Nijer cuntası yeni bir bildiri yayınladı

Nijer cuntası yeni bir bildiri yayınladı

Nijer’de yönetime el koyan Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) Sözcüsü Amadou Abdourahmane tarafından okunan bildiride, devrik cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un “vatana ihanet” ve “ülke güvenliğini tehlikeye atmak” suçlamasıyla yargılanmasının istendiği açıklandı.

Bildiride, “Nijer hükümeti, devrik cumhurbaşkanı ve yerli ve yabancı suç ortaklarının, ‘vatana ihanet’ ve ‘iç ve dış güvenliği tehlikeye atmak’ suçlarından ulusal ve uluslararası organlar önünde yargılanması için gerekli delilleri toplamıştır.” ifadesi kullanıldı.

Bazı Batı Afrikalı siyasetçilerle bağlantılı lobilerin “geçiş hükümeti” hakkında yalan haberler yaydığına dikkati çekilen bildiride, bu durumun şiddetle kınandığı vurgulandı.

Bildiride, uluslararası toplumun bazı unsurlarının da “devrik hükümet yetkilileriyle” dayanışma içinde olmasından duyulan memnuniyetsizliğe işaret edildi.

Nijerya heyetinin ziyareti

Nijerya’daki Vahhabi ve Ticani tarikatlarından oluşan ortak heyet, Nijer’deki cunta lideri Abdurrahmane Tchiani ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından Nijerya basınına konuşan Cema’at-ü İzaleti’l-Bid’a ve İkameti’s-Sünne (JIBWIS) grubunun lideri Abdullahi Bala Lau, görüşmenin yaklaşık 3 saat sürdüğünü aktardı. Lau, görüşmede, Tchiani’nin ECOWAS ile diyalog kurmayı kabul ettiğini belirterek, “Tchiani diyaloğun ne zaman olacağına dair bilgi vermedi ancak diyalog için her zaman hazır olduklarını söyledi.” ifadesini kullandı.

Nijer’deki darbe

Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz’da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti.

CNSP, 9 Ağustos’ta Lamine Zeine’yi başbakan olarak atamış, bir gün sonra da asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı.

Askeri müdahale ilk kez 30 Temmuz’da gündeme gelmişti

ECOWAS, Nijer’de 26 Temmuz’da askerin yönetime el koyması sonrası 30 Temmuz’da ilk kez toplanmış, cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un serbest bırakılması ve yeniden görevine dönmesi için 7 günlük süre vermişti.

ECOWAS’ın askeri cuntaya verdiği bir haftalık süre 6 Ağustos gece yarısı itibarıyla dolmuştu. Bu sürede taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini bildiren ECOWAS, beklenenin aksine askeri operasyon başlatmamıştı.

Askeri müdahale ihtimali, Batı Afrika’daki diğer cunta hükümetlerinin de tepkisini çekmişti. Yönetimde askerlerin olduğu Burkina Faso ve Mali, yayımladıkları ortak bildiride, Nijer’e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geldiği konusunda ECOWAS’ı uyarmış, Gine de cuntaya destek açıklamasında bulunmuştu. Rusya da müdahaleye karşı olduğunu duyurmuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *