Tahıl koridoru için Arap Birliği ve KİK de devrede

Tahıl koridoru için Arap Birliği ve KİK de devrede

Batının devam etmesini istediği ve en fazla payı aldığı tahıl koridorunu Rusların iptal etmesinin ardından Türkiye’nin girişimleri sonuç vermeyince, Arap Birliği ve Körfez İşbirliği Konseyi devreye sokuldu. Öte yandan Ruslar, Tuna nehri üzerindeki tahıl depolarını da vurmaya başladı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın yenilenmesinin önemini ele aldı.

Genel Sekreter’in resmi sözcüsü Cemal Rüşdi’nin yaptığı yazılı açıklamaya göre, Arap Birliği Genel Sekreteri Ebu Gayt, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede Ebu Gayt ve Kuleba, ikili ilişkilerin yanı sıra Ukrayna’daki krizin çözümüne ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi.

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın yenilenmesinin önemini görüşen Ebu Gayt ile Kuleba, Rusya tarafının anlaşmayı yenilemeyi reddetmesinin ardından Ukrayna’nın başta tahıl olmak üzere ürünlerini ihraç etmede karşılaştığı güçlükleri ve çözüm yollarını müzakere etti.

Genel Sekreter Ebu Gayt, özellikle küresel gıda piyasasının tahıl arzında düşüşe tanık olduğu bir dönemde, temel gıda maddelerinin fiyatlarının istikrarını sağlayacak düzenlemelerin yapılması yönündeki kararlılığını dile getirdi.

Ebu Gayt, Arap ülkelerinin Birleşmiş Milletler’in (BM) girişimiyle Temmuz 2022’de imzalanan anlaşma sürecine destek verdiğini hatırlatarak, tahıl anlaşmasını gerçekleştirmeyi amaçlayan tüm çabalara fikir birliği içinde yine destek vereceklerini vurguladı.

KİK de devrede

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi de bugün, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Budeyvi, KİK’in tahıl ve tüm gıda ürünlerinin ihracatını kolaylaştıracak Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın yeniden başlamasına önem verdiklerini kaydetmişti.

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması

Türkiye’nin arabuluculuğunda BM, Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022’de İstanbul’da düzenlenen törende Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nı imzalamıştı.

Batının bu anlaşmaya karşın Rusya’ya yönelik yaptırımları kaldırmaması üzerine, 17 Temmuz’da  süresi biten anlaşma Rusya tarafından yenilenmedi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Tahıl koridoru anlaşması fiilen son buldu, durduruldu. Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek. Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı yerine getirilmedi.” ifadelerini kullanmıştı. Batı ise bu teklife yanaşmamıştı.

Rusya, tahıl depolarını vuruyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, günlük basın toplantısında, gazetecilerin sorularını cevapladı. Genel Sekreter Antonio Guterres’in, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmadan genel olarak duyduğu rahatsızlığa işaret eden Haq, “Tahıl ve diğer gerekli gıda maddelerine yönelik tesislerin saldırıya uğramasından çok endişeliyiz.” dedi.

Guterres’in daha önce küresel gıda fiyatlarındaki artışla ilgili endişelerini dile getirdiğini hatırlatan Haq, Rus insansız hava araçlarının, Ukrayna’nın Avrupa’ya tahıl ve diğer gıda maddelerini taşımada Karadeniz’e alternatif olan Tuna Nehri’ni hedef almasının fiyatlarla ilgili “endişeleri hafifletmeye yardımcı olmayacağını” dile getirdi.

Guterres, Rusya’nın anlaşmaya dönmesini çok istiyor!

Guterres’in Karadeniz Tahıl Girişimi veya benzeri bir anlayışa dönülmesini “çok istediğini” vurgulayan Haq, söz konusu saldırıların bu ihtimali daha da zorlaştırdığını kaydetti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *