Diyanet İşleri Başkanı Moskova’da

Diyanet İşleri Başkanı Moskova’da

Rusya’nın aileyi bozmaya yönelik zararlı akımlara yönelik mücadelesini takdire şayan bulan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Moskova’da katıldığı forumda, “İslam inancının, kültürünün ve medeniyetinin en değerli hazinelerine ev sahipliği yapan bereketli bir coğrafyada bulunuyoruz” ifadesini kullandı.

Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen dünyanın çeşitli bölgelerinden ‘din adamları’nın katıldığı “18. Uluslararası Müslüman Forumu” yapıldı. Foruma, Ali Erbaş’ın yanı sıra, Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Ravil Gaynuddin, Kafkas Müslümanları İdaresi Başkanı Allahşükür Paşazade ve diğer İslam ülkelerinden katılım gerçekleştirildi.

Erbaş, Rusya Federasyonu’nun İslamiyet’e verdiği öneme vurgu yaptı

Türkiye adına foruma katılan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş burada yaptığı konuşmada, İslam inancının, kültürünün ve medeniyetinin en değerli hazinelerine ev sahipliği yapan bereketli bir coğrafyada bulunduklarını söyledi.

Rusya’da Musa Carullah’tan Şehabettin Mercani’ye pek çok alimin, gönül mimarının yetiştiğine dikkati çeken Erbaş, “Bu vesileyle İdil Bulgar Devleti’nin İslamiyet’i resmi devlet dini olarak kabul etmesinin 1100. yılını en kalbi duygularımla kutluyorum. Bu önemli hadisenin devlet nezdinde tüm yıl boyunca kutlanmış olmasının da Rusya Federasyonu’nda İslamiyet’e verilen önemin bir yansıması olduğunu düşünüyorum.” ifadesini kullandı.

İdil Bulgarlarının İslamiyet’i kabul etmek için halifeye kendilerinin elçi gönderdiğini ve özgür iradeleriyle İslamiyet’i kabul ettiğini anlatan Erbaş, İdil Bulgar Devleti’nin İslamiyet’i kabul eden ilk Türk Devleti ve İslam dininin Doğu Avrupa’daki temsilcisi olduğunu vurguladı.

Erbaş, “Ardından bu coğrafyada günümüze kadar pek çok önemli devlet kurulmuş ve hepsinin İslam medeniyetine önemli katkıları olmuştur. Bugün de Kamçatka’dan Kafkaslara, Kazan’dan Murmansk’a, Ufa’dan Sibirya’nın içlerine 25 milyondan fazla Müslümanın yaşadığı bu topraklar, İslam dünyası için önemini ve değerini korumaktadır.” diye konuştu.

Hz. Adem’den son Peygamber Hz. Muhammed’e kadar gelen bütün peygamberlerin hak ve adalet anlayışını insanlara benimsetmek için gönderildiğine işaret eden Erbaş, ilahi adalete uyulduğu sürece yeryüzünde huzur, barış ve sevginin hakim olacağını belirtti.

Erbaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kitabını anlattı

Erbaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yazdığı kitabın “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” isminde olduğuna değinerek, Erdoğan’ın bu kitabında daha adil bir dünyanın nasıl inşa edileceğini bütün dünyaya deklare ettiğini aktardı.

Son zamanlarda dünyada her açıdan küresel boyutta hızlı değişimler yaşandığını söyleyen Erbaş, şu ifadeleri kullandı: “Bugün dünyamız yoksulluk, terör eylemleri, ümitsizlik gibi devasa sorunların kuşatması altında tarihinin en zor dönemlerinden birini yaşamaktadır. İnsanlığın düçar olduğu krizlerin en temel sebebi anlam, ahlak ve hukuk konusunda yaşanan savrulmadır. Hayatın manası ve gayesi kaybedilmiş, varlığı anlamlı, insanı ahlaklı kılan değerler hayatın dışına itilmiş, adalet ihmal edilmiştir. Küresel boyutta bir kimlik, şuur ve istikamet sorunu hayatı kuşatmıştır.”

Erbaş, gücü ve imkanı ele geçirenlerin, diğer bireylere ve tabiata adil davranmadığı için sömürge ve emperyalizmin hayatı esir aldığını belirterek, pek çok krizin yaşandığı bir çağda yaşanan en büyük problemin ahlak ve adalet krizi, hukuk ve değer aşınması olduğunu vurguladı.

İnsanlık için daha güzel bir gelecek adına yapılması gereken en önemli şeyin bireysel, toplumsal ve küresel boyutta bir hukuk ve güzel ahlak inşası olduğunu söyleyen Erbaş, “Bireysel olarak her insanın kendisine, çevresine, tabiata karşı adaletle davranmak mecburiyeti vardır. Aynı şekilde kurumlar, kuruluşlar, devletler, küresel oluşumlar da adalete riayet etmek zorundadır. Zira adalet kaybolduğunda, insanlık huzur ve güvene dair her şeyi kaybedecektir. Dolayısıyla bugün emperyalizmin etkin olduğu, güçlünün kendini haklı gördüğü bir dünyada en acil ihtiyaç, adaleti ayakta tutmaktır.” diye konuştu.

‘Rusya’nın mücadelesi takdire şayan’

Müslümanların, eğitimden sanata, aileden toplumsal ahlaka, ekonomiden psikolojiye kadar bütün alanlarda yeryüzündeki herkese umut olacak cümleler kurması gerektiğini belirten Erbaş, “Burada özellikle ifade etmek isterim ki; Rusya Federasyonu’nun aileyi bozmaya yönelik zararlı akımlara ve insan fıtratına aykırı sapkın tutum ve davranışlara karşı verdiği mücadele ve aldığı önlemler takdire şayandır.” dedi.

Ravil Gaynuddin: Allah’ın sınırlarına aykırı dayatmalardan bıktık

Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Ravil Gaynuddin de İslam dünyasının, Rus Müslümanlarına büyük bir saygıyla baktığını, Rus Müslümanlarının diğer dinlerin temsilcileriyle barış ve uyum içinde yaşadığını söyledi.

Her biri gelişmiş bir insan yetiştirme kültürüne sahip ve farklı medeniyetlerin oluşturduğu bir dünya düzenine, adalet duygusuna ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Gaynuddin, şunları kaydetti:

“Küresel adalet yorumuyla uzlaşma temelinde, Rusya ile Müslüman ülkeler arasında bir yakınlaşma söz konusudur. Allah’ın hükümlerine, insanın ahlakına ve O’nun gösterdiği davranış sınırlarına aykırı böyle bir siyasetin ve dünya düzeninin insanlığa dayatılmasından hepimiz bıktık.”

Rusya-İslam Dünyası Stratejik Vizyon Grubu Başkan Yardımcısı Senatör Muhametşin ile görüşme

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, bir dizi programa katılmak için gittiği Rusya’da Rusya-İslam Dünyası Stratejik Vizyon Grubu Başkan Yardımcısı Senatör Farit Muhametşin ile bir araya geldi.

Görüşmede, Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin geçmişten günümüze kadar müspet bir çizgi üzerinde gittiğini ifade eden Erbaş, iki devletin liderlerinin pek çok alanda düzeyli ilişkilerinin olmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Ali Erbaş, Türkiye-Rusya iş birliğinin halkların ve bölge refahının, zenginliği ve gelişmesi açısından önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu sebeple Türkiye ile Rusya arasında son dönemde artan ilişkilerin de gelecekte iki ülke arasında da çok faydalı verimli birtakım hususların ortaya çıkmasına vesile olacaktır inşallah.” dedi.

Rusya’da yaşayan 25 milyonu aşkın Müslümanın sadece Rusya için değil İslam dünyası için de çok değerli olduğunu vurgulayan Ali Erbaş, “Sayın Putin’in de ifade ettiği gibi İslam dini Rus toplumunun ayrılmaz bir parçasını teşkil etmektedir. Sizlerin de Rusya’da yaşayan Müslümanlar için göstermiş olduğunuz bu sıcak ilişkileri, gayreti yakinen takip ediyoruz. Rusya Federasyonu Dini İdare Başkanlığı ve Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı arasındaki ilişkiler de çok eski zamandan beri devam etmektedir. Bu ziyaretimizle aramızdaki ilişkiler sizlerin de desteğiyle inşallah daha da gelişecektir.” dedi.

Ali Erbaş, Rusya-İslam Dünyası Stratejik Vizyon Grubu’nun çalışmalarının çok önemli olduğunu belirterek, çalışmaların Rusya’nın kadim geleneğinin tanıtımına da büyük katkı sağlayacağını bildirdi.

Türkiye ve Rusya’da farklı ırktan, inançtan ve dinden insanların bir arada yaşadığına ve bu konudaki tecrübe noktasında her iki ülkenin de çok iyi durumda olduğuna işaret eden Başkan Erbaş, insanların bir arada yaşama tecrübesine katkı sağlama noktasında her zaman vizyon grubunun yapacağı çalışmalara destek olmaya hazır olduklarını ifade etti.

Ali Erbaş, insanların bir arada barış ve huzur içerisinde yaşayabilmeleri için doğru bilgilere sahip olmaları ve toplumların cehaletten uzak olması gerektiğine dikkati çekerek, “Bizler ilim, hikmet, bilim ile toplumlarımızı eğer cehaletten uzak tutarsak, sahih dini bilgilerle toplumu donatırsak inşallah bu hedefimize daha hızlı bir şekilde ulaşırız.” diye konuştu.

Türkiye’de 110 civarında ilahiyat fakültesinin bulunduğunu söyleyen Başkan Erbaş, “Türkiye, doğru dini bilgiyi gençlere sunma noktasında çok gelişmiş, ilerlemiş bir durumdadır. Bu noktada yurt dışından gelen öğrencilerimize biz misafir öğrenci diyoruz, yurt dışından ne kadar çok öğrenci gelirse onlara elimizden geldiği kadar doğru dini bilgiyle donatmaya çalışıyoruz. Daha çok aşırılıklardan, hurafelerden uzak, İslam’ın orta yolunu programına alan müfredatlarla biz gençlerimizi yetiştirmeye gayret ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya-İslam Dünyası Stratejik Vizyon Grubu Başkan Yardımcısı Senatör Muhametşin ise, Ali Erbaş ve heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Görüşmeye kimler katıldı?

Görüşmede, Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, Moskova Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Ömer Faruk Savuran ile Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mustafa Irmaklı hazır bulundu.

Rusya ile ‘Fetva Konularında İşbirliği Mutabakat Zaptı’ imzalandı

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi arasında “Fetva Konularında İşbirliği Mutabakat Zaptı” imzalandı.

Rusya’da düzenlenen törende Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ile Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi ve Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin hazır bulundu.

Törende konuşan Başkan Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi ve Rusya Müftüler Konseyi arasında iş birliğinin artan bir ivmeyle devam ettiğini belirterek, “Bu iş birliği özellikle son dönemde çok yönlü bir hal almıştır. Din hizmetleri ve dini yayıncılığın yanında sosyal ve kültürel olarak da ortak projeler yürütmekteyiz. Örneğin bugün ‘Hadislerle İslam’ isimli eserin Rusçaya tercümesinin tanıtımını birlikte gerçekleştirdik. Geçtiğimiz hafta başkanlığımızdan ilk kez bir kadın heyetimiz, Rusya federasyonuna tecrübe paylaşımı için ziyaret gerçekleştirdi.” dedi.

Dini kurumların en önemli görevlerinden birisinin de toplumun doğru bilgiyle buluşturulması olduğuna dikkati çeken Başkan Erbaş, “Bu vazifemizi başarabildiğimiz oranda zararlı akımların toplumda karşılık bulması zorlaşacaktır. Bugün de fetva alanında mutabakat zaptı imzalayarak bu amaca yönelik tecrübe paylaşımını artırmayı hedefliyoruz. Bu alanda yürüteceğimiz çalışmaların bölge Müslümanlarına yarar sağlayacağını ümit ediyoruz.” diye konuştu.

Başkan Erbaş, imzalanan mutabakat zaptının hayırlara vesile olmasını diledi.

Gaynuddin: İki devlet cumhurbaşkanlarımızın anlaşması ve dostluğu çok önemli

Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi ve Müftüler Konseyi Başkanı Gaynuddin ise Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Rusya’da yaptığı hizmetlerden dolayı Rusya Müslümanları adına Ali Erbaş’a teşekkürlerini iletti.

‘Hadislerle İslam’ adlı eserin Rusça olarak yayınlanmasının öneminden bahseden Gaynuddin, “İnşallah bizim İslam Ansiklopedisi’ni Rusçaya çevirme çalışmalarımız da Hadislerle İslam eseri gibi başarılı olur.” diye konuştu.

Gaynuddin, “Rusya Müslümanları olarak her zaman Rabbimize, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk milleti için dua ediyoruz, hayırlı dileklerde bulunuyoruz. Bizim kardeşliğimiz, dostluğumuz ve iki devlet cumhurbaşkanlarımızın da anlaşması ve dostluğu çok önemli. Rabbimiz, gelecekte devletlerimizi daha güçlü, daha barışçıl ve milletlerimiz için bizlere faydalı hizmetler yapmayı nasip eylesin.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Hadislerle İslam” adlı eserin Rusça çevirisini tanıttı

Rusya’da 18. Uluslararası Müslüman Forumu’na katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ‘Hadislerle İslam’ isimli eserin Rusça çevirisini tanıttı.

Hadis ve sünnetin Müslümanların temel kaynaklarından olduğunu belirten Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Bu eserimizde sevgili Peygamberimizin çağlar üstü örnekliğini sade ve anlaşılır bir dille günümüz insanına ulaştırmayı amaçladık.” dedi.

Mukaddime, giriş ve sekiz ana bölümden oluşan külliyatın, muhtelif konularla ilgili hadislerin alt alta sıralandığı bir derleme değil konu merkezli bir eser olduğunu anlatan Başkan Erbaş, “Bugün tanıtımını yaptığımız Hadislerle İslam isimli eser çok ciddi bir emeğin ürünüdür. Başkanlığımız ile Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi arasında imzalanan protokol çerçevesinde ciddi bir çalışmayla Rusça’ya tercümeyi nihayete erdirdik elhamdülillah.” diye konuştu.

Eserde iki kurumun logosunu kullanarak basımı gerçekleştirdiklerini kaydeden Başkan Erbaş, ayrıca İslamiyet’in bu topraklarda kabulünün 1100. yılına ithafen Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi tarafından hazırlanan logoyu da eserde kullandıklarını aktardı.

Eserin hayırlara vesile olmasını dileyen Başkan Erbaş, “Eserin yalnızca Rusya Federasyonu’nda yaşayan Müslüman kardeşlerimiz için değil Rusça konuşulan tüm bölge ülkelerinde önemli bir boşluğu dolduracağını düşünüyorum. Hayırlı olsun inşallah.” ifadelerini kullandı.

Emeği geçenlere teşekkür eden Başkan Erbaş, şunları söyledi:

“Bu 7 ciltlik Hadislerle İslam kitabı Türkiye İslami ilimler fakültelerinde 86 hadis profesörü tarafından 10 yıl çalışma sonucu büyük bir emeğin sonucudur. 86 hadis profesörünün ilk sayfalarda kısa kısa özgeçmişleri de yer almaktadır. Türkiye’de 2012 yılında ilk baskısı yapılmıştı. Elhamdülillah bugün Rusçasının da bu şekilde basılmış olması inşallah büyük hayırlar, bereketler getirecektir. İngilizcesi de çalışılıyor. İngilizce olarak da bütün İngilizce okuyan Müslümanlara da takdim edilecek inşallah.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *