Netanyahu’nun siyaset sahnesini terk etmesi istendi

Netanyahu’nun siyaset sahnesini terk etmesi istendi

Siyonist rejimdeki kaos karşılıklı açıklamalarla sürüyor. İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya kendisine yöneltilen suçlamalar hakkında bir pazarlık yapmayı önerdi.

Miara, hapse girmemek ve görevden ve genel olarak siyasi hayattan çekilmek şartıyla Netanyahu aleyhindeki yargı sürecinin durdurulmasını teklif etti.

Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre, İsrail merkezli “Kanal 12” televizyon kanalına göre, savcının konumu şu: Netanyahu kendisine yöneltilen suçlamaları kabul eder ve pazarlık yaparsa fiili hapis cezasından kurtulacak.

Başsavcının pozisyonuna ilişkin sızıntılar, Netanyahu’nun “4000 sayılı dosyada” yargılanması ile ilgili arabuluculuk çabalarının ardından geldi. Netanyahu’nun avukatları, “dava ile hiçbir ilgisi bulunmayan emekli bir yargıcın başkanlığındaki ceza hakemliğine başvurulması ve tarafların bu arabuluculuk yoluyla pazarlık yapması” şeklindeki öneriyi geçen ayın sonunda Miara ile görüşmüştü.

Baharav-Miara ve ekibi, tüm davalarda Netanyahu’yu savunmak için görevlendirilen avukatlardan oluşan ekip ve 4000 sayılı dosyada Netanyahu ile rüşvet alışverişinde bulunmakla suçlanan iş insanı Shaul Elovitch’in savunuculuğunu yapan avukat ekibi ortak oturuma katıldı. Elovitch’in avukatları, “4000 sayılı dosyayı” cezai tahkim yoluyla çözmek istedi. Netanyahu’nun avukatları da bu teklife sıcak baktılar ve Miara’nın ağzından devletin teklife vereceği yanıta paralel yanıt vereceklerini mahkemeye bildirdiler.

Geçtiğimiz günlerde kapalı kapılar ardında gerçekleşen mahkeme oturumunda tahkim yoluna gidilmesi önerisi gündeme geldi. Mahkeme dışından bir hakime başvurmanın amacı, yargılama süresini kısaltmak olarak yorumlandı.

Netanyahu’nun yakın çevresi, davadaki gelişmelerin ardından “savcılığın arabuluculuk yapmasını tavsiye edenin mahkeme olduğunu” doğruladı. Netanyahu’nun davasındaki kovuşturma ve savunmanın ardından tanık listesinin 60’tan fazla azaltılması konusunda anlaşma sağlandı.

Netanyahu birkaç dosyada suçlamalarla karşı karşıya: “1000 sayılı dosya”, “2000 sayılı dosya” ve “4000 sayılı dosya”. Bu suçlamalar, “rüşvet davalarına karışmak, kamu güvenliğini ihlal etmek ve görevi kötüye kullanmak” şeklinde kendini gösteriyor.Eski Savunma Bakanı ve Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz, önceki gün yaptığı açıklamada Netanyahu’nun görevden ayrılması şartıyla yolsuzluk davasını hapse girmeden sonlandıran bir savunma anlaşmasını desteklediğini ifade etti.Gantz basın açıklamalarında şunları söyledi: “Netanyahu bu dava nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Yargıya karşı savaşmak ve hüküm verme mekanizmasını yok etmek için tüm gücünü, müttefiklerini ve hükümetin araçlarını kullanıyor. Duruşmadan kurtulur ve kendisi de etkisiz hale getirilirse bu plan başarısız olur. İsrail, Netanyahu’dan sonra yeniden normal bir ülke olacak.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *