Uganda: Afrikalıları gerçekten hafife alıyorlar!

Uganda: Afrikalıları gerçekten hafife alıyorlar!

Bir sapkınlık olarak eşcinselliğin Uganda’da yasaklanması üzerine Dünya Bankası’nın kredi vermeyi kesmesi sonrası Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, “Dünya Bankası ve diğer aktörlerin para kullanarak bizi inancımızdan, kültürümüzden, ilkelerimizden ve egemenliğimizden vazgeçmeye zorlaması talihsizliktir. Tüm Afrikalıları gerçekten hafife alıyorlar” dedi.

Dünya Bankası, Uganda’nın bu yılın başlarında, eşcinsellik karşıtı bir yasa çıkaran Uganda’ya yeni kredi verilmeyeceğini duyurdu. Açıklamada, “Ek tedbirlerin etkinliği test edilene kadar Uganda’ya yönelik yeni bir kamu finansmanı İcra Direktörleri Kurulumuza sunulmayacaktır.” ifadeleri kullanıldı.

Euronews’un aktardığına göre, Dünya Bankası, yasanın mayıs ayında yürürlüğe girmesinin ardından Uganda’ya bir ekip göndermiş ve projelerin bankanın çevresel ve sosyal standartlarıyla uyumlu olmasını sağlamak için ek tedbirlerin gerekli olduğunu tespit etmişti. Açıklamada, “Amacımız, finanse ettiğimiz projelerde azınlıkları ayrımcılık ve dışlanmaya karşı korumaktır. Bu tedbirler şu anda yetkililerle görüşülmektedir.” denildi.

Doğu Afrika ülkesi Uganda’da bazı eşcinsel eylemler için ölüm cezası öngören yasa, mayıs ayında yürürlüğe girmişti.

Devlet Başkanından sert tepki: Kalkınmamızı engelleyemeyecekler

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, Twitterdan yaptığı açıklamada, Dünya Bankası’nın Uganda’ya yönelik aldığı kararı eleştirdi.

Dünya Bankası’ndan bir yetkilinin kendisini arayarak kredilerin askıya alınacağına dair uyarıda bulunduğunu belirten Museveni, “Başta Ugandalılar olmak üzere herkese şunu söylemek istiyorum ki Uganda kredili veya kredisiz kalkınacaktır” ifadesini kullandı.

Ülkesinin uluslararası finans kuruluşlarından kredi almasa da gelişeceğini vurgulayan Museveni, “Dünya Bankası ve diğer aktörlerin para kullanarak bizi inancımızdan, kültürümüzden, ilkelerimizden ve egemenliğimizden vazgeçmeye zorlaması talihsizliktir. Tüm Afrikalıları gerçekten hafife alıyorlar” değerlendirmesini yaptı.

Ugandalıların sorunlarının nasıl çözüleceği konusunda kimseyi bilgilendirmeye ihtiyacı olmadıklarını belirten Museveni, “Onlar bizim sorunlarımız” ifadesini kullandı.

Dünya Bankası’ndan dün, eş cinsellik karşıtı kanun nedeniyle Uganda’ya desteğin kesildiği açıklaması yapılmıştı.

Eşcinsellik suç kapsamına alındı

Kampala yönetimi, ölüm cezasını öngören ve eş cinsel ilişkiyi suç kapsamına alan yasa tasarısını mayısta kabul etmişti.

Uganda yönetimi, eş cinsel ilişkilerin HIV virüsü ve AIDS gibi hastalıkların yayılmasına sebep olduğunu savunuyor. Çıkarılan kanunla 18 yaşın altındaki kişilerin eş cinsel ilişkiye girmesinin ve eşcinsel ilişkiyle yayılan hastalıkların önlenmesi amaçlanıyor.

Yasayla birlikte, HIV virüsü ve AIDS gibi hastalıkların yayılmasına sebep olan kişiler hakkında idam kararı verilebilecek. “Eş cinselliği teşvik etme” suçlaması için 20 yıl hapis cezası öngörülüyor.

Öte yandan, eş cinsel haklarını savunan kurumlara maddi yardım yapmak ve bu konuda her türlü yayın yapmak da suç kapsamına alınıyor.

Söz konusu yasağa başta Avrupa Birliği ve ABD’den tepki gösterilmiş ve Uganda’ya vize kısıtlamaları gündeme gelmişti.

Uganda’da toplam nüfusun % 42’si Katolik, % 37’si Anglikan ve Protestan, % 12’si Müslüman, % 9’u ise diğer dinlere mensuptur.

Rusya ve Güney Kore, Uganda’da nükleer enerji santralleri inşa edecek

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, Rusya ve Güney Kore’nin ülkede nükleer enerji santralleri inşa etmeye başlayacağını açıkladı.

Başkent Kampala’da 25 Afrika kahve üreticisi ülkenin lideri ve delegelerin katıldığı 2. G-25 Afrika Kahve Zirvesi’nde konuşan Museveni, ülkede inşa edilecek nükleer enerji santrallerine ilişkin Rusya ve Güney Kore ile müzakerelerin çoktan tamamlandığını bildirdi.

Museveni, Rusya ve Güney Kore’nin 15 bin megavatlık 2 nükleer santral inşa edeceğini aktararak, “Nükleer proje, ulusların sosyo-ekonomik kalkınma için enerji güvenliğinin nasıl sağlanacağıyla uğraştığı kritik bir zamanda geliyor.” ifadesini kullandı.

Rusya’nın St. Petersburg kentinde 27 Temmuz’da düzenlenen Rusya-Afrika Zirvesi’nde, Uganda ve Rusya’nın nükleer enerji santrali projesine yönelik anlaşma imzaladığı duyurulmuştu.

Yoweri Museveni, son ulusa sesleniş konuşmalarında, ülkenin farklı bölgelerine dağılmış çok fazla hidroelektrik potansiyele sahip olduğunu ancak sektördeki yeni teknolojileri keşfetmek için daha fazla ortaklığa ihtiyaç duyulduğunu belirtmişti.

Nükleer enerji geliştirmeye ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Museveni, değişen hava modellerine işaret ederek hidroelektriğin artık güvenilir olmadığını ifade etmişti.

Uganda Enerji ve Maden Geliştirme Bakanlığınca yürütülen araştırmada, ülkenin doğusunda büyük uranyum yatakları keşfedilmesinin ardından nükleer enerji üretme potansiyeline sahip olduğu doğrulanmıştı.​​​​​​​

Uganda ve Kenya anlaşma imzaladı

Uganda tarihinin en önemli raylı taşımacılık projesi

8 yıl önce Çinli China Harbour Mühendislik Şirketi’nin (CHEC) üstlendiği, Uganda ve Kenya’yı bağlayan 2.2 milyar dolarlık demiryolu projesi, bu yılın başında iptal edilmişti. Çinli şirketin finansman nedeniyle vazgeçtiği Makala-Kampala demiryolu inşası projesi için Türk inşaat şirketi Yapı Merkezi ile temasa geçilmişti. Afrika’da bu alanda 6 milyar dolarlık iş üstlenen Yapı Merkezi’nin alacağı proje için Uganda ve Kenya geçtiğimiz günlerde ortak karar aldı.

Dünya gazetesinden Kerim Ülker’in haberine göre, Uganda ve Kenya yönetimi, hattı hem iyileştirmek ve Kuzey Koridoru’nu Tanzanya’nın Merkez Koridoru’na karşı rekabetçi hale getirmek için ortak bir açıklamada bulundu. Hattın inşasına bu yılın sonuna kadar başlayacağını açıklayan iki ülkenin yönetimi, finansman konusunda da birlikte hareket edecek. İki ülkenin ulaştırma bakanlarının ortak imzaladığı anlaşmayla, Hint okyanusuyla bağlantılı proje için finansman için Batılı ülkelerle görüşülecek.

Proje için yıllardır Çin Eximbank dahil olmak üzere farklı kredi kuruluşlarından aradığı desteği bulamayan Uganda, Afrika’da çok sayıda demir yolu inşasını üstlenen Türk Yapı Merkezi’yle temas kurmuştu. Yapı Merkezi, Tanzanya’da 2 milyar dolarlık 202 kilometre uzunluğundaki Darüsselam-Morogor, 1.9 milyar dolarlık 409 kilometre uzunluğundaki Morogor-Makutupora, Etiyopya’da 1.7 milyar dolarlık 390 kilometre uzunluğundaki AwashKombolcha–Hara Gebaya gibi dev projeleri üstlenmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *