İstanbul’da 1 Mayıs önlemleri

İstanbul’da 1 Mayıs önlemleri

İstanbul Emniyet Müdürlüğünce Taksim Meydanı çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı. Ekipler, Taksim Cumhuriyet Anıtı ve Taksim Meydanı’na çıkan sokakları demir bariyerle kapattı. Ayrıca meydana çıkılan bazı yerlerde kontrol noktaları oluşturan ekipler, sivil vatandaşların meydana girişlerine izin vermiyor.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde, toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı ve çevresi ile Saraçhane Meydanı’nda sıkı güvenlik önlemleri uygulanıyor.

Meydandan Tünel’e kadar İstiklal Caddesi’ne açılan tüm cadde ve sokaklar, demir bariyerlerle kapatıldı. Her cadde ve sokağın başında polis ekipleri nöbet tutuyor. İstiklal Caddesi’ndeki esnaf ve turistlerin dışında geçişlere izin verilmiyor.

Ayrıca Taksim’e çıkan tüm yollarda ve kavşaklarda trafik ekipleri hazır bekliyor.

Saat 05.30’dan itibaren, M2 Yenikapı-Seyrantepe-Hacıosman Metro Hattı’nın Vezneciler, Haliç, Taksim Meydan, Şişhane, Osmanbey, Mecidiyeköy ve Gayrettepe Zincirlikuyu metro istasyonları kapatıldı. Metro istasyonlarında yapılan anonslarda hangi istasyonlarda durup durulmayacağı bildiriliyor.

Kabataş-Taksim Meydan ile Tünel Meydan-Karaköy arasındaki füniküler hatlarının seferleri ile İstiklal Caddesi’ndeki Nostalji Tramvay seferleri de durduruldu. Ayrıca İETT’nin Taksim, Tarlabaşı, Ömer Hayyam ve Tepebaşı otobüs durakları Şişli ve Fatih istikametleri olmak üzere çift taraflı kapatıldı.

Bunun yanı sıra Taksim Meydanı’nda itfaiye ve ambulans ekipleri de hazır bekliyor. Mecidiyeköy ve çevresinde ise Taksim yönüne giden cadde ve bazı sokaklar da alınan güvenlik önlemleri kapsamında kapatıldı.


Fotoğraf: Elif Öztürk/AA

Saraçhane’de güvenlik önlemleri

Fatih Saraçhane’de de yoğun güvenlik önlemi alındı. Saraçhane’nin çevresindeki yollar trafiğe kapatılırken, araçlar trafik polislerince alternatif güzergahlara yönlendiriliyor.

Saraçhane Meydanı girişine kurulan noktalarda, polis ekipleri bu bölgeye gelenlerin üst aramasını yapıyor. Aramanın ardından sivil girişine de izin verilen meydanda, TOMA gibi polis araçları konuşlandırıldı.

Öte yandan Unkapanı istikametinde Bozdoğan Kemeri’nin altına çevik kuvvet ve TOMA’lar yerleştirildi. Kapatılan Unkapanı istikametine geçmek isteyenlere izin verilmiyor.

Bu arada, CHP İl Başkanlığı ve bazı sendikaların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında kutlama yapacağı Saraçhane Meydanı’nda da hazırlıklar yapılıyor.

Beşiktaş’taki önlemler

Tedbirler kapsamında Galata Köprüsü’nün Karaköy çıkışına yayaların geçebileceği noktalara bariyerler konuldu. Polis ekipleri yayalar ve araçların kontrollü geçişine izin verirken, Karaköy istikametine sadece esnaf ve turistler geçebiliyor.

Kapatılan Bomonti-Dolmabahçe Tüneli’nden de sadece görevlilerin geçişine izin veriliyor.

Beşiktaş’ta da Dolmabahçe Caddesi ve Taksim’e çıkan güzergahlar demir bariyerlerle kapatıldı.

Polis ekipleri sadece bölgede ikamet edenlerin, çalışanların ve turistlerin geçişine izin veriyor.

Öte yandan, normal zamanda megakentin en kalabalık noktalarından biri olan Dolmabahçe Caddesi alınan önlemler sonucu boş kaldı.

Anadolu Yakası’ndan Avrupa Yakası’na geçişlerdeki vapur ve motor seferleri iptal edildiği için iskelelere gelen vatandaşlar da görevlilerin uyarısı üzerine buradan ayrılıyor.

Metrobüs hattında da Zincirlikuyu, Mecidiyeköy ve Çağlayan durakları kapatıldığı için bu bölgeye gitmek isteyen vatandaşlar en yakın Okmeydanı durağında inerek, D-100 kara yolunun kenarından yürüyüp gitmek istedikleri yerlere ulaşmaya çalışıyor.

İstanbul Valisi: 1 Mayıs’ın güzel geçmesi için çalışıyoruz

İstanbul Valisi Davut Gül, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Beyoğlu, Beşiktaş ve Fatih’te alınan güvenlik önlemlerini dün yerinde inceleyerek denetimlerde bulundu. 1 Mayıs’ın güzel bir şekilde geçmesi için çalıştıklarını söyleyen Davut Gül, “Tek isteğimiz vatandaşlarımızın burnu bile kanamadan bu süreçte 1 Mayıs’ın, anlamına uygun bir şekilde kutlanması. İstanbul’da 40 tane toplantı ve gösteri yapılabilecek yasal meydanımız var. Şimdiye kadar bunlarla ilgili bir müracaat olmadı. Dolayısıyla İstanbul’da bu saat itibarıyla yasal olarak etkinlik yapma ile ilgili olarak herhangi bir kuruluşun, bir grubun müracaatı olmadı. Yarın daha çok yasa dışı gösteriler ile ilgili çeşitli çağrılar var. Bunula ilgili İstanbul’umuzun huzurunun bozulmaması için, vatandaşlarımızın herhangi bir sıkıntı yaşamaması için güvenlik tedbirlerini en üst seviyede tutarak, arkadaşlarımızla birlikte alana bakıyoruz.” diye konuştu. Vali Gül, resmi bir başvuru olmadığı için gösterilere de izin verilmesinin mümkün olmadığını anlattı.

Alınan tedbirler kapsamında trafiğe kapalı noktaların belirlendiğini ifade eden Gül, “Taksim başta olmak üzere bu 40 alanın dışındaki yerlerde herhangi bir yasa dışı gösteriye, toplantıya doğal olarak izin vermiyoruz, veremiyoruz. Kapalı sokaklar, caddeler var. Vatandaşlardan ricamız, olabildiğince bu bölgelere gelmemeleri. Trafik anlamında bir sıkıntı yaşanacak, bir yoğunluk yaşanacak. Yarın böyle olmasını biz de istenmezdik. İsterdik ki Yenikapı’da, Maltepe’de vatandaşlarımızın coşku içerisinde kutlayacakları bir alan olsun. Taksim’e de çocuklarının, eşlerinin elinden tutarak gezmeye gelsin. Maalesef öyle bir imkan olmadı. Bütün konfederasyonlarla, sendikalarla konuştuk ama şu an itibarıyla yasal bir talep yok. Yasal olarak verilmiş bir izin yok. Dolayısıyla biz tedbirlerimizi gözden geçiriyoruz. 1 Mayıs’ta 42 binin üzerinde güvenlik personelimiz sahada olacak.” dedi.

CHP İstanbul İl Başkanının 1 Mayıs için Taksim’e yönelik çağrısıyla ilgili soruya da yanıt veren Vali Gül, şöyle konuştu:

“Herkes için belli bir sayıda Taksim’e çelenk koymak isteyenlere emniyet teşkilatımız rehberlik ederek Taksim’e kadar getiriyor. Çelenk sunmalarını ve kısıtlı sayıdaki kişinin karanfil bırakmasına rehberlik ediyoruz. CHP’nin şu an itibarıyla Taksim’e çelenk koyma ya da karanfil koyma ile ilgili bir müracaatı yok. CHP İl Başkanını aradım, kendisine de hatırlattım. Eğer yarın çelenk koyma isteniyorsa bugünden müracaatlarını yapmaları gerektiğini, müracaat yaparlarsa belli bir sayıdaki kişiye çelenk koyma, karanfil koyma ile ilgili rehberlik edeceğimizi söyledim.”

Fatih’te kapanacak yollar

Valiliğin açıklamasında, ilçelere göre yarın saat 04.00’ten itibaren araç trafiğine kapatılacak yollar ve alternatif güzergahlar da sıralandı.

Fatih’te Fevzi Paşa Caddesi (Yavuz Selim Caddesi kesişimi), Macar Kardeşler, 15 Temmuz Şehitleri, Vezneciler, Sahil Kennedy, Ragıp Gümüşpala, Reşadiye, Kadir Has (Demir Kilise ile Unkapanı arası), Cemil Birsel ve Ankara caddeleri (Ebu Suud Caddesi ve Sirkeci arası), Atatürk Bulvarı, Unkapanı Köprü ve Galata Köprüleri, Gazi Mustafa Kemal Caddesi (Sahil Kennedy Caddesinden Mudurnu ve Aksaray’a katılım) kapatılacak.

Sahil Kennedy Caddesi, Haliç Köprüsü, D-100 kara yolu, Avrasya Tüneli, Namık Kemal Caddesi, 10. Yıl Caddesi, Vatan Caddesi, Haliç Köprüsü ve Sahil Kennedy Caddesi alternatif güzergah olarak belirlendi.

Beyoğlu’nda kapanacak yollar

Beyoğlu Tarlabaşı Bulvarı Refik Saydam Caddesi Şişli ve Unkapanı Köprüsü istikameti ile Turabi Baba Caddesi ile Evliya Çelebi Caddesi Tarlabaşı Bulvarı istikameti trafiğe kapatılacak. Kasımpaşa Bahriye Caddesi Piyalepaşa Bulvarı istikameti kapatılacak, Halıcıoğlu Okmeydanı Caddesi Tokaç Sokak Kavşağı’ndan trafik akışı verilmeyecek, Darülaceze Caddesi istikametine de trafik akışı sağlanmayacak.

Piyalepaşa Bulvarı Fişekhane Deresi ile Irmak Caddesi Dolapdere istikameti, Ömer Hayyam Caddesi Tarlabaşı Bulvarı istikameti, Sazlıdere ve Yedikuyular Caddesi Divan Kavşak istikameti, İnönü Caddesi Taksim AKM ve Dolmabahçe Gazhane Caddesi istikameti, Tak-ı Zafer Caddesi ile Kazancı Yokuşu kapama noktası arasında trafik akışı verilmeyecek.

Sıraselviler Caddesi Taksim Meydan ve Cihangir istikameti ile İstiklal Caddesi ve İstiklal Caddesi’ne bağlanan bütün yollar, Meşrutiyet Caddesi İlk Belediye Cadde istikameti, Perşembe Pazarı Tersane Caddesi Karaköy Meydan ve Unkapanı Köprü istikameti, Karaköy Kemeraltı Caddesi Galata Köprüsü Eminönü istikameti, Kemeraltı Caddesi Dolmabahçe ve Karaköy Meydan istikameti, Necati Bey Caddesi Dolmabahçe istikameti, Boğazkesen Caddesi İstiklal Caddesi istikameti, Defterdar Yokuşu Caddesi Cihangir istikameti, Meclisi Mebusan Caddesi Dolmabahçe ve Karaköy istikameti, Mebusan Yokuşu Caddesi Akyol Sokak trafiğe kapatılacak.

Sürücüler güzergah olarak Beyoğlu’nda Donanma, Fişekhane Deresi, Dereboyu, Bülent Demir, Irmak, Kurtuluş Deresi, Kasımpaşa Zincirlikuyu, Fatih Sultan, Fatih Sultan Mimberi, Alt Baruthane, Üst Baruthane, Kulaksız, Okmeydanı, Hasköy, Kumbarhane, İmrahor ve Asker Ocağı caddeleri ve Piyalepaşa Bulvarı’nı kullanabilecek.

Şişli’de kapanacak yollar

Şişli’de Cumhuriyet, Halaskargazi ve Büyükdere caddelerinin Şişli ve Taksim Meydan istikameti ile Rumeli Caddesi Halaskargazi Cadde istikameti, Abide-i Hürriyet Caddesi Çağlayan Alt Geçidi İstanbul Adliyesi önü ışıklar itibariyle trafiğe kapatılacaktır.

Büyükdere Caddesi Esentepe varyant altı ile Mecidiyeköy arasında trafik akışı verilmeyecek. Darülaceze Caddesi, Ergenekon Caddesi Pangaltı istikameti, Mahmut Ağa Yokuşu Kurtuluş istikameti, Sıracevizler Caddesi Dolmabahçe Tünel istikameti, Akar Caddesi Dolmabahçe Tünel istikameti, Darülaceze Yolu Caddesi Feriköy istikameti, İncirli Dede Caddesi Feriköy istikameti, Dolmabahçe Tüneli Dolmabahçe Meydan istikameti, Duçi Sokak ile Huzur Sokak Sıracevizler Cadde istikameti, Esen Sokak ile Hasat Sokak Şişli Camii istikameti, Darülaceze Caddesi Abide-i Hürriyet Cadde istikameti, Piyalepaşa Bulvarı Çağlayan gelişi Uzay Otomotiv istikameti, Odese Bulvarı Piyalepaşa Uzay Otomotiv istikameti, İmrahor Caddesi Kağıthane Tüneli Bomonti istikameti de trafiğe kapalı olacak.

Sürücüler alternatif olarak Büyükdere Caddesi Mecidiyeköy Meydan ile Zincirlikuyu arası, Mecidiyeköy Yolu, Ortaklar, Bülent Tarcan, Hakkı Yeten, Vali Konağı, Aytekin Kotil, 19 Mayıs, Kadırgalar, Bayıldım, Maçka, Teşvikiye, Abdi İpekçi, Mim Kemal Öke, Taşkışla, Kurtuluş, Bozkurt, Silahşör, Avukat, Çiftecevizler ve Darülaceze caddeleri ile Adil Baba Kavşak arasını kullanabilecek.

Beşiktaş’ta kapanacak yollar

Barbaros Bulvarı Beşiktaş Meydan istikameti, Sait Çiftçi Yıldız Kavşağı Caddesi Barbaros Bulvarı Katılımı, Barbaros Bulvarı Saray Caddesi, Yıldız Caddesi ve Eski Yıldız Caddesi Beşiktaş Meydan dönüşü, Beşiktaş Cadde Dolmabahçe istikameti, Dolmabahçe Cadde Karaköy istikameti, Vişneli Tekke Sokak Dolmabahçe istikameti, Dolmabahçe Gazhane Cadde Karaköy istikameti trafiğe kapatılacak.

Beşiktaş’ta alternatif olarak Barbaros Bulvarı Çıkış istikameti, Çırağan, Ortabahçe, Süleyman Seba , Kadırgalar, Bayıldım, Şair Nedim, Nüshetiye, Ihlamur Yıldız, Emirhan, Ayazma Dere, Yıldız, Palangalar ve Büyükdere caddeleri belirlendi.

D-100 kara yolunda kapanacak yollar

D-100 kara yolunun Kuzey Mecidiyeköy ayrımı, Kuzey Kasımpaşa Taksim ayrımı, Kuzey Okmeydanı Yanyol Kasımpaşa Taksim ayrımı ile Hasdal Okmeydanı Bağlantı Yolu Okmeydanı Köprü Altı, D-100 kara yolu Güney Okmeydanı Piyalepaşa ayrımı, Güney Çağlayan Yanyol Mecidiyeköy ayrımı, Güney Beşiktaş Balmumcu ayrımı kapanacak

D-100 kara yolu Kuzeyden Mecidiyeköy’e giden akım kapatılarak Haliç Kuzey istikametine yönlendirilecek. Kuzey Çağlayan Yanyol’dan Kasımpaşa Taksim istikametine kapatılan akım Haliç istikametine verilecek. Kuzey Okmeydanı Yanyol’dan Taksim istikametine giden akım kapatılarak Haliç istikametine yönlendirilecek. TEM istikametinden gelip Piyalepaşa istikametine giden akım kapatılarak Haliç istikametine verilecek. Güney Haliç istikametinden Piyalepaşa’ya giden akım kapatılarak D-100 Güney istikametine verilecek. Güney Çağlayan Yanyol’dan Mecidiyeköy istikametine giden akım D-100 Güney istikametine yönlendirilecek. D100 Güney istikametinden Beşiktaş Balmumcu istikametine giden akım Levent Sarıyer istikametine yönlendirilecek.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *