Çavuşoğlu ile Emine Erdoğan ABD’de iftara katıldı

Çavuşoğlu ile Emine Erdoğan ABD’de iftara katıldı

28 Mart’tan bu yana ABD’de temaslarını sürdüren Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Türk Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi’nin iftarına katıldılar. Emine Erdoğan ayrıca Sırp lider Vucic’in eşi ile, ve Unicef direktörü ile ayrı ayrı görüştü.

Emine Erdoğan ve Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler’in (BM) Uluslararası Sıfır Atık Günü Özel Oturumu’na katılmak için geldikleri ABD’nin New York kentinde, Türk Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi’nin (TASC) geleneksel iftar programına katıldılar.

Emine Erdoğan konuşma yaptı

TASC, geleneksel iftarını New York’taki Türkevi’nde Türk-Amerikan toplumu, Amerikan Müslüman toplumu, üst düzey yetkililer, yabancı diplomatlar, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve öğrenciler olmak üzere çok geniş bir yelpazeden oluşan katılımcılarla gerçekleştirildi. Ezan okunmasının ardından Kuran’ı Kerim tilavetiyle devam eden programda, katılımcılara geleneksel Türk yemekleri ikram edildi.

Emine Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Türkevi çatısı altında, mübarek ramazan akşamında, katılımcılarla bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Emine Erdoğan, “Amerika’daki Türk ve Müslüman toplumunun güçlenmesi ve daha iyi bir konuma gelebilmesine yönelik çalışmalarınızla, her biriniz, adeta Türkiye’nin bu coğrafyada atan kalbisiniz.” diye konuştu.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde verilen kayıpların herkesi derinden yaraladığını belirten Erdoğan, “Yaklaşık 15 milyon vatandaşımızın yaşadığı 11 ilimizi doğrudan etkilese de acısının şiddeti 82 milyonun yüreğinde hissedildi. Asrın felaketi olarak nitelendirdiğimiz bu depremler, dünyanın pek çok ülkesinden daha geniş bir coğrafyayı yıkımla karşı karşıya bıraktı.Pek çok ülkenin nüfusundan daha yüksek sayıda vatandaşımız evsiz kaldı.Yaralarımızı sararken, kayıplarımızın acısı yüreğimizi yakıyor. Tekrar milletimizin, ülkemizin başı sağ olsun. İnanıyoruz ki ‘her karanlık gecenin bir sabahı, her kışın baharı vardır. Karanlıkları aydınlığa çeviren, hüzünleri ferahlığa tahvil eden bir yüce el, bir yüce kudret vardır.” ifadelerini kullandı.

Türk devletinin gücüne vurgu yaptı

Erdoğan, Türk devletinin gücü ve milletinin birliği ile aşamayacak sorun, sarılamayacak yaranın bulunmadığına dikkati çekerek, depremin ilk anından itibaren, tüm devlet ve sivil toplum kuruluşlarının, işbirliği halinde seferber olduğunu anımsattı.

“Bu zorlu süreçte, geçmişte farklı ülkelere sayısız defa gösterdiğimiz destek ve dayanışma ile Türkiye’nin ne kadar fazla dost biriktirdiğini de görmüş olduk.” diyen Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de kendisine “Tüm insani krizlerde elini taşın altına koyan Türkiye’nin bu zor günlerinde yanında olmak hepimiz için bir borçtur.” ifadelerini aktardığını paylaştı.

Yunus Emre’den alıntı: ‘Ben gelmedim dava için, benim işim sevgi için’

Irkçılık ve İslamofobinin zehirli bir hastalık gibi yayılırken, Türkiye’ye yönelik iftiralarla karalama kampanyalarının da gerçekleştiğini anlatan Emine Erdoğan, sosyal medya platformlarında 16 kat daha hızlı yayılan yalan ve yanlış bilgilerin, zihinleri ve kalpleri yapay bir gerçeklik zindanına hapsettiğine işaret etti. Erdoğan şöyle devam etti:

“Nefret, haksızlığa uğrayan kadar, sessiz kalan ve göz yumanları da içine alarak, insanlığı büyük bir karanlığa sürüklüyor. Farklı milletlere ve farklı dinlere kucak açmış kadim bir medeniyetin mirasçısı olan bizlerin, ötekine yönelik bu tahammülsüzlüğü anlamamız mümkün değil. Anadolu kültüründen beslenen her kişi; Yunus Emre’nin ‘Ben gelmedim dava için, benim işim sevgi için, dostun evi gönüllerdir, gönüller yapmaya geldim’ öğüdünü içinde taşımaktadır. Sizler, merhamete ve vicdana ihtiyacın her geçen gün arttığı dünyaya umut kaynağı olan Türkiye’nin temsilcilerisiniz. Demokrasi ve özgürlüklerin merkezi olarak görülen ülkelerin, içinde yükselen nefret ve ayrımcılığa karşı sessiz kaldığı bir ortamda, adalet ve hoşgörünün timsali olmanızı ümit ediyorum.”

‘BM’nin Sıfır Atık kararı çok büyük bir gurur kaynağı’

Dünyanın temizliği, güvenliği ve geleceği için 2017’de Türkiye’de başlatılan Sıfır Atık Projesi’nin bugün gölgesinin dünyanın farklı köşelerine ulaşan büyük bir çınara dönüştüğüne şahitlik edildiğini ifade eden Erdoğan, Türkiye’nin girişimleri ve 105 ülkenin eş-sunucu olarak desteğiyle BM’de kabul edilen Sıfır Atık kararının çok büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirtti.

Erdoğan, “Karar neticesinde ilan edilen 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’nün ilkini, dün BM Genel Kurul salonunda, 160’tan fazla ülkenin katılımıyla kutladık. Türkiye’den yükselen Sıfır Atık hareketinin dünyaya örnek olması temennisiyle, Sayın Genel Sekreter Guterres, BM bünyesinde, başkanlığını yürüteceğim bir Danışma Kurulu kurulacağını ilk kez dün ilan etti. Bu tarihi gelişmeler, çocuklarımıza tertemiz bir gelecek adına bırakacağımız en kıymetli miraslar arasında olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Münferit veya toplumsal olarak yapılan iyiliklerin birleşip çoğalarak karanlıkları bir bir aydınlığa kavuşturacağına inandığını söyleyen Erdoğan, “Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken, yeryüzüne bir rahmet olarak gelen bu mübarek ayın barış ve kardeşliğe vesile olmasını temenni ediyorum. Duaların Arş’a yükseldiği bu mübarek günlerde; yalan bilgi ve dezenformasyonla vicdanların ve zihinlerin kirlenmediği, toplumların barış ve kardeşçe yaşadığı, insanların yalnızca iyilikte yarıştığı bir dünya diliyorum.” sözleriyle konuşmasına son verdi.

Mevlüt Çavuşoğlu’nun konuşması

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da iftarda bir konuşma yaparak, Türkiye’nin liderliğinde 30 Mart’ın ilk kez Uluslararası Sıfır Atık Günü olarak idrak edildiğini hatırlatarak, “Bu girişimin öncülüğünü önce ülkemizde sonra küresel düzeyde yapan Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi’ye bir kere daha şükranlarımızı sunuyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’nin 6 Şubat’ta tarihinin en büyük felaketini yaşadığını ama en büyük dayanışmaya da şahitlik ettiğini belirten Çavuşoğlu, Amerikan yönetiminin de Türkiye’yle dayanışma gösterdiğini, ülkedeki Türk, Amerikan-Müslüman ve Türk Süryani toplumunun da seferber olduğunu belirtti.

Türk milletinin birçok badireyi devlet ve milletin el ele vererek aştığını hatırlatan Çavuşoğlu, “Sizlere ayrıca Türkiye-ABD ilişkilerine yaptığınız katkıdan dolayı da teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye ve ABD’nin ekonomik işbirliğinin rekor kırarak geliştiğini, son üç yılda ikili ticaret hacminin iki katına çıktığını bildirdi.

Bakan Çavuşoğlu, “Başta FETÖ olmak üzere, PKK olmak üzere tüm terör örgütleriyle sizlerin de desteğiyle sadece yurt içinde değil yurt dışında da mücadelemizi sürdüreceğiz. Karşımızdaki husumet cephesi geniş ama dostlarımızın sayısının da çok olduğunu bu afetten sonra gördük.” ifadelerini kullandı.

Melih Bektaş’ın konuşması

TASC Eş Başkanı Melih Bektaş da depremlerin ardından Amerika’daki Türk toplumunun uzakta olmasına rağmen acıyı çok yakından ve derinden hisettiğini söyledi. Bektaş, şimdi “dayanışma, birlik ve beraberliğin zamanı” olduğunu, Türk toplumunun Amerikan siyasetinde daha aktif hale gelmesi gerektiğini belirtti.

Sırbistan Cumhurbaşkanı’nın eşi ile görüşme

Emine Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in eşi Tamara Vucic ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Erdoğan, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, 30 Mart Dünya Sıfır Atık Günü Birleşmiş Milletler Özel Oturumu’na katılmak için New York’a gelen Tamara Vucic’i, Türkevi’nde ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Görüşmede, Sıfır Atık Projesi’yle 2017’den bu yana atık yönetiminde elde edilen kazanımları ve 30 Mart tecrübesini paylaştıklarını belirten Erdoğan, “İklim krizine karşı her ülkenin eşit bir şekilde çözümün bir parçası olması yönünde ortak görüş belirttik.” ifadesini kullandı.

Emine Erdoğan, “Bayan Vucic’in Sıfır Atık hareketinin önemine binaen destekleriyle mücadelenin bir parçası olacağına inancım tam. Taziye dilekleri için teşekkür ediyorum.” açıklamasında bulundu.

UNICEF İcra Direktörü Russell ile görüşme

Emine Erdoğan, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Catherine Russell ile bir görüşme gerçekleştirdi. Emine Erdoğan, Twitter mesajında, Russell ile New York’taki Türkevi’nde bir araya geldiğini bildirdi.

Mesajında, UNICEF İstanbul Küresel Ofisi kurulması yönünde imzalanan anlaşmanın hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, “Ülkemiz için son derece önem arz eden bu gelişmenin, UNICEF ile küresel işbirliklerini artıracağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Russell’ın “SıfırAtık İyi Niyet Beyanı’nı” da imzalayarak desteğini belirtiğini aktaran Erdoğan,” Her çocuğun daha temiz ve yaşanabilir bir dünya umudu olsun diye mücadelemizi sürdüreceğiz.” mesajını verdi.

Mevlüt Çavuşoğlu, gazetecilerle bir araya geldi

Çavuşoğlu, New York’taki Türkevi’nde Türk gazetecilerle bir araya geldi. Bakan Çavuşoğlu, “Sayın Emine Erdoğan’ın başlattığı Sıfır Atık Projesi, tüm dünyada, sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada ses getirdi. Türkiye’de de başta Bakanlığım olmak üzere tüm kurumlar, titizlikle Sıfır Atık Projesi’ni uygulamaya başladılar.” dedi.

Sıfır Atık Projesi’nin özellikle BM’de alınan kararla dünyaya model olduğuna ve BM politikası haline dönüştüğüne dikkati çeken Çavuşoğlu, 30 Mart’ın da aynı kararla “Uluslararası Sıfır Atık Günü” olarak tescillendiğini anımsattı.

Çavuşoğlu, Uluslararası Sıfır Atık Günü vesilesiyle BM Genel Kurulunda düzenlenen özel oturumda Emine Erdoğan’ın çok güzel bir konuşma yaptığını ve herkesin çok etkilendiğini dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanı’mız, dünya sistemi ve özellikle de BM Güvenlik Konseyinin reforma tabi tutulması için başlattığı girişimi ‘Dünya beşten büyüktür’ mottosuyla taçlandırmıştır. Tüm dünyada bu kullanılmaya başlandı. Elbette çevre konusunda da diğer konularda da ‘Dünya beşten büyüktür’ mottosu aslında bir değişime işaret ediyor. Dünya çok hızlı değişiyor, çok problemler var. Bu problemleri çözebilmek için uluslararası sistemin daha etkin olması lazım. Daha çabuk karar alabilmesi lazım. Bu, çevre konusunda da böyle. Savaşlar konusunda da öyle.” dedi.

Çavuşoğlu, BM ile birlikte yürütülen Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması, esir takası ve savaş dahil birçok alanda Türkiye ile işbirliği içinde hareket edildiğini belirtti.

BM’nin çevre konusunda da öncü rol oynaması gerektiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, sıfır atıkla ilgili “belirlenen tek bir gün” olmaması gerektiğini ve farklı zamanlarda etkinliklerle konu hakkında farkındalık yaratılmasının önem taşıdığını vurguladı.

Çavuşoğlu, hem BM’nin farklı misyonlarında hem de Türkiye’nin BM daimi temsilciliklerinde sıfır atık konusunda çok sayıda etkinlik düzenlendiğini bildirdi.

Emine Erdoğan’ın BM’nin sıfır atık konusunda oluşturulan Danışma Kurulunun başkanlığını üstleneceğini anımsatan Çavuşoğlu, aynı zamanda kurulda farklı coğrafyalardan birçok ismin görev alacağına işaret etti.

Çavuşoğlu, “Türkiye’de başarılı olan Sıfır Atık Girişimi’nin dünyada da başarılı olacağını ve BM politikası olarak daha da güçleneceğini düşünüyoruz.” dedi.

Çavuşoğlu ayrıca, ABD’deki AKP seçmeni ile bir araya geldi, seçim konuşması yaptı

Çavuşoğlu, AK Parti Amerika Teşkilatı tarafından New Jersey eyaletinde, düzenlenen etkinlikte parti seçmenleriyle bir araya geldi. Türk toplumunun ABD’de en yoğun yaşadığı Paterson şehrindeki buluşmada “AK Gönüllülere” hitap eden Çavuşoğlu, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerle ilgili olarak, “Önümüzde bir seçim var. Artık Türkiye’de 5 yılda bir seçim oluyor. Bu istikrar demektir, güven demektir” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’de 29 Nisan’dan itibaren oy kullanacak Türk seçmenlere hitabında, Türkiye’nin AK Parti iktidarı döneminde, iç ve dış politikadaki kazanımlarını hatırlatarak, “Libya’da, Doğu Akdeniz’de ve Ege’de milletimizin yüksek menfaatlerini heba mı edeceğiz? FETÖ’nün dünyanın her yerinde cirit atmasına, PKK’nın tekrar güçlenmesine ve dağlardan Türkiye sınırlarına girmesine müsaade mi edeceğiz? Türkiye’nin gözbebeği, bir çocuğun büyümesini izler gibi izlediğimiz savunma sanayinin ürünlerini heba mı edeceğiz?” diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, 20 sene önce Türkiye’nin savunma sanayiinde yüzde 80 dışa bağımlıyken şimdi tam tersi bir oranın yakalandığına değinerek, Türkiye’nin, kendisine verilmeyen silahları bugün kendi imkanlarıyla çok daha iyisini ürettiğini ve geçen sene bu alanda 4,5 milyar dolarlık ihracat yaptığını vurguladı.

Gelecek yıllarda bu ihracat rakamlarının çok daha fazla artacağını söyleyen Çavuşoğlu, Bayraktar SİHA’larla ilgili, “Dünya’da herkes Bayraktar’ı konuşuyor. Bunlar ‘biz buna bakacağız. Engellemek için ne gerekiyorsa yapacağız’ diyorlar. Ukrayna’daki erkek çocuklara en çok verilen isim Bayraktar. Tüm dünya takdir ediyor” dedi.

‘Atatürk çok büyük hedefler koydu4

Türkiye’nin 100. yılına vurgu yapan Çavuşoğlu, Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün çok büyük hedefler ortaya koyduğunu ancak ömrünün vefa etmediğini, o hedeflere ulaşmak için Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın liderliğiyle son 20 yılda büyük bir başarı ortaya konduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’de 6 Şubat’ta yaşanan depremler için seferber olan Türk Amerikan halkına teşekkürlerini iletirken, “Bu süreçte ABD’de yaşayan vatandaşlardan çok büyük destek gördük” diye konuştu.

Yurt dışında yaşayan vatandaşların oy kullanma hakkının da AK Parti döneminde verildiğini hatırlatan Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’deki Türk toplumunu oy vermeye davet ederek, “Milletimiz 14 Mayıs’ta demokratik hakkını kullanacak ve yeter söz milletin diyecek” dedi.

Çavuşoğlu, Türklerin ABD vatandaşı olmasını istedi

Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türk Amerikan toplumuna, ABD’de vatandaş olmaları ve ABD siyaseti için de oy kullanmalarını tavsiye ederek, bunun demokrasinin gereği olduğunu söyledi.

Öte yandan, Mevlüt Çavuşoğlu’na davetlerini kabul ettiği için tüm partililer adına teşekkür eden AKP Amerika Teşkilatı Başkanı Halil Mutlu, 3 ay önce resmi kuruluşlarını yaparak seçim çalışmalarına başladıklarını, 14 Mayıs gecesi ABD’de zafer turu atacaklarını şimdiden ilan ettiğini duyurdu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *