Bu yıl Filistin’de 6 bin 500 Filistinli, İsrail tarafından gözaltına alındı

Bu yıl Filistin’de 6 bin 500 Filistinli, İsrail tarafından gözaltına alındı

Filistin Esirler Cemiyeti, siyonist işgalci İsrail’in 2022 yılında aralarında kadın ve çocukların da olduğu 6 bin 500 Filistinliyi gözaltına aldığını bildirdi.

Esirler Cemiyeti’nden 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü münasebetiyle yapılan yazılı açıklamada, İsrail hapishanelerindeki Filistinliler hakkında bilgi verildi.

Açıklamada, işgalci İsrail’in yıl başından bu yana 811’i çocuk, 153’ü kadın olmak üzere 6 bin 500 Filistinliyi gözaltına aldığı, bunlardan bazılarının serbest bırakıldığı, bazılarının tutuklandığı belirtildi.

Yıl başından bu yana 2 bin 134 kişi hakkında “idari tutukluluk” kararı alındığı aktarılan açıklamada, “Hâli hazırda, İsrail’in 23 hapishane, gözaltı ve soruşturma merkezinde 4 bin 700 Filistinli bulunuyor. Bunlardan 34’ü kadın, 150’si çocuk, 835’i ise idari tutuklu.” ifadeleri kullanıldı.

En eski mahkumlar yaklaşık 40 yıldır cezaevinde

Ayrıca 25 mahkumun, 1993’te Tel Aviv ile Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) arasında imzalanan Oslo Anlaşması öncesinden beri İsrail hapishanelerinde bulunduğu aktarılan açıklamada, bunların en eskilerinin 1983’ten beri aralıksız cezaevinde bulunan Kerim Yunus ile Mahir Yunus isimli Filistinliler olduğu kaydedildi.

İsrail hapishanelerinde Filistinli 600 hasta tutuklu bulunduğu bildirilen açıklamada, bunlardan 24’ünün kanser olduğu, cezaevlerinde ölen 10 Filistinlinin naaşlarının ise hâlâ teslim edilmediği vurgulandı.

İsrail’in “idari tutukluluk” uygulaması

“İdari tutukluluk” uygulaması, İsrail’in, işgal ettiği topraklardaki Filistinlileri, hiçbir suçlama yöneltilmeksizin tutuklaması anlamına geliyor. Filistinliler, haklarındaki suçlamayı öğrenemeden ve kendilerini savunma hakkından mahrum şekilde 6 aya kadar hapse atılabiliyor.

Bu süreden sonra askeri mahkemeye sevk edilen ancak suçlamalardan habersiz bir Filistinlinin tutukluluk süresi 5 yıla kadar defalarca uzatılabiliyor.

Son 3 haftada 20 Filistinli şehid edildi

Filistin merkezli Quds News’te yer alan habere göre, siyonist işgalci İsrail güçleri son dönemde Filistinlilere yönelik saldırılarını artırdı. İşgal altındaki Batı Şeria’daki baskın ve saldırılar nedeniyle bölgede tansiyon da tırmanıyor.

İşgalci İsrail güçlerinin saldırılarında son 3 haftada, 20 Filistinli şehid oldu. İşgal güçlerinin, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te sık sık Filistinlilerin yaşadığı mahallelere düzenlediği ölüm ya da yaralanmalarla sonuçlanan bu baskınları bölgede gerginliğe yol açıyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı, 8 Aralık’ta, sene başından bu yana İsrail güçlerince öldürülen Filistinli sayısının; 52’si Gazze’de, 165’i Batı Şeria’da olmak üzere 217’ye yükseldiğini açıklamıştı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sinan el-Mecali de 9 Aralık’ta yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin, Batı Şeria’ya düzenlediği baskınlara tepki göstermiş ve bunun bölgeyi yeni bir şiddet sarmalına sürükleyebileceği uyarısında bulunmuştu.

Mısır Dışişleri Bakanlığından aynı gün yapılan açıklamada ise Filistin halkını hedef alan ve artışa geçen şiddet olayları karşısında derin endişe duyulduğu vurgulanırken, “Bu yıl, 200’den fazla şehitle, son yıllardaki en yüksek Filistinli şehit sayısına tanık olundu.” ifadelerine yer verilmişti.

Mısır, Batı Şeria’da şiddetin daha fazla artmasına karşı uyarıda bulundu

Mısır, İsrail işgali altındaki Filistin’in Batı Şeria bölgesinde şiddetin daha fazla artmasına karşı uyarıda bulunarak, uluslararası topluma bölgede sükunetin sağlanması için sorumluluğunu üstlenme çağrısı yaptı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, İsrail güçlerinin dün Batı Şeria’nın Cenin kentine baskın düzenleyerek 3 Filistinliyi öldürmesinin ardından yazılı bir açıklama yayımladı.

Filistin halkını hedef alan ve artışa geçen şiddet olayları karşısında derin endişe duyulduğu vurgulanan açıklamada, “Bu yıl, 200’den fazla şehitle, son yıllardaki en yüksek Filistinli şehit sayısına tanık olundu.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, bunların, Batı Şeria’da daha fazla şiddet ve kan dökülmesine neden olacağı uyarısında bulunularak, uluslararası toplumdan bölgede sükunetin sağlanması ve şiddete yol açan radikal söylemlerin önlenmesi için harekete geçmesi istendi.

Batı Şeria’nın Cenin kentine dün sabah saatlerinde baskın düzenleyen İsrail güçleri, 3 Filistinliyi öldürmüştü. Filistin Sağlık Bakanlığı da sene başından bu yana işgalci İsrail güçlerince öldürülen Filistinli sayısının 52’si Gazze’de, 165’i Batı Şeria’da olmak üzere 217’ye yükseldiğini açıklamıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *