BMGK’dan yapılan açıklama İsrail’de ciddiye alınmadı

BMGK’dan yapılan açıklama İsrail’de ciddiye alınmadı

BMGK Başkanlığı, İsrail’in Filistin topraklarındaki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini “yasallaştırma” kararına karşı olduğunu bildirdi, Filistinlilere uyguladığı şiddeti de kınadı. Açıklamada İsrail’e karşı herhangi bir yaptırımdan söz edilmedi. Kararın ardından bu sabah işgalci İsrail, Filistin kentini bastı.

BM Güvenlik Konseyi Başkanlığında, İsrail yönetiminin 9 yasa dışı yahudi yerleşim birimi için verdiği “yasallaştırma” kararına ilişkin açıklama oy birliğiyle kabul edildi.

İsrail’in “yasallaştırma” kararının, uluslararası yasalar kapsamında yasal olmadığına dikkati çekilen açıklamada, İsrail’in yerleşim birimleriyle ilgili ilave inşalar yapılmasına, genişletilmesine ve yasallaştırmasına ilişkin beyanatları nedeniyle derin endişe ve dehşet duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, Filistinlileri ve İsraillileri hedef alanlar da dahil sivillere yönelik tüm şiddet eylemleri kınandı.

Tüm taraflara çağrıda bulunulan açıklamada, sakinliklerini sürdürmeleri ve olay yerindeki durumu kızıştıracak provokatif eylemlerden, kışkırtıcı ve tahrik edici söylemlerden kaçınmaları istendi.

Malta’nın BM Daimi Temsilcisi Vanessa Frazier yaptığı açıklamada, “Güvenlik Konseyi, İsrail’in devam eden yerleşim faaliyetlerinin, 1967 sınırlarına bağlı olarak iki devletli çözümün uygulanabilirliğini tehlikeli bir şekilde riske attığını vurguladı.” dedi.

Güvenlik Konseyi’nin, tüm tarafların uluslararası yükümlülüklerini ve taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğine duyulan ihtiyacın altını çizdiğini aktaran Frazier, “Konsey, Filistin topraklarına el konulması, yerleşim birimlerinin yasallaştırılmasının meşrulaştırılması, Filistinlilerin evlerinin yıkılması ve Filistinli sivillerin yerlerinden edilmesinin de aralarında olduğu barışa sekte vuran tüm tek taraflı önlemlere şiddetle karşı çıkıyor.” ifadesini kullandı.

Netanyahu: Açıklama tek taraflı

İşgalci İsrail hükümeti basın ofisinden yapılan açıklamaya göre, Başbakanı Binyamin Netanyahu, BMGK Başkanlığında oy birliğiyle kabul edilen İsrail karşıtı açıklamanın “Yahudilerin tarihi topraklarında yaşama hakkını reddettiğini” savundu.

Netanyahu, BMGK’nin “tek taraflı” diye tanımladığı açıklamasında, “Kudüs’te 10 İsraillinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırılarının görülmediğini, Filistin yönetiminin antisemitizm şeytanını küçülten saldırı faillerine ödeme yapma politikasının hiçe sayıldığını” ileri sürdü.

İsrail Başbakanı, “Bu açıklama hiç yapılmamalıydı, ABD yönetimi de buna asla katılmamalıydı.” ifadesini kullandı.

İsrail basını, ABD’nin BMGK’de 9 yıl aradan sonra İsrail aleyhine oy kullandığına dikkati çekti.

İsrail’de Binyamin Netanyahu hükümeti, bölgedeki şiddet olaylarını gerekçe göstererek, geçen hafta Batı Şeria’da daha önce İsrail nezdinde de kaçak olarak kurulan 9 yerleşim yerine ruhsat verileceğini ve mevcut yerleşim yerlerini genişleteceğini duyurmuştu. İsrail hükümetinin bu adımla Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerine yaklaşık 10 bin yeni hane ekleyeceği belirtilmişti.

Aralarında Türkiye ve ABD’nin de bulunduğu çok sayıda ülke, İsrail’in yeni yasa dışı Yahudi yerleşim planlarına karşı çıkmıştı.

Filistin yönetimi de BMGK geçici üyesi BAE aracılığıyla konuyu BMGK’ya taşımıştı.

İşgalciden Cenin kentine baskın

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, işgalci İsrail askerleri Cenin’in çeşitli girişlerinden kente girdi. İşgalci İsrail güçleri ile Filistinliler arasında yaşanan arbedede işgal askerleri gerçek ve plastik mermilerle müdahale etti.

Görgü tanıkları ayrıca, bir Filistinlinin evini kuşatan işgal güçleri ile bir grup Filistinli arasında silahlı çatışma yaşandığı bilgisini aktardı.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te sık sık evlere baskınlar düzenleyen işgal güçleri, çeşitli iddialarla Filistinlileri gözaltına alıyor.

İsrail, 1948 yılından bu yana Filistin topraklarında işgalci olarak bulunuyor.

Ortodoks bir grup yahudiden İsrail karşıtı gösteri: İsrail’in varlığı yahudiliğe aykırıdır

ABD’nin New York eyaletinde, Nutrei Karta olarak bilinen Uluslararası Siyonizm Karşıtı Yahudiler Örgütü, İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarında uyguladığı yerleşim genişletme politikasını protesto etti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi önünde toplanan Nutrei Karta International üyeleri, İsrail’in BM Güvenlik Konseyi’nde ele alınan “yasa dışı yerleşim politikalarına karşı olduklarını” belirttiler.

İsrail karşıtı sloganların yer aldığı dövizleri taşıyan Ortodoks Yahudi grup adına konuşan Haham Yisroel Dovid Weiss, “İsrail devletinde işgal, sadece yasa dışı ve ahlaksız yayılmacılıkla sınırlı değildir. İsrail devletinin varlığı gerçekten benim dinim Yahudiliğe aykırıdır. Yahudi olduğumuz için Filistinlilere yapılan zulme karşıyız.” diye konuştu.

“Tanrı bize devlet kurmayın, öldürmeyin, çalmayın dediğinde, Filistinlilerle birlikte incinir ve ağlarız.” sözlerine yer veren Haham Weiss, inançları gereği reddettikleri İsrail devletinin “hızlı ve barışçıl bir şekilde tasfiye edilmesi ve özgür bir Filistin’in kurulması için” dua ettiklerini ifade etti.

Türk ve Suriyeli depremzedeler için üzüntülerini dile getiren Weiss, “Şu anda Türkiye’de ve Suriye’de yaşadığımız bu korkunç deprem nedeniyle çok acı çekiyoruz. Keşke Türkiye halkı için daha fazlasını yapabilsek.” dedi.

Haham Weiss, “Bu kadar acıların yaşandığı bir dönemde neden kendi ellerimizle, başka bir halka, Filistin halkına zulmetmemiz gerekiyor?” diye sordu. ​​​​​​​Weiss, “Türkiye, Suriye ve dünya halklarının çektiği çilelerin son bulması ve özgür bir Filistin’in kurulması” için temennilerini dile getirdi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *