1700 kişilik yahudi grubu Aksa’yı bastı!

1700 kişilik yahudi grubu Aksa’yı bastı!

İşgal rejimi polisi tarafından himaye edilen kalabalık yahudi grup bugün Mescid-i Aksa’ya baskın yaptı. Grubun içerisinde siyonist kabinenin Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de bulunuyordu. Hamas, hedefte Filistin, İslam ümmeti ve Arap dünyası olduğunu belirtti.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresi yetkilisinden alınan bilgiye göre, İsrail polisi Müslümanların Mescid-i Aksa’ya girişine kısıtlama getirdi.

Bu sırada yaklaşık 1700 fanatik Yahudi’nin Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlediği aktarıldı.

İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve yüzlerce fanatik Yahudi de bu sabah İsrail polisinin koruması altında Mescid-i Aksa’ya baskın gerçekleştirmişti.

Mescid-i Aksa ve Kudüs’teki vakıflar, İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994’teki barış anlaşmasında benimsenen statükoya göre Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor.

Daha önce Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin izni dahilinde Mescid-i Aksa’yı ziyaret eden Yahudiler, 2003’ten bu yana Vakıflar İdaresinin egemenliğini ihlal eden İsrail’in tek taraflı kararı çerçevesinde polis eşliğinde Müslümanların kutsal mabedine giriyor.

Binyamin Netanyahu hükümetinde geçen yıl sonunda bakanlık görevine gelen Itamar Ben-Gvir ocak ve mayısta da Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemiş, aşırı sağcı bakanın baskınları İslam dünyası ve uluslararası camiada tepkiyle karşılanmıştı.

Fanatik Yahudiler, Süleyman Mabedi’nin MÖ 586 ve MS 70 yıllarında iki kez yıkılışının yıl dönümü olarak kabul edilen Tişa BeAv olarak isimlendirilen yas ve oruç günü dolayısıyla “Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleme” çağrıları yapmıştı.

Hamas’tan tepki

Hamas Hareketi Sözcüsü Hazım Kasım yaptığı yazılı açıklamada, “İsrail hükümetinde yer alan bakanların Mescid-i Aksa’ya baskınının İsrail’in Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya karşı sürdürdüğü din savaşında gerilimi tırmandırma anlamına geldiğini” belirtti.

Kasım, “bu baskınların Filistin halkı, İslam ümmeti ve Arap dünyasının hislerine karşı bir kışkırtma olduğunu” kaydetti.

Adalet Bakanı Tunç, Twitter’dan tepki gösterdi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ırkçı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in, Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskını kınadı. Tunç, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, saldırıdan büyük üzüntü duyduğunu belirtti.

Adalet Bakanı Tunç, “İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı’nın, radikal yerleşimciler ve İsrail güvenlik güçlerinin koruması altında ilk kıblemiz olan Mescid-i Aksa’ya gerçekleştirdiği provokatif baskını şiddetle kınıyoruz. Mescid-i Aksa’ya yönelen bu saldırılar, sadece İslam alemine değil, tüm dünyanın barışına ve huzuruna karşı gerçekleştirilmektedir.” değerlendirmesini yaptı.

İsrail hükümetinin, uluslararası sorumlulukları çerçevesinde hareket ederek, İslam dinine ve kutsalına karşı yapılan bu eylemlere fırsat vermemesi, gereken tedbirleri alması gerektiğini vurgulayan Tunç, “Türkiye, bu saldırılar karşısında sessiz kalmayacaktır. Ülkemiz, her zaman olduğu gibi Mescid-i Aksa’nın kutsiyetini korumaya, Filistin halkının yanında olmaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan kınama

Türk Dışişleri Bakanlığı da baskının ardından bir mesaj yayınlayarak baskını kınadı. Mesajda şu ifadeler kullanıldı:

“İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı’nın radikal yerleşimcilerle ve İsrail güvenlik güçlerinin koruması altında Mescid-i Aksa’ya gerçekleştirdiği provokatif baskını şiddetle kınıyoruz.

Mescid-i Aksa’nın kudsiyetini ve uluslararası hukuka dayanan tarihi statüsünü ihlal eden bu provokasyonlara izin verilmemesi ve gerginliğin tırmanmaması için İsrail makamlarını gerekli önlemleri ciddiyetle almaya davet ediyoruz.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *