Dolmabahçe’de deprem toplantısı

Dolmabahçe’de deprem toplantısı

Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Toplantısı’nda akademisyenler ile Bakanlar bir araya geldi.

Toplantıya, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, AFAD Başkanı Yunus Sezer, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ertuğrul Karsak, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülfettin Çelik, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kumral, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Handan İnci Elçi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Türk Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Yılmaz, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, Türk Japon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bekir Sami Yılbaş, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ve Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da toplantıda yer aldı.

Toplantıda, Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu, Prof. Dr. Fatma Zeynep Aygen, Prof. Dr. Sefa Saygılı, Prof. Dr. Ahmet Yakut, Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Prof. Dr. Burcu Özsoy, Prof. Dr. Cemalettin Okay Aksoy, Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Prof. Dr. Handan Türkoğlu, Prof. Dr. Lütfi Akça, Prof. Dr. Mustafa Erdik, Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, Prof. Dr. Okan Tüysüz, Prof. Dr. Refik Korkusuz, Prof. Dr. Sadık Bakır, Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Prof. Dr. Kasım Yenigün, Prof. Dr. Aliye Ahu Akgün, Prof. Dr. İmdat As, Prof. Dr. Feridun Emecen, Prof. Dr. Ali Koçak, Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Prof. Dr. Tuncay Taymaz, Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Prof. Dr. Kemal Önder Çetin, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Prof. Dr. Orhan Şen, Prof. Dr. Yaşar Tatar, Prof. Dr. Ertan Aydın, Prof. Dr. Sibel Salman, Doç. Dr. İsmail Tayfur, Dr. Ece Baban, Dr. Hayri Baraçlı, Dr. Mehtap Aras, Dr. Ruhi Can Alkın, Dr. Seda Yurtcanlı Duymaz, Dr. Cüneyt Tüzün, Dr. Erol Kesici, Dr. Fatih Sütçü, Dr. Recep Çakır, Dr. Sinan Genim, Dr. Vildan Koçbeker, AKUT Derneği Başkanı Zeynep Yosun Akverdi, afet yönetim uzmanı Nilay Ergenç, Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki İnşaat Mühendisleri Odası Genel Sekreter Yardımcısı Dilek Bekiroğlu, mimar Emre Arolat, mimar Nevzat Sayın, kentsel tasarımcı Talha Kös, tarihçi gazeteci Murat Bardakçı, Ankara Reklamcılar Derneği (ARD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bora Hızal, emekli hakim Turan Ateş ve Arşiv Ayıklama İmha Komisyonu İdari Ve Mali Hizmetler Müdürü Bekir Sıtkı Batur da hazır bulundu.

Toplantıya, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, AK Parti Genel Başkanvekilleri Binali Yıldırım ile Numan Kurtulmuş ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan katıldı.

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hayatını kaybeden 45 binin üzerindeki her bir vatandaşımızın, yaralanan 115 bin insanımızın her birisinin acısı yüreklerimizdedir. Yaklaşık 14 milyon insanımızın hayatını doğrudan etkileyen, bunların 3,5 milyonunun ülkemizin diğer yerlerine göç etmesine yol açan bu felaketin yaralarını sarmak için gece gündüz çalışıyoruz.” dedi. Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“İlk anda bu ihtiyaçlar arama kurtarma yardım ekibiydi. Bunu ekmek, su, çorba gıda tedariki ihtiyacı takip etti. Hemen ardından battaniye, giyecek, çadır, konteyner gibi barınma ihtiyacı geldi. Depremin ilk iki haftası geride kaldığında artık kalıcı barınma ihtiyacını süratle giderecek adımları atma mecburiyetiyle karşı karşıyaydık. Bu arada NATO’dan gelen, gerçekten çok çok kalite, bunun yanında İsviçre’den gelen çadırlar, onlar da bir kompleks halinde burada yerlerini aldı.”

Bugünkü toplantının gayesinin, ülkeyi Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli olarak tasavvur ettikleri böyle bir perspektife kavuşturacak sürecin fikri zeminini oluşturmak olduğunu dile getiren Erdoğan, “Bu yaklaşımı oluştururken Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu afet kavramı altında toplanabilecek tüm tehlike ve tehditleri birlikte değerlendirmeliyiz. Deprem bunlardan biridir.” ifadesini kullandı.

Erdoğan, bugünkü toplantının gayesinin, ülkeyi Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli olarak tasavvur ettikleri bir perspektife kavuşturacak sürecin fikri zeminini oluşturmak olduğunu söyledi.

Erdoğan, devletin bekasını vatandaşın bekasıyla bütünleştiren böyle bir yaklaşımın siyaset üstü bir afet yönetimi için en doğru yol olduğuna inandığının altını çizdi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *