Bölgede son bir ayda 13 bin deprem meydana geldi

Bölgede son bir ayda 13 bin deprem meydana geldi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye ve yakın çevresinde 6 Şubat-4 Mart tarihlerinde yaklaşık 13 bin deprem kaydedildiğini bildirdi. Öte yandan

AFAD‘ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “6 Şubat-4 Mart tarihlerinde AFAD Başkanlığı tarafından ülkemiz ve yakın civarında 13 bine yakın deprem kaydedilmiştir. 6 aylık zaman diliminde kaydedilen deprem sayısına, Kahramanmaraş depremleri artçıları nedeniyle 1 ayda ulaşılmıştır.” ifadelerine yer verildi. Paylaşımda, depremlerin meydana geldiği yerler harita üzerinde gösterildi.

Depremler Adıyaman-Çelikhan yolunda çökmeye yol açtı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremler Adıyaman-Çelikhan yolunda da çökmeye neden oldu. Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli, 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler Adıyaman’da kara yollarında da bozulmalara yol açtı.

Adıyaman’ın Çelikhan ilçesi yakınlarında yoldaki kayma dikkati çekti. Çökmenin yaşandığı kara yolu kenarındaki yarıklar oluştuğu, demir korkulukların kırılıp birbirinden uzaklaştığı görüldü.

Demir korkulukların birbirinden ayrıldığı bölüm, yoldaki kaymayı daha belirgin hale getirdi.

Deprem bölgesindeki bir ev, arazide oluşan yarığa gömüldü

Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ile Gaziantep’in Nurdağı ilçeleri sınırında bulunan arazideki bir ev, yaklaşık 2,5 metre toprağın içine girdi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerden etkilenen Türkoğlu ile Nurdağı ilçeleri sınırında bulunan bir ev, yaklaşık 2,5 metre toprağa gömüldü.

“Asrın felaketi” olarak nitelenen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesine bağlı kırsal Yeşilyurt Mahallesi ile Gaziantep’in Nurdağı ilçesine bağlı kırsal Bademli Mahallesi arasındaki arazi depremden önemli ölçüde hasar aldı.

Yarıkların oluştuğu arazide bulunan evler de büyük hasar gördü. Yeşilyurt Mahallesi’ndeki tek katlı bir ev yaklaşık 2,5 metre toprağa gömüldü.

Sahiplerinin Düzce’de ikamet ettiği, bahçesinde zeytin ağaçlarının bulunduğu evde oluşan ağır hasar ile arazide oluşan yarıklar, depremin boyutunu gözler önüne serdi.

Yeşilyurt Mahallesi’nde yaşayan ve kendi evleri de ağır hasar gören Eyüp Sabri Beyazıt, AA muhabirine, deprem sırasında bir gürültü duyduklarını, yolun yakınında olması nedeniyle önce evlerine bir arabanın çarptığını sandığını söyledi.

Sonra deprem olduğunu anladıklarını, sarsıntının gittikçe arttığını anlatan Beyazıt, evlerinin duvarlarının yıkılmaya başladığını belirtti.

Komşularından birinin evinden çıkınca oluşan çukura düştüğünü dile getiren Beyazıt, bu kişiyi babasının kurtardığını aktardı.

Beyazıt, toprağa gömülen evi görünce oldukça şaşırdıklarını vurgulayarak, “Bu evi gördüğümüzde şoke olduk. Normalde burayı traktörle sürerken oldukça zorlanırdık, ama şimdi bu halde.” diye konuştu.

“Köydeki 20 haneden 3’ü sağlam kalmış”

Ali Aksu da Gaziantep’te çalıştığını, depremden sonra Bademli Mahallesi’ne gelmeye çalıştığını dile getirerek, şunları anlattı:

“Sabah saat 9-10 gibi köye ulaştım. Araçla geçemedim köye. Burası tam Gaziantep ile Kahramanmaraş il sınırı. Fay, evi içine çekmişti. 2,5 metre derinlik var. Çok büyük hasar olmuş. Köye vardığımda 20 haneden 3’ü sağlam kalmış, diğerleri hep yıkılmıştı.”

Osmaniye’de depremde tarlada yarık ve göçükler oluştu

Osmaniye’nin Sumbas ilçesinde Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bir vatandaşın tarlasında yarık ve çökmeler meydana geldi.

6 Şubat’taki “Asrın felaketi” olarak nitelenen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden ilçeye bağlı Esenli köyünü de etkilendi.

Köyde yaşayan Mustafa Aşçı’ya ait tarlada deprem sonrası 200 metre boyunca yarık ve göçükler oluştu.

Tarlasında gördüğü manzara karşısında şaşıran Aşçı, AA muhabirine, köyde depremi şiddetli bir şekilde hissettiklerini söyledi. Sarsıntının hafiflemesiyle dışarı çıktıklarını anlatan Aşçı, “Deprem gecesi tuvalete gitmek için kalkmıştım. Yatağın içinde doğrulduğumda birden sarsılmaya başladı. Sallanma hafifleyince dışarı çıktım. Dağlardan, kayalardan çatır çatır sesler geliyordu. Ben iki dağın birbirine kavuşacağını zannettim, o kadar büyük oldu.” diye konuştu.

Aşçı, depremlerin ardından evlerinde herhangi bir hasarın olmadığını belirtti. Tarlasını ekmek için geldiğinde ise arazisinde yarık ve göçükler gördüğünü aktaran Aşçı, “Depremden sonra arazim yarıldı, darmadağın oldu. Daha önce böyle bir şey yoktu. Buraya bir kepçe çağırıp tarlayı düzeltmeye çalışacağım. Kepçeyle düzelttikten sonra ekeceğim inşallah.” dedi.

Adıyaman’da yıkılan binaların enkazını kaldırma çalışmaları sürüyor

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde yıkımın yaşandığı Adıyaman’da, enkaz kaldırma çalışmaları devam etti.

İl merkezindeki yıkımın gerçekleştiği mahallelerde zarar gören yapıların bulunduğu alanlardaki moloz yığınları, iş makineleriyle kaldırılıyor. Kamyonlara yüklenen molozlar, belirlenen döküm sahalarına taşınıyor.

Bu arada bazı depremzedeler, hasar gören evlerinden nakliye asansörleriyle eşyalarını tahliye etmeyi sürdürdü.

Bina yıkıntılarının altında kalıp büyük hasara uğrayan araçlar da polisler tarafından çekiciye yüklenerek otoparka götürüldü.

İldeki bazı kamu kurum ve kuruluşlarında da depremin izlerini görmek mümkün. Adıyaman Valiliği ve İl Özel İdaresi binalarında duvarlarda çatlaklar oluştuğu görüldü.

Öte yandan kent merkezi ve ilçelerde depremzedelere yardımlar sürüyor. AFAD, Türk Kızılay ve sivil toplum kuruluşları, depremlerden etkilenen bölgede yaraları sarmak için insani yardım çalışmalarına devam ediyor.

Gölbaşı ilçesinde yaşayan depremzedelerden Mustafa Uyan, kendisine gönüllülerin yardım ulaştırması üzerine, “Allah, bizleri düşünen, yardım ulaştıran herkesten razı olsun. Devletimiz milletimiz var olsun.” ifadesini kullandı.

Kahramanmaraş’ta 468 bin ton enkaz kaldırıldı

Tarım İşletmeleri Genel Müdürü (TİGEM) Hasan Gezginç, Kahramanmaraş’ta yıkılan binalardan 468 bin ton enkazın kaldırıldığını bildirdi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası kentte arama kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından başlatılan enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığının Kahramanmaraş’taki çalışmaları ve ekiplerin koordinatörlüğünü yapan Gezginç, AA muhabirine, depremlerin ardından Kahramanmaraş’ta yürütülen çalışmalarda 2,7 milyon litre yakıt harcandığını söyledi.

Rakamların büyüklüğünün yapılan çalışmalarla doğru orantılı olduğuna işaret eden Gezginç, “Yıkılan binalardan 468 bin ton enkaz kaldırıldı. 70 enkazın kaldırma çalışmaları devam ediyor. 118 enkazın kaldırma çalışmaları bitti. İlk günden itibaren yaranın ne kadar derin olduğu, bu felaketin asrın felaketi şeklinde nitelendirildiği aşikar.” ifadesini kullandı.

Devletin bütün unsurlarıyla sahada olduğunu vurgulayan Gezginç, şunları kaydetti:

“Tarım ve Orman Bakanlığı benim temsil ettiğim bir bakanlık ama diğer bakanlıklar da kendi üzerlerine düşen vazifeyi yapıyor. Bunu hem bir Kahramanmaraşlı hem de bir çalışan olarak ifade etmek zorundayım. Sadece devlet değil, gerçekten bu felaket esnasında millet, devlet, tüm Türkiye, tüm unsurlarıyla kenetlendi, hepsine müteşekkiriz. Biz bu halkla, bu devletle çok güçlü bir yapıyız. İnşallah en kısa sürede yaralarımız sarılacak, en kısa sürede hayat kaldığı yerden devam edecek. Tabii kayıplarımız unutulmayacak ama bir şekilde bu şehri yeniden ayağa kaldırmak, bu ülkeyi ayağa kaldırmak hepinizin borcu, hepimizin görevi.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *