Bodrum’da yaşayan eski İçişleri Bakanı Selahattin Çetiner (101) rahatsızlanınca kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. 12 Eylül darbesinde Kenan Evren’in kurmayları arasında Çetiner, darbenin ardından İçişleri Bakanlığına getirilmişti.
12 Eylül 1980 darbesi sonrası kurulan Kenan Evren hükümetinde İçişleri Bakanı olarak görev yapan emekli Korgeneral Selahattin Çetiner, saat 01.00 sıralarında Koyunbaba Mahallesi’nde yaşadığı evinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı.
Cumhuriyet’in aktardığına göre, özel bir hastanede tedaviye alınan Çetiner, çoklu organ yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi. Çetiner’in cenazesinin yarın 13.45 uçağıyla İstanbul’a götürüleceği ve Selimiye Orduevi’nde yapılacak törenin ardından 6 Haziran’da Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verileceği bildirildi.
Çetiner 1922’de Lapseki, Çanakkale’de doğdu. 1940 yılında Harp Okulundan mezun olduktan sonra 1941 yılında Topçu Okulunu bitirdi.
1960 yılında Kayseri’de tabur komutanı olarak bulunduğu sırada kendisine muhalefet partisi lideri İsmet İnönü ve heyetinin Kayseri’de yapılacak parti il kongresine katılmasının önlenmesi görevi verildi.
Himmetdede istasyonunda tren ve İncesu’da kara taşıtları durdurularak, İnönü ve heyetinin Anayasal seyahat özgürlüğü engellendi. Bu olaydan hemen sonra Anayasa’ya aykırı olarak görevlendirildiğini açıklayan bir dilekçeyle ordudan istifa etti.
4 Nisan 1960 tarihinde tutuklandı ve Ankara’da Soğukkuyu Askeri Cezaevi’ne hapsedildi. 1960 askeri müdahalesinden sonra tekrar Silahlı Kuvvetler’e alındı. 1960-1962 yılları arasında Madrid’te Silahlı Kuvvetler Ataşesi olarak görev yaptı. Karargâh subaylığı ve alay komutanlığı görevlerinde bulundu.
1970’te tümgeneral rütbesine terfi etti. Zırhlı Tümen komutanlığı, 9. Kolordu Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı gibi görevlerde bulundu.
22 Eylül 1980 – 13 Aralık 1983 tarihleri arasında Bülend Ulusu Kabinesi’nde İçişleri Bakanlığı yaptı. Bakanlığı döneminde başta Bülent Ersoy olmak üzere bazı sanatçıların sahneye çıkması yasaklandı.
Yayımlanmış kitapları ise şöyle:
Çanakkale Savaşı Üzerine Bir İnceleme
Sorunlarıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu Gerçeği
Çöküş Yılları
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *