Deprem bölgesinde 189 konteyner kent oluşturuldu

Deprem bölgesinde 189 konteyner kent oluşturuldu

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin etkilediği illerde 189 konteyner kentin oluşturulduğunu bildirdi. Öte yandan enkazlardan birçok hayvan depremin 25. gününde sağ çıkarıldı.

AFAD’ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin ardından vatandaşların barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla şu ana kadar 11 ilde 332 noktada çadır kent alanları oluşturuldu.

Bugün itibarıyla 360 bin 167 çadır kuruldu, 1 milyon 440 bin 668 kişiye barınma hizmeti sunuldu.

Deprem bölgesinde kurulan 189 konteyner kentte, 34 bin 120 kişiye barınma hizmeti sunuluyor. 90 bin 914 konteynerin altyapı ve kurulum çalışması ise devam ediyor.

Afet bölgesinde 1 milyon 593 bin 808, diğer illerde ise 329 bin 960 kişi barınma hizmetinden yararlandı. Deprem bölgesinde 2 bin 284 ilave duş ve 5 bin 58 tuvalet konteyner kuruldu.

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci: Kırsalda 73 bin köy evi yapılacak

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, kırsalda 73 bin köy evi yapılacağını belirterek. “Evler ahırlarıyla, seralarıyla, sosyalleşme alanlarıyla bildiğimiz köyden öte akıllı köy olacak. Kırsala dönen insanlarımızı orada tutup, üretime geçmelerini sağlayacağız.” ifadesini kullandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kirişci, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Ankara Misafirhanesinde, deprem bölgesinden gelen vatandaşlarla kahvaltı programında bir araya geldi. Eşi Hanife Kirişci ile depremzedelerle bir süre sohbet eden ve ‘geçmiş olsun’ dileğinde bulunan Kirişci, çocuklara oyuncak hediye etti.

Kirişci, buradaki konuşmasında, yaşanan afetten 11 ilin etkilendiğine işaret ederek, iklim şartlarının kötü olmasının felaketin boyutunu artırdığını belirtti. Bakanlığına bağlı Türkiye genelindeki misafirhanelerde, 7 bin 558 depremzedeyi ağırladıklarını bildiren Kirişci, “Siz şu anda TMO’nun misafirhanesinde değilsiniz. Burada her türlü ihtiyaçlarınız karşılanacak. Biz sizlerin hizmetkarıyız, sizin bu acılarınızı, bu çektiğiniz sıkıntıları hafifletebilirsek ne mutlu bize.” değerlendirmesinde bulundu.

TMO deprem bölgesi için konteyner üretiyor

Bakanlık olarak 5 binin üzerinde iş makinası ve 15 binin üzerinde personelle deprem bölgesinde faaliyetlerini yürütmeye devam ettiklerini aktaran Kirişci, bölgede tarımsal faaliyetlerin yürümesi ve üreticilerin mağdur olmaması için her türlü desteğin verildiğini, depremzedelerin diğer ihtiyaçlarının karşılanması için de çaba gösterdiklerini dile getirdi.

Kirişci, deprem bölgesinde hayatın yeniden kurulacağını vurgulayarak, “Kırsalda 73 bin köy evi yapılacak. Evler ahırlarıyla, seralarıyla, sosyalleşme alanlarıyla bildiğimiz köyden öte akıllı köy olacak. Kırsala dönen insanlarımızı orada tutup, üretime geçmelerini sağlayacağız.” ifadesini kullandı.

Program sonrası TMO atölyesini ziyaret eden Kirişci, TMO’nun kendi imkanlarıyla deprem bölgesindeki iş yerleri için ürettiği konteynerleri inceledi ve imalat süreciyle ilgili çalışanlardan bilgi aldı.

75 uçak, 108 helikopter afetzedeler için mekik dokuyor

Deprem bölgesinde 4 bin 667 kurtarma ekibi olmak üzere 228 bin 591 personel görev yapıyor, 18 bin 48 iş makinesi bulunuyor. Ayrıca 75 uçak ve 108 helikopter afetzedeler için yardım köprüsü oluşturdu.

Türk Kızılay, AFAD, Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve sivil toplum kuruluşlarından bölgeye mobil mutfaklar da sevk edildi. Afet bölgesinde 97 milyon 551 bin 326 sıcak yemek, 13 milyon 11 bin 882 çorba ile 15 milyon 83 bin 689 kumanya ve paketli gıda dağıtımı yapıldı.

Bölgede 1 milyon 538 bin 9 bina ve 4 milyon 765 bin 345 bağımsız bölümde hasar tespit incelemesi tamamlandı.

Depremden etkilenen afetzedelere yönelik 10 bin lira tutarındaki “Hane Başı Destek Ödemesi” kapsamında 1 milyon 25 bin 204 depremzede ailenin hesabına ödeme yapıldı.

‘Bugüne kadar 1 milyonun üzerinde vatandaşa psikososyal destek hizmeti verildi’

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Halihazırda deprem bölgelerinde 69 depomuz, sınır kapılarında da 16 olmak üzere 85 depo ile vatandaşımıza hizmet vermeye devam ediyoruz. Bunun akabinde ayni bağışları depoladıktan sonra vatandaşlarımıza ulaştırılması aşaması geliyor. Bunun için sosyal marketleri hızlıca hayata geçirdik. Bugün itibariyle 205 sosyal marketimiz deprem bölgesinde hizmet görüyor.” dedi.

Yanık, Kahramanmaraş programı kapsamında, ilk olarak Elbistan Pınarbaşı Barınma Alanı’nı ziyaret etti. Burada vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten, dertlerini dinleyen Yanık, ardından Mükremin Halil Lisesinde oluşturulan, depremzedelere ücretsiz hizmet veren sosyal marketi ziyaret etti.

Yanık, daha sonra Kahramanmaraş Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü Ana Deposu’nda düzenlediği basın toplantısında, depremlerin ardından, deprem bölgesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı konukevlerindeki çocuk, engelli, yaşlı ve kadınları hızlıca güvenli bölgelere taşıdıklarını bildirdi.

Bakanlık olarak psikososyal destek çalışmalarında “sıfırıncı dakikada” sahada olmayı temel hedef olarak belirlediklerini belirten Yanık, şöyle konuştu:

“Nitekim depremde de arkadaşlarımızın pek çoğu kendisi depremzede olmasına rağmen sıfırıncı dakikada sahaya çıktık. Hemen diğer deprem bölgesinin dışındaki illerimizden çalışma arkadaşlarımızı bölgeye intikal ettirdik ve psikososyal destek çalışmalarımızı on ilimizin tamamında aynı anda başlattık. Bugüne kadar 1 milyonun üzerinde vatandaşımıza psikososyal destek hizmeti sağladık ve sağlamaya devam ediyoruz.”

Yanık, 2 yıl daha paydaş bakanlık ve kuruluşlarla birlikte psikososyal destek çalışmalarını sürdürmek üzere planlama çalışmalarına başladıklarını aktardı.

“Bugün itibariyle 205 sosyal marketimiz deprem bölgesinde hizmet görüyor”

Depremin ardından ayni bağış ve depo yönetimi için mülki idare ve AFAD ile koordinasyon kurduklarını aktaran Yanık, şu bilgileri paylaştı:

“Deprem bölgelerimizde büyük ayni bağış depolarımızı, yurt dışından gelen bağışlar için sınır bölgelerimize kurduğumuz ayni bağış depolarıyla hemen gerekli depolama çalışmalarını yaptık. Halihazırda deprem bölgelerinde 69 depomuz, sınır kapılarında da 16 olmak üzere 85 depo ile vatandaşımıza hizmet vermeye devam ediyoruz. Bunun akabinde ayni bağışları depoladıktan sonra vatandaşlarımıza ulaştırılması aşaması geliyor. Bunun için sosyal marketleri hızlıca hayata geçirdik. Bugün itibariyle 205 sosyal marketimiz deprem bölgesinde hizmet görüyor.”

Engelli, yaşlı ya da kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar için de 5 mobil sosyal marketle depremzede vatandaşlara hizmet ulaştırdıklarını ifade eden Yanık, mobil tır sayısını hafta başına kadar 10’a çıkarmayı planladıklarını vurguladı.

Afet bölgesindeki çadır ve konteyner kentlerde yaşayan vatandaşlara yönelik psikososyal destek çalışmalarının sürdüğünü anlatan Yanık, depremden önceki dönemde olduğu gibi hane odaklı hizmet modeline dönebilmek için planlamalar yaptıklarını anlattı.

“Millet, ihtiyaç olduğunda ‘ben buradayım’ diyor”

Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiğinin altını çizen Yanık, şunları söyledi:

“Pek çok badireyi büyük bir vakarla atlatan milletimiz, bu süreci de inşallah yine hep birlikte omuz omuza, birbirimize destek olarak atlatacağız. Sadece bir tek çalışma bile bize bu milletin ihtiyaç halinde ne kadar büyük bir dayanışma örneği sergilediğini, ne kadar büyük bir şefkat sağanağına dönüştüğünü göstermeye yetiyor. 1 Ocak’tan 6 Şubat’a kadar, deprem gününe kadar bakanlığımıza 660 koruyucu aile müracaatı varken, 6 Şubat’tan 28 Şubat’a kadar 347 binin üzerinde koruyu aile talebi vardı. Bu şu demektir; Millet, ihtiyaç olduğunda ‘ben buradayım’ diyor.”

Bakan Yanık, Afet ve Acil Durum Sosyal Yardım Ekiplerinden (ASYA) 4 bin 808 personelin 750 araçla ayni yardım bağışlarını organize etmeye devam ettiğini vurguladı.

Deprem bölgesinde sahada 120 işaret dili tercümanı çalışıyor

Deprem bölgesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı kurumlardan hizmet alan 533 yaşlı ve 1133 engelli vatandaşı, çadırlarda barınan ve psikososyal destek çalışmaları esnasında kurumsal bakıma ihtiyacı olduğu tespit edilen 213 yaşlı ve 722 engelli vatandaşı deprem bölgesinin dışına almaya başladıklarını bildiren Yanık, şunları kaydetti:

“Çadır kentlerde her gün yaptığımız sosyal incelemelerde 80 engelli vatandaşımızın profesyonel bakım ihtiyacı, yani sağlık ve rehabilitasyon desteği ihtiyacı olduğunu fark ettik. Onları da yine kuruluşlarımıza yerleştirdik. Engelli vatandaşlarımıza hizmet ulaştırmak için engelli sivil toplum kuruluşlarıyla oluşturduğumuz Engelli ve Yaşlı Vatandaşlar için Deprem Destek Whatss App Hattı’ndan sürekli olarak temasımızı devam ettirdik. İşitme engelli depremzede vatandaşların kendilerini ifade edebilme ve ihtiyaçlarını ortaya koyabilmeleri için 120 işaret dili tercümanı arkadaşımız sahada çalışmalarını devam ettiriyor.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, kimsenin arkada bırakılmamasına vurgu yaptığını hatırlatan Yanık, “Deprem bölgelerinde, depremzede vatandaşlarımızın arasında engelli, yaşlı, çocuk, ihtiyaç sahibi, kadın kim varsa hiçbir vatandaşımızı, hiçbir şekilde geride bırakmama şiarıyla her türlü sosyal hizmet modellemesini ve ihtiyaç analizini yaparak, çalışmalarımızı sürdürdük, bundan sonra da sürdürmeye devam edeceğiz. Emeği geçen bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Gaziantep’te enkaz altında kalan 5 küçükbaş hayvan kurtarıldı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerden etkilenen Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde ağır hasar gören ağılın enkazında kalan 5 küçükbaş hayvan 25 gün sonra sağ çıkarıldı.

Bademli Mahallesi’nde yaşayan besici Ökkeş Önder, 2 katlı binanın ağıl olarak kullanılan zemin katında küçükbaş hayvanlarının mahsur kaldığını yetkililere bildirdi.

Büyükşehir Belediyesi ile Nurdağı Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, zemin katı çöken binada mahsur kalan hayvanların kurtarılması için çalışma başlattı.

Depremin ardından 25 gün geçmesine rağmen ekipler, enkaz altındaki 5 küçükbaş hayvanı kurtardı.

Bitkin olduğu görülen küçükbaş hayvanlar, İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı veteriner hekimlerce tedavi altında alındı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, AA muhabirine, besicinin depremin ardından bir kısım küçükbaş hayvanını enkazdan kurtardığını ve geri kalanları öldükleri düşüncesiyle kurtaramadığını söyledi.

Besicinin sabah saatlerinde koyunlarının sesini duyarak kendilerine ulaştığını aktaran Karayılan, “Depremin 25’inci gününde hayvanlarımıza canlı ulaşarak mutlu olduk.” dedi.

Karayılan, enkazda başka küçükbaş hayvanın olup olmadığını belirlemek için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Hatay’da depremin 25. gününde enkazdan bir köpek canlı çıkartıldı

Türkiye’yi sarsan ve merkezi Kahramanmaraş olan 6 Şubat’taki depremlerin 25. gününde bir köpek enkaz altından sağ çıkarıldı.

Hatay’ın Antakya ilçesinde emniyet birimlerinin kontrolünde Erzurum AFAD, Orman Genel Müdürlüğü ve Karaman İl Özel İdaresi ekiplerinin enkaz kaldırma çalışması başlattığı binada ses duyuldu. Çalışmanın durdurulmasının ardından AFAD ekipleri sesin geldiği bölümde arama başlattı.

Aramalarda enkaz altındaki Terrier cinsi köpeğe ulaşıldı. Mahsur kaldığı alanda mama bulunduğu ve bu sayede hayatta kaldığı belirlenen köpek, veteriner kontrolü için seyyar kliniğe gönderildi. Çalışmalar sırasında köpeğin sahibi olduğu tahmin edilen bir kişinin de cansız bedenine ulaşıldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *