Gazze protestoları: Öğrenciler neden üniversiteleri hedef alıyor?

Gazze protestoları: Öğrenciler neden üniversiteleri hedef alıyor?

ABD’nin prestijli üniversitelerinde son günlerde düzenlenen Filistin yanlısı protestolar halen devam ediyor. Fransa ve Avustralya’da da gösteriler olmasına karşın en etkili protestolar ABD’de gerçekleşiyor.

New York kentindeki Columbia Üniversitesi önünde toplananlara dağılmaları için gece yarısına kadar süre verildi, ancak protestocular dağılmayı reddetti. Columbia Üniversitesi Rektörü Nemat (Minouche) Shafik, göstericileri bir anlaşmaya varılamaması halinde alanın boşaltılması için “alternatif seçeneklerin” değerlendirileceği konusunda uyardı. Filistin yanlısı protestocuları temsil eden bir grup müzakerelere katılmayacağını açıkladı.

Geçen günlerde Columbia Üniversitesi’nde yapılan protestolarda New York polisi 100’den fazla kişiyi gözaltına almıştı. Pazartesi günü New York Üniversitesi’ndeki protestolarda da yaklaşık 133 kişi gözaltına alındı. Yale Üniversitesi’nde de onlarca kişi gözaltına alınırken, Harvard Üniversitesi kampüse erişimi kısıtladı.

Öğrenciler neden üniversiteleri hedef alıyor?

Columbia Üniversitesi’nde başlayan gösteriler ABD’nin dört bir yanına yayıldı ve öğrenciler dayanışma içinde kendi eylemlerini başlattı. Protestocular üniversitelerin Gazze’de ateşkes çağrılarını desteklemelerini ve İsrail’le bağlantılı şirketlerle ilişkilerini kesmelerini talep ediyor.

Columbia Üniversitesi Rektörü Shafik, Salı gecesi göstericilerle anlaşmaya varılamaması durumunda “kampüse sükuneti yeniden sağlamak için alternatif seçeneklerin değerlendirileceğini” söyledi.

Filistin yanlısı Columbia Üniversitesi Apartheid Divest adlı grup ise “yönetimden New York polisi veya Ulusal Muhafızların öğrencilerin üzerine salınmayacağına dair yazılı bir taahhüt alınana kadar” müzakerelere katılmayacaklarını belirtti. Gösterilere katılanlar, üniversitelere “soykırımı desteklemekten vazgeçmeleri” çağrısında bulunuyor.

Üniversiteler, öğrencilerin harç paralarını İsrail’in Gazze’deki savaşını destekleyen şirketlere yatırım yapmak için kullanmakla suçlanıyor.

Göstericiler üniversitelerin “silah üreticileri ve İsrail işgalinden çıkarı olan şirketlere ait mali kaynaklarını ve bağışlarını” ifşa etmelerini ve bu bağışlardan vazgeçmelerini istiyor.

İsrail, Gazze’de soykırım yaptığı yönündeki iddiaları reddetse de Uluslararası Adalet Divanı Ocak ayında gördüğü davada İsrail’in Gazze’deki soykırımı önlemek için elinden gelen her şeyi yapması gerektiğini belirtti.

Antisemitizm iddiaları

New York Üniversitesi yetkilileri protestolar sırasında “korkutucu sloganlar ve birkaç anti-semitik olayın” bildirildiğini duyurdu.

Bazı Yahudi öğrenciler ise Columbia Üniversitesi kampüsünde ve çevresinde antisemitizmle ilgili endişelerini dile getirdi.

Pazartesi günü açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden hem “Yahudi karşıtı protestoları” hem de “Filistinlilere ne olduğunu anlayamayanları” kınadığını söyledi.

New York Post gazetesinin haberine göre bir öğrenci İsrail bayrağı taşırken başına taşla vurulduğunu iddiasıyla New York polisine nefret suçu ihbarında bulundu.

İsrail’e verdiği destek konusunda açık sözlü olan Columbia Üniversitesi profesörü Shai Davidai ise kampüse girişinin yasaklandığını ve kimliğinin “devre dışı bırakıldığını” söyledi.

Ancak protesto gruplarının üyeleri yaptıkları açıklamalarda antisemitizm iddialarını reddederek eleştirilerinin İsrail devleti ve destekçilerine yönelik olduğunu savunuyor.

Filistin’de Adalet için Columbia Öğrencileri grubu, “her türlü nefret ve bağnazlığı kesinlikle reddettiklerini” söyledi ve grubu “temsil etmeyen kışkırtıcı kişileri” eleştirdi.

Columbia Üniversitesi Rektörü Nemat Shafik kampüsteki gerginliğin “Columbia ile bağlantısı olmayan ve kendi gündemleriyle kampüse gelen kişiler tarafından istismar edildiğini ve büyütüldüğünü” iddia etti.

Shafik geçen hafta üniversitenin antisemitizm ile mücadele çalışmaları konusunda bir kongre komitesi önünde ifade vermek üzere ABD Kongresi’ne gitti.

Başka nerelerde protesto yapıldı?

Columbia Üniversitesi’ndeki kısıtlamalar ve gözaltılar sonrası ABD’nin birçok üniversitesinde öğrenciler dayanışma eylemleri başlattı.

Minneapolis’te 9 öğrenci Minnesota Üniversitesi kampüsündeki bir kütüphanenin önünde gösteri düzenledikleri için gözaltına alındı.

Üniversite kampüslerindeki olaylar ifade özgürlüğü hakları ile güvenli ve kapsayıcı bir öğrenim alanı sağlama ihtiyacı arasında denge kurmaya çalışan yükseköğretim yetkilileri için bir ikilem yarattı.

Harvard Üniversitesi benzer öğrenci protestoları beklentisiyle Cuma gününe kadar kampüsün merkezine halkın girişini kapattı.

ABD’nin batı yakasında Filistin yanlısı öğrenciler Berkeley’deki California Üniversitesi ve Humboldt’taki California Eyalet Politeknik Üniversitesi’nde “dayanışma kampları” kurdular.

California Eyalet Politeknik Üniversitesi’nde yetkililer, öğrencilerin binalardan birini abluka altına almaya çalıştığını söyleyerek “tehlikeli ve değişken durum” nedeniyle kampüsün en az Çarşamba gününe kadar kapatıldığını duyurdu.

Benzer gösteriler Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Michigan Üniversitesi, Emerson Koleji ve Tufts’a da yayıldı.

Pazartesi günü New York Üniversitesi’nde protestocular Stern İşletme Okulu’nun karşısında kamp kurdu.

New York polisi protestoyu dağıtmak için harekete geçti ve çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Pazartesi günü Connecticut eyaletinin New Haven kentindeki Yale Üniversitesi’nde de düzenlenen protestolarda, üniversitenin açıklamasına göre en az 47 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan öğrencilerin disipline sevk edileceği belirtildi.

(BBC Türkçe)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *