Müslümanların entegrasyonunda yeni aşama

Müslümanların entegrasyonunda yeni aşama

Almanya’nın Krefeld kentinde, Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine (DİTİB) bağlı Yunus Emre Camisi ile şehir yönetimi arasında her cuma vakti ezanın bir kez hoparlörden okunması için protokol imzalandı. Verilen iznin Müslümanların Alman toplumuna entegrasyonu için önemli bir aşama olduğu belirtildi. Anlaşmaya göre ezanın desibeli 70’i aşmayacak.

Krefeld Belediye Başkanı Frank Meyer’in makamında gerçekleşen imza töreninin ardından hoparlörden ilk ezanın 3 Mayıs Cuma günü okunacağı belirtildi.

Belediye Başkanı Meyer, imza töreninde yaptığı konuşmada, diğer dinlerde olduğu gibi Müslümanların da haklarını göz önünde bulundurduklarını iddia ederek, “Krefeld’deki Müslüman cemaatler, şehir sakinleri, komşuları ve yerel yöneticilerle uyum içinde çalışmalarını sürdürüyor. Şehir sakinlerini rahatsız etmeyecek şekilde, 55 ile maksimum 70 desibel arasında olacak şekilde ezan okuma protokolüne ortak mutabakat sağladık. Krefeld şehrindeki tüm camilerden artık dışarıdan ezan okunacak.” dedi.

Cankur: Bu toplumun parçasıyız

Krefeld DİTİB Yunus Emre Camisi Dernek Başkanı Adem Cankur, şehir yönetimi başta olmak üzere bu protokolde emeği geçenlere teşekkür etti. Adem Cankur, “Misafir işçi olarak geldik ama bu toplumun bir parçasıyız. Krefeldli Müslümanlar olarak tüm inançlara saygılı bir şekilde ve ötekileştirmeden, ayrıştırmadan çalışmalarımızı uyum içinde sürdürüyoruz. Bugün imzaladığımız protokolle buraya ait olduğumuzu hissettik. Umarız bütün şehirlerde bu uygulama hayata geçirilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Adem Cankur ayrıca, ilk ezanın okunacağı 3 Mayıs’ta Krefeld Belediye Başkan Meyer’in camilerini ziyaret edeceği bilgisini paylaştı.

İmza törenine, Krefeld DİTİB Yunus Emre Camisi Başkan Yardımcısı Mehmet Demir, din görevlisi Arif Keskin ve Krefeld Müslümanlar Birliği Başkanı Tufan Ünal katıldı.

Kuzey: Müslümanlar bu topluma ait

DİTİB Genel Başkanı Muharrem Kuzey, yaptığı yazılı açıklamada, her cuma vakti hoparlörden ezan okunması iznini sevinçle karşıladıklarını belirtti.

Bu kararın hüsnükabulün göstergesi ve birlikte yaşama kültürüne önemli bir katkı sağladığını vurgulayan Muharrem Kuzey, imzalanan protokolün “Almanya’da uzun süredir yaşayan Müslümanların bu topluma ait olduklarının bir ifadesi” olduğunu aktardı.

Muharrem Kuzey, Almanya’da anayasal haklar çerçevesinde ezanın dışarıdan okunmasının Müslümanların doğal hakkı olduğunu vurguladı.

Bu protokolün diğer şehirlere de örnek olmasını temenni eden Muharrem Kuzey, Krefeld Belediye Başkanı Frank Meyer’e teşekkür etti.

Cum’a Günü ve Namazı

CUMA NAMAZI – ‘Toplantı Günü ve Namazı’na Zeyl

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *