Nijer’de yeni hükümet başkanı belli oldu!

Nijer’de yeni hükümet başkanı belli oldu!

Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani, gerçekleştirdiği askeri darbe sonrası devlet televizyonuna çıktı, geçiş hükümetinin başına geçtiğini duyurdu.

General Tchiani, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un askeri darbeyle devrilmesi sonrası geçiş yönetiminin başına geçtiği bilgisini paylaştı.

Tchiani, “Kötüleşen güvelik sorunları nedeniyle askerler iktidarı ele geçirdi.” ifadesini kullandı.

Nijer’de Tchiani liderliğindeki askeri birlik 26 Temmuz’da darbe yaparak yönetime el koymuştu.

Bir önceki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou’nin “sırdaşı” olarak bilinen Tchiani, yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı olarak görev yapıyordu.

Tchiani, Issoufou’nun görevi 2021’deki seçimlerde Bazum’a bırakmasının ardından da koltuğunu korumayı başarmıştı.

Batı Afrikalı liderler Nijer’deki durumu değerlendirecek

ECOWAS Dönem Başkanı ve Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu’nun Sözcüsü Dele Alake, yaptığı yazılı açıklamada, ECOWAS liderinin Nijer’deki darbeyi görüşmek üzere 30 Temmuz’da Nijerya’nın başkenti Abuja’da bir toplantı düzenleyeceklerini belirtti.

Alake, açıklamasında, “Nijer Cumhuriyeti’nde meydana gelen ve Batı Afrika ülkesindeki anayasal siyasi liderliği altüst eden darbenin ardından ECOWAS Devlet ve Hükümet Başkanları Otoritesi Başkanı Bola Tinubu, Pazar günü Abuja’da bölge liderlerinin özel bir toplantısına ev sahipliği yapacak.” ifadesini kullandı.

Nijer’de 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına bağlı unsurlar, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’u alıkoymuş, akşam ise televizyondan darbe bildirisi okuyarak yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Silahlı Kuvvetler de “Güvenlik güçlerinin farklı unsurları arasında kan dökülmesinin önüne geçmek, Cumhurbaşkanı Bazum ve ailesinin fiziksel bütünlüğünü korumak için” darbeyi desteklediğini açıklamıştı.

Darbenin arkasında yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı Komutanı olarak görev yapan General Omar Tchiani’nin olduğu ortaya çıkmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *