Afrika’da büyük güçlerin ‘askeri’ restleşmesi

Afrika’da büyük güçlerin ‘askeri’ restleşmesi

Rusya ve Çin’in Güney Afrika’da yapacağı büyük çaplı tatbikatların arifesinde, ABD kıtanın doğusunda askeri tatbikatlar yürütürken, bu Şubat ayı, Afrika’daki büyük güçler arasındaki stratejik rekabetin askeri tezahürlerine tanık oluyor.

ABD ordusu, Kenya’nın doğu kıyısında şu anda Kenya silahlı kuvvetlerinin katılımı ve Somali, Uganda, Ruanda, Botsvana, Cibuti ve diğer ülkelerden unsurların varlığıyla ‘Afrika’nın doğusundaki en büyük ABD komutanlığı’ olarak tanımladığı askeri tatbikatları yürütüyor.

Şarku’l Avsat’ın Kenya askeri kaynaklarından aktardığı habere göre geçtiğimiz Pazartesi başlayan tatbikatların 24 Şubat’a kadar devam etmesi bekleniyor. Söz konusu tatbikatlar, yaklaşık 3 bin ABD askerinin katılımıyla saha tatbikatları, canlı mühimmat tatbikatları, deniz tatbikatlarının yanı sıra ‘özel harekât ve elektronik harp tatbikatlarını’ kapsıyor.

ABD askeri işlerinde uzmanlaşmış Army.mil web sitesine göre, manevralara ABD Ordusunun Afrika’daki Güney Avrupa Görev Gücü Komutanlığı (SETAF-AF) liderlik ediyor.

Tatbikatın baş planlayıcısı Austin Blissard, tatbikatın ‘ABD’nin ve ortak ülkelerin bölgesel güvenlik ve kriz müdahalesi söz konusu olduğunda hazırlığı ve birlikte çalışabilirliği artırma arzusunu gösterdiğini’ söyledi. Daha önce, Kenya biriminin komutanı Albay John Githinji, ‘kara ve hava manevralarının, Kenya silahlı kuvvetlerinin ABD’li meslektaşlarıyla iş birliği yoluyla yeteneklerini geliştirmeyi amaçladığını’ söylemişti.

Bu manevralar, Güney Afrika, Rusya ve Çin arasındaki 17-27 Şubat tarihleri ​​arasında Hint Okyanusu kıyı kentleri Durban ve Richards Bay açıklarında gerçekleştirilmesi planlanan ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin birinci yıl dönümü olan 24 Şubat’a denk gelecek ortak askeri tatbikatlardan önce yapıldı.

Güney Afrika ordusu tarafından geçtiğimiz ay yapılan açıklamada, Güney Afrika silahlı kuvvetlerinin 350’den fazla mensubunun Rusya ve Çin ile ‘operasyonel beceri ve bilgi paylaşımı amacıyla’ tatbikatlara katıldığını söyledi.

Güney Afrika, tarafsız kalmak istediğini söyleyerek Moskova’yı uluslararası sahnede izole eden Ukrayna işgalini kınamayı reddetmişti.

Güney Afrika’nın en büyük muhalefet grubu olan Demokratik İttifak, Batılı güçlerle ilişkileri tehdit etme riski taşıyan Rusya’ya destek anlamına geldiğini söyleyerek manevraları kınadı.

Bu ayın başlarında ABD, Pasifik Okyanusu’ndaki askeri taahhüdünü yeniden teyit etti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de NATO’nun Hint-Pasifik bölgesindeki ortaklarıyla yakın iş birliğinin önemini vurguladı. Küresel güvenlik birbirine bağlı olduğu için Avrupa’nın Doğu Asya’da olanları görmezden gelemeyeceğini söyledi.

Mısırlı askeri uzman ve analist Hamdi Bahit, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Afrika’da olup bitenler, uluslararası güçler arasındaki rekabetin giderek militarize edilmesiyle bağlantılı bir atmosferdir. Bir yanda ABD liderliğindeki batı ekseni ile diğer yanda Çin-Rus ekseni arasında büyük askeri çatışmaların olabileceğine dair seferberliğin ve eğitimin arttığına tanık oluyoruz. Batı’nın Rusya ile süregelen çatışmasına ek olarak, ABD ile Çin arasında Tayvan konusunda yaşanan çatışmanın tırmanması ve patlama olasılığı oldukça yüksektir” dedi.

Bahit, “Doğu Afrika’daki Batılı hareketler ve seferberlik, bölgeyi, Çin ve Rusya ile olası çatışma beklentisiyle Hint Okyanusu’ndaki ABD operasyonları için önemli bir başlangıç ​​noktası olacağı potansiyel operasyonlar tiyatrosu olarak restore etti. Avustralya ayrıca her iki okyanusta da hazırlık alanı, lojistik alan ve yeniden konumlandırma alanı olarak hazırlanıyor” şeklinde konuştu.

Mısırlı askeri uzman “Rus-Çin ekseni ise, kendisini Güney Afrika’da malzemeleri kesmek için olası bir başlangıç ​​noktası ve Hint ve Pasifik okyanuslarında seferberlik ve yoğunlaşma için önemli bir nokta olarak sunarak Afro-Amerikan varlığını atlatmaya çalışıyor” dedi.

Mısırlı Afrika uzmanı Rami Zuhdi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Karşılıklı manevralar, Afrika kıtasının önümüzdeki dönemde büyük ülkeler arasında ABD, Rusya, Çin ve diğer güçler nezdinde geçtiğimiz dönemde tanık olduğumuz siyasi ve ekonomik hamlelerin ivmesiyle paralellik gösteren askeri varlık yoluyla daha fazla güç gösterisine tanık olduğunu gösteriyor. Bu, kahverengi kıtanın kaynakları üzerindeki mücadeleye ek olarak, giderek alevlenen uluslararası jeostratejik anlaşmazlıklarda Afrika kartını güvence altına alma rekabeti çerçevesinde geliyor” ifadelerini kullandı.

(Tamer Hilali/Şarku’l Avsat)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *