Protestoların ardından ABD’den Gürcistan ziyareti

Protestoların ardından ABD’den Gürcistan ziyareti

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Gürcistan’a gönderilen Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili ile bir araya geldi.

Görüşmede Gürcistan’ın Avro-Atlantik entegrasyonunun iki ülke tarafından da desteklendiği belirtilirken Gürcistan’ın Avrupa Birliğine (AB) üyelik süreci için yürüttüğü reformların ele alındığı aktarıldı.

ABD’nin Gürcistan’daki tartışmalı “yabancı ajan” yasa tasarısının geri çekilmesinden duyduğu memnuniyetin ifade edildiği görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları da konu oldu.

Görüşmede, tarafların Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımların sürmesi gerektiği ve ülkenin bu yaptırımların baskısını hissetmeye devam etmesi gerektiği konusunda mutabık kaldığı belirtilirken “(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin Ukrayna’daki savaştan sorumlu tutulmalı.” ifadelerine yer verildi.

Rusya: Gürcistan’daki protestolar, Kiev’deki Meydan olaylarına benziyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Gürcistan’da “yabancı ajan” yasa tasarısı karşıtı düzenlenen protestoları Ukrayna’daki Meydan olaylarına benzeterek, “Yasa, iktidarın güçle değiştirilmesi sürecini başlatmak için bir bahanedir.” dedi.

Lavrov, Rus devlet televizyonu Pervıy Kanalı’ndaki bir programda, gündemde olan konuları değerlendirdi.

Gürcistan’da “yabancı ajan” yasa tasarısının parlamentodan ön onay almasına karşı düzenlenen protestolara değinen Lavrov, bu gösterilerin Ukrayna’nın başkenti Kiev’de 2013-2014’te gerçekleşen Meydan olaylarına benzediğini söyledi.

Lavrov, “Şüphesiz, bütçesinin yüzde 20 oranında maddi destek alan sivil toplum kuruluşlarının tesciline ilişkin yasa, iktidarın güçle değiştirilmesi sürecini başlatmak için bir bahanedir.” diye konuştu.

Benzer yasaların ABD, Fransa, Hindistan ve İsrail’de de daha önce kabul edildiğine dikkati çeken Lavrov, Gürcistan’daki yasa tasarısının söz konusu ülkelerdeki kanunlara göre daha yumuşak olduğuna işaret etti.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in “Gürcistan’daki yasanın Avrupa değerlerine aykırı olduğu” yönünde açıklama yaptığını anımsatan Lavrov, bu yasa tasarısının geri çekildiğine dikkati çekti.

Lavrov, Gürcistan’daki protestoları Moldova’da son dönemde düzenlenen gösterilerle de kıyaslayarak, “Tiflis’teki gösteriler barışçıl olmaktan uzaktı. Burada arabalar devrildi, göstericiler tarafından göz yaşartıcı gaz ve sis bombaları kullanıldı. Kişinev’de ise böyle bir şeyin yaşandığını hatırlamıyorum. Öyle olsa bile, tutum tamamen farklıdır.” ifadelerini kullandı.

“Batı’ya ne şekilde cevap vereceğimizi düşüneceğiz”

Kuzey Akım 1 ve 2 doğal gaz boru hatlarında geçen yıl gerçekleşen patlamalara da değinen Lavrov, “bu terör saldırısı” ile ilgili soruşturmanın yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Objektif, tarafsız, şeffaf soruşturma engellenirse, mülkümüze yönelik doğrudan yapılan bu saldırı nedeniyle Batı’ya ne şekilde cevap vereceğimizi düşüneceğiz.” dedi.

Bakan Lavrov, Batılı ülkelerin Rusya’ya yönelik yaptırım uyguladığına dikkati çekerek, “Batı, Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımların atlatılması için kullanılan her türlü kanalın engellenmesi amacıyla strateji geliştiriyor.” diye konuştu.

Yasa tasarısı

“Yabancı etkinin şeffaflığı” yasa tasarısı, fonlarının yüzde 20’sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcü kuruluşların “yabancı ajan” olarak kaydolmalarını veya para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını öngörüyordu.

Muhalifler ve Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, yasa tasarısının Rusya’nın talimatıyla hazırlandığını ileri sürerek iptal edilmesini istiyordu.

Muhalifler tasarının iptal edilmesi için gösteriler başlatırken, Parlamentoda milletvekilleri arasında kavgalar çıktı.

Protesto gösterilerinin büyümesi üzerine iktidardaki Gürcü Hayali Partisi, Parlamentoda 7 Mart’ta ön onayı alınan “yabancı etkinin şeffaflığı” adlı yasa tasarısının geri çekilme sürecini başlattıklarını duyurmuştu. Buna rağmen muhalifler eylemlere devam edeceğini açıklamıştı.

Yoğun tepkiler üzerine Gürcistan’da iktidardaki Gürcü Rüyası partisinden adım geldi. “Yabancı Ajanslar” yasa tasarısını geri çekti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *