından ayrı ayrı kabul edildi. Bolat’ın görüşmelerinde ana konular Irak’ta müteahhitlik işleri ile Kalkınma Yolu Projesi oldu.

Irak Cumhurbaşkanı Reşit kabul etti

Ticaret Bakanı Ömer Bolat sosyal medya hesabından, iş dünyası çatı kuruluşlarının temsilcileriyle Irak’a yaptığı ziyarete ilişkin bilgi verdi.

Irak ziyareti kapsamında, beraberindeki heyetle Irak Cumhurbaşkanı Reşit tarafından kabul edildiğini bildiren Bolat, şu ifadeleri kullandı:

“Cumhurbaşkanı Reşit, Irak’ın imar ve ihyasında önemli rol oynayan firmalarımızı Irak’ın yeni projelerinde görmek istediklerini, Türkiye’nin Irak’ın en önemli ortaklarından olduğunu, firmalarımızı Irak’ın tüm bölgelerinde desteklemeye devam edeceklerini ifade etti. Ziyarette, Irak ile olan ticaretimizi çeşitlendirerek artırmak ve Irak’ta müteahhitlik projelerinde firmalarımızın daha fazla yer almasını sağlamak hususlarındaki önceliklerimizi ifade ettik.”

Bolat, Cumhurbaşkanı Reşit’e Türkiye ve Irak arasında daha güçlü bir ortaklık için karşılıklı olarak çalışmaya devam edeceklerini belirttiklerini de bildirdi.

Başbakan Sudani’nin kabulü

Irak Başbakanı es-Sudani’yi ziyaretine ilişkin sosyal medya hesabından bilgi veren Bolat, verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini vurgulayan Bolat, “Bölgemiz için stratejik önemi haiz Kalkınma Yolu Projesi bağlamında yakın işbirliği halinde çalışmayı arzuladığımızı ve başta müteahhitlik sektörümüz olmak üzere Irak’ın gelişimine katkı sağlayacak tüm projelerde firmalarımızın aktif rol oynamaya hazır olduğunu ifade ettik. Sayın Başbakan’ın çalışma izinleri, vizeler, bankacılık, sınır kapıları ve ithalat uygulamaları dahil firmalarımızın ticaret ve yatırım süreçlerine ilişkin her konuda kolaylaştırıcı adımları hayata geçirmek üzere kararlılığı bizleri son derece memnun etti.” değerlendirmesinde bulundu.

Bolat, firmaların da görüşmede işbirliği taleplerini bizzat Başbakan es-Sudani’ye aktarma fırsatı bulduğuna işaret ederek, “Sayın Başbakan’a firmalarımıza güveni ve iş insanlarımızın sorunlarının çözümüne ilişkin güçlü iradesi, ticari ilişkilerimizin güçlendirilmesine dönük destekleri ve göstermiş oldukları misafirperverlik için teşekkür ediyoruz.” ifadesini kullandı.

Irak Başbakanlık Ofisinden açıklama

Irak Başbakanlık Basın Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, başkent Bağdat’ta Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Hükümetinin Irak ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesini yakından takip ettiğini vurgulayan Başbakan Sudani, şu ifadeleri kullandı:

“Doğal ve beşeri kaynaklara sahip Irak’ta, tüm komşu ülkeler için temas noktası, kalkınma ve ortaklık bölgesi olma potansiyeli mevcut. Kalkınma Yolu Projesi’nde Türkiye’nin gösterdiği ciddi etkileşimden memnuniyet duyuyoruz.

Türk şirketlerinin Irak’ta kalkınmanın gerçekleştirilmesi noktasında önemli potansiyeli söz konusu. Bu şirketlerin Irak’ta altyapı çalışmalarındaki rolü de önemli.”

Başbakan Sudani, Irak ile Türkiye arasındaki karşılıklı ziyaretlerin önemine dikkati çekerek bunun iki ülkenin çeşitli alanlardaki ilişkilerini güçlendireceğini vurguladı.

Ticaret Bakanı Bolat da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sudani’ye selamlarını ileterek, uluslararası ticaret ve Türkiye-Irak ilişkileri için önemli olduğunu belirttiği Kalkınma Yolu Projesi’ni, Türk hükümetinin ciddi şekilde desteklediğini ifade etti.

Irak Başbakan Yardımcısının kabulü

Bakan Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Bağdat ziyaretine Irak Başbakan Yardımcısı ve Planlama Bakanı Muhammed Ali Temim ile ikili bir görüşme gerçekleştirerek başladıklarını ifade etti.

Türkiye’nin önde gelen iş dünyası temsilcilerinin de katılımlarıyla gerçekleştirdikleri ziyaret kapsamında, karşılıklı yatırımları ve ticaret hacmini daha da güçlendirmeye yönelik atılabilecek somut adımları ele aldıklarını belirten Bolat, “Gümrükler, ithalat ve standardizasyon alanındaki beklentilerimizi aktarma fırsatı bulduk. Ayrıca, Irak’ın altyapı ve üstyapısının inşasında, Irak’ın planladığı yeni şehirler ve yeni bölgelerin imarında müteahhitlerimizin sağlayabileceği katkılar hakkında da görüş alışverişinde bulunduk. Dost ve kardeş Irak ile ticaret, yatırımlar, müteahhitlik ve lojistik başta olmak üzere her alanda ilişkilerimizi çok daha üst seviyelere çıkaracağız.” dedi.

Ticaret Bakanı ile bir araya geldi

Irak Ticaret Bakanı Etir Davut Selman ile de bir araya geldiğini belirten Bolat, şu mesajı paylaştı:

“İş dünyası temsilcilerimizin de hazır bulunduğu toplantıda, 2022 yılında Türkiye-Irak ticaret hacmimizin rekor düzeye ulaşmasından, Irak’ta ticaret, yatırım ve müteahhitlik sektörlerinde lider ülke olmaktan duyduğumuz memnuniyeti dile getirdik. Ticaret hacmimizi daha da artırmaya ve firmalarımızın karşılaştığı sorunlara çözüm üretmeye yönelik planlı bir çalışma yürütmek ve özel sektörlerimizi daha yakın diyaloğa teşvik etme konularında mutabık kaldık. Önümüzdeki dönemde de ikili ilişkilerimizde yakalanan ivmenin artarak devam etmesi için karşılıklı ziyaretlerimizi sıklaştıracağız.”

Irak Ticaret Bakanlığından açıklama

Irak Ticaret Bakanlığı Basın Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Irak Ticaret Bakanı Atir el-Gireyri, başkent Bağdat’taki Bakanlık binasında bir araya geldi.

Bakanların başkanlık ettiği heyetler arası toplantıda, ikili ekonomik ve ticari ilişkilerle yatırımların güçlendirilmesi ve bu kapsamdaki engellerin giderilmesi konusunda mutabık kalındı.

Taraflar, ortak komisyonların aktifleştirilmesi, imzalanan anlaşmaların yürürlüğü girmesi ve ortak ticaret hacminin artırılması konusunda da anlaştı.

Iraklı Bakan Gireyri, “İki ülke arasındaki ekonomik, ticari ve yatırım ilişkilerinin önünde duran tüm engellerin aşılması için Başbakanımızın talimatları var. Ortak çıkara hizmet edecek ticari hacmin artırılması ve yatırım için gerekli ortamın oluşturulması gerekiyor.” dedi.

Gireyri, Türk şirketlerinin Irak’ta sanayi, müteahhitlik, hizmet ve diğer alanlara güçlü şekilde girmesi gerektiğine de vurgu yaparak, “Irak’ta diğer ülke şirketlerine göre sayıca en fazla olanı Türk şirketleridir. Bu alanda kolaylık sağlanması ve engellerin aşılması için ciddi çalışmalarımız olacak.” vurgusunda bulundu.

Irak İmar, İskan, Belediyeler ve Kamu İşleri Bakanı Bengin Rekani ile görüşme

Görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından bilgi veren Bolat, Bengin Rekani ile ikili görüşme yaptıklarını ve akabinde iş dünyası temsilcilerinin de katılımıyla yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdiklerini ifade eden Bolat, verimli geçen görüşmede Bakan Rekani’nin Türk firmalarının Irak’ta bugüne kadar gerçekleştirdikleri projelerdeki başarılarını takdir etmesinin memnuniyet verici olduğunu belirtti.

Bolat, Türk iş dünyası temsilcilerinin de Irak’ın kalkınmasına yönelik yeni projelere katkı vermek istediklerini toplantıda dile getirdiklerini kaydederek, şunları kaydetti:

“Firmalarımız Irak’ın alt ve üst yapı projeleri başta olmak üzere Irak’ta ihtiyaç olduğu düşünülen yol, konut, enerji başta olmak üzere tüm altyapı ve üst yapı projelerinde aktif rol almak için işbirliğine hazır. Irak’ın onaylanan 3 yıllık bütçesinde yatırımlara ayrılan payın büyüklüğü firmalarımıza önemli fırsatlar sunuyor. Görüşmemizde Iraklı Bakan kardeşim Rekani’nin önümüzdeki günlerde somut projeler ile ilgili müteahhit firmalarımızla bir araya gelmesi konusunda da anlaştık. Irak’ın imar ve iskanında ülkemiz firmaları bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çok güçlü şekilde yer alacak.”

Irak Ulaştırma Bakanı ile görüşme

Irak Ulaştırma Bakanı Muheybis Acimi El-Sadavi ile de bir araya geldiğini belirten Bolat, görüşmede, Ankara Deklarasyonunda da uzlaşıldığı üzere, Kalkınma Yolu Projesinin başarıyla hayata geçirilmesi hususunda kritik konumda olan Irak ve Türkiye işbirliğini artırmak noktasında anlaştıklarını aktardı.

Bolat, Iraklı Bakan El-Sadavi’ye proje kapsamındaki demir yolu ve otoyolların yapımı sürecinde ortak projeler üretilmesinin büyük önemli olduğunu kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

“Bu muazzam projenin hayata geçirilme sürecinde firmalarımızın katkı sağlayabileceğini ilettik. Bu hattın inşası ve ülkelerimiz arasında yeni sınır kapılarıyla desteklenecek alternatif geçiş noktaları ile Asya ve Avrupa arasında kurulacak yeni ulaştırma koridorunda Türkiye ve Irak kilit öneme sahip olacaktır. Görüşmede ayrıca transit geçişler için yasal altyapısını tamamlayan ve TIR Sözleşmesi’ni yürürlüğe koymaya hazırlanan Irak’a her türlü teknik desteği sağlayabileceğimizi ve tecrübe paylaşacağımızı ifade ettik. Bakan El-Sadavi’nin tüm bu konularda bizimle tam bir işbirliği içinde olduğunu görmek bizleri son derece memnun etti.”

Kalkınma Yolu Projesi nedir?

Irak Başbakanı Sudani, Asya’yı Avrupa’ya bağlayacağını söylediği Kalkınma Yolu Projesi’ni mayıs ayının sonlarında açıklamıştı.

Basra Körfezi’ndeki Büyük Faw Limanı’ndan başlayıp Irak’ın kuzeyine doğru devam ederek Türkiye’ye ulaşacak projenin 1200 kilometre uzunluğunda demir yolu ve kara yolu altyapısını içermesi planlanıyor.

Bu projenin Basra, Bağdat ve Musul’u de içeren bir güzergahı takip ederek Türkiye’deki demir yolu ağına bağlanması hedefleniyor.

Hakan Fidan’ın Irak’taki ziyaret trafiği

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *