Blinken’dan İsrail’e: Suudilerle normalleşme, ateşkese bağlı

Blinken’dan İsrail’e: Suudilerle normalleşme, ateşkese bağlı

Siyonist rejimin bölge devletleri ile ‘normalleşmesine’ uğraşan Amerikan yönetimi, İsrail’in çok istediği Suudi Arabistan’la anlaşmasının, Gazze’de ateşkese razı olmasına bağlı olduğunu söyledi.

Siyonist Kanal 13 televizyonu, ülkeyi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın İsrail’de siyonist liderlerle yaptığı görüşmeye dair detayları paylaştı. Blinken’ın, görüşmede, Gazze’de ateşkes olmaksızın Suudi Arabistan ile normalleşmenin gerçekleşmeyeceği uyarısında bulunduğu kaydedildi.

Siyonist yetkililere, ‘normalleşme’ penceresinin sınırlı ve kısa süreli olduğunu savunan Blinken’ın, “İsrail, Suudi Arabistan ile normalleşmeye ulaşmak istiyorsa Gazze’de derhal ateşkes sağlamalıdır.” ifadelerini kullandığı aktarıldı.

Haberde, Blinken’ın, Refah kentine bir askeri operasyonun ‘normalleşmeyi’ ilerletmeye zarar vereceği uyarısında da bulunduğuna dikkat çekildi.

Blinken, Hizbullah’la çatışmaya da dikkat çekmiş

Siyonist resmi televizyon KAN’ın haberine göre, Blinken, Hamas ile bir anlaşmanın zorunlu olduğu konusunda siyonist yetkilileri ikna etmeye çalıştı.

Blinken’ın ikna için kullandığı argümanlardan birinin “kuzey meselesi” olarak nitelendirdiği Hizbullah ile yaşanan çatışmalar olduğuna işaret edilerek, ABD’li Bakan’ın, siyonist yetkililere, “Gazze’de savaş sürdüğü sürece kuzeyde bir çözüme ulaşmak imkansızdır.” dediği vurgulandı.

Antony Blinken, 7 Ekim’de başlayan Gazze-İsrail savaşından bu yana bölgeye düzenlediği 7’nci diplomasi ziyaretine salı günü Suudi Arabistan ile başlamış ardından Ürdün’e ve siyonist rejime gitmişti.

Blinken, Hamas’ı suçlamaktan çekinmiyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da Blinken’ın Netanyahu’yla görüşmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Miller, görüşmede esir takası mutabakatının bir parçası olarak Gazze’de acil ateşkesin sağlanmasına yönelik çabaların ele alındığını kaydetti.

Blinken’in görüşmede, taraflar arasında yapılacak bir ‘ateşkesin önünde duran tarafın Hamas olduğunu’ dile getirdiğini belirten Miller, ayrıca ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu arasında 4 Nisan tarihinde gerçekleşen görüşmenin ardından Gazze’ye insani yardım ulaştırılmasında sağlanan ‘ilerlemeyi’ ele aldığını ve Gazze’ye insani yardımların artmasının önemini vurguladığını aktardı.

Miller, yazılı açıklamasında, Blinken’ın Netanyahu’ya İsrail’in Refah’a düzenlemeyi planladığı kara saldırısına ilişkin ABD’nin ‘net tutumunu’ yinelediğini aktardı. Ayrıca Miller, Blinken’ın ABD’nin İsrail’in güvenliğine olan bağlılığını yinelediğini ve çatışmanın daha da genişlemesinden kaçınılması gerektiğine vurgu yaptığını kaydetti.

ABD yönetimi, Gazze’de ateşkes sağlansa da sağlanmasa da Refah’a yönelik kara saldırısına başlayacaklarını açıklayan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’ya ‘ABD olarak Refah’a yönelik kara saldırısına karşıyız’ mesajını dün bir kez daha yinelemişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *