ABD temsilcisinin Ermenistan ziyaretine Azerbaycan’dan tepki

ABD temsilcisinin Ermenistan ziyaretine Azerbaycan’dan tepki

ABD’li Pelosi’nin Ermenistan ziyaretinde yaptığı açıklamalara Azerbaycan, “ABD’nin iç siyasi gündeminin entrikalarının ve lobi çevrelerinin çıkarlarının, Ermenistan üzerinden Güney Kafkasya’ya taşınması kabul edilemez.” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Azerbaycan, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi‘nin Ermenistan ziyaretinde yaptığı açıklamalara, “ABD’nin iç siyasi gündeminin entrikalarının ve lobi çevrelerinin çıkarlarının, Ermenistan üzerinden Güney Kafkasya’ya taşınması kabul edilemez.” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Pelosi’nin bölgedeki durumu çarpıtan açıklamalarının, Azerbaycan’da derin üzüntü ile karşılandığı, Azerbaycan’a yönelik asılsız ve haksız suçlamaların kabul edilemez olduğu belirtildi.

Açıklamada, 12 Eylül’ü 13 Eylül’e bağlayan gece, sınırda meydana gelen çatışmanın Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik geniş çaplı askeri provokasyonu olduğu, bu provokasyonun Azerbaycan ordusu tarafından engellendiği, tüm sorumluluğun Erivan yönetimine ait olduğu kaydedildi.

Pelosi’nin Ermeni yanlısı bir politikacı olarak bilindiği ve heyetinde Ermeni yanlısı kongre üyelerinin bulunmasının bunu doğrudan gösterdiğine işaret edilen açıklamada, “ABD’de Kongre ara seçimleri döneminin yaklaştığını göz önünde bulundurursak, Pelosi’nin bu ziyaretini iç siyasi gündemi ve ABD’deki Ermeni lobi çevrelerinin desteğini kazanmak için kullandığı görülüyor. ABD’nin iç siyasi gündeminin entrikalarının ve lobi çevrelerinin çıkarlarının, Ermenistan üzerinden Güney Kafkasya’ya taşınması kabul edilemez.” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, “adaletten bahseden Pelosi’nin, Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırganlık politikası, Azerbaycan topraklarının yaklaşık 30 yıl işgal altında bulunması ve yüz binlerce Azerbaycanlıya karşı yapılan etnik temizlikle ilgili bugüne kadar herhangi bir tutum sergilemediği” vurgulandı.

Pelosi’nin açıklamalarının, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik çabalara ciddi bir darbe niteliği taşıdığı ve bölgede gerginliğin tırmanmasına hizmet ettiği aktarıldı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Ermenistan’ın provokasyonlarıyla sınırda meydana gelen çatışmalar konusunda Azerbaycan’ı suçladı.

Pelosi’nin açıklamaları

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Ermenistan Meclis Başkanı Alen Roberti Simonyan ile başkent Erivan’da düzenlediği ortak basın toplantısında, Azerbaycan tarafından Ermenistan topraklarına saldırılar düzenlendiğini ileri sürdü.

ABD Kongresini temsil eden bir heyetle Ermenistan’a ziyarette bulunduklarını ifade eden Pelosi, “saldırıları kuvvetli bir şekilde kınadıklarını” söyledi. Pelosi, ABD’nin uzun zamandır açık bir şekilde Azerbaycan-Ermenistan çatışmasının askeri bir yolla çözülemeyeceğini savunduğunu kaydetti.

Bölgede durumu yakından izlemeye devam ettiklerini dile getiren Pelosi, Karabağ ihtilafıyla ilgili tüm konular için müzakere edilmiş, kapsamlı ve sürdürülebilir bir çözümü desteklemeyi sürdürdüklerini öne sürdü.

Pelosi, iki ülke arasındaki ihtilafa müzakere yoluyla çözüm bulunması çağrısında bulundu.

Ermenistan asıllı ABD vatandaşlarının yüzde 40’ının kendisinin de temsilcisi olduğu California eyaletinde yaşadığını kaydeden Pelosi, bu nedenle kendisini “aile ziyareti”nde gibi hissettiğini dile getirdi.

Basın toplantısından önce Erivan’da sözde soykırım anıtını ziyaret eden Pelosi’nin, anıta çelenk bırakırken gözlerini sildiği görüldü.

Ermenilerden Paris’te saldırı

Fransa’da Ermeni protestocular, Azerbaycan’ın Paris Büyükelçiliğine saldırdı. Azerbaycan’ın Paris Büyükelçisi Rahman Mustafayev, büyükelçilik binasına yapılan saldırıyı Twitter hesabından görüntüsünü paylaşarak duyurdu.

Mustafayev, Fransız Ermeni fanatiklerinin Azerbaycan’ın Paris’teki büyükelçilik binasına saldırdığını ifade etti. “Ama Ermeni barbarları bir kenara bırakalım.” ifadesini kullanan Mustafayev, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un Twitter hesabını etiketleyerek, “büyükelçilikleri korumayan ve güvenlikleriyle ilgili haklı taleplerini görmezden gelen” Fransa’ya tepki gösterdi. Mustafayev, bu durumun Fransa için utanç kaynağı olduğuna işaret etti.

Olaya ilişkin görüntüde, büyükelçiliğin önünde aralarında Ermenistan bayrağını omuzlarında taşıyanların da bulunduğu kalabalık bir grup görülüyor. Görüntüde binanın önündeki barikatı sökerek geçen 2 kişi, binanın kapısı olduğu tahmin edilen yeri tekmeliyor ve barikatla kapıyı kırma girişiminde bulunuyor.

Azerbaycan’ın Paris Büyükelçiliği’nin Twitter hesabından paylaşılan bir görüntüde de büyükelçilikten bir kişinin sopayla, kapıyı açıp binaya girmeye çalışan protestocuları kovalaması dikkati çekti.

Bakanlıktan tepki

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı da, yurt dışındaki Azerbaycan büyükelçiliklerine, Ermeni grupların saldırı girişiminde bulunmasına tepki gösterdi ve girişimlerin olduğu ülkelerin kurumlarından görevlerine sorumlu bir şekilde yaklaşmaları talep edildi.

Bakanlığın açıklamasında, son günlerde Azerbaycan’ın yabancı ülkelerdeki diplomatik misyonlarının binalarına yönelik Ermeni topluluklarının saldırı girişiminde bulunmasının ciddi endişeye yol açtığı belirtildi.

Açıklamada vandalizm ve terör unsurları içeren girişimlerin, diplomatların can ve mallarına zarar vermeyi amaçladığı ve bu nedenle suç unsuru meydana getiren eylemler olarak nitelendirildiği kaydedildi.

Açıklamada, “Radikal Ermeni grupların suç teşkil eden eylemlerini şiddetle kınıyor ve ilgili ülkelerde bu tür provokasyonları önlemekle mesul kurumların görevlerine sorumlu bir şekilde yaklaşmasını bekliyoruz. Azerbaycan, radikal Ermeni gruplarca gerçekleştirilen vandallık eylemlerinin ilgili devletlerin kolluk kuvvetlerince araştırılmasını ve bu suçları işleyenlerin yaptıklarının hukuken değerlendirilmesini talep ediyor.” ifadelerine yer verildi.

Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki çatışma

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan güçlerinin 12 Eylül gecesinde, Azerbaycan’ın Daşkesen, Kelbecer, Laçın ve Zengilan istikametlerinde geniş çaplı provokasyonu sonucu çatışmanın başladığını duyurdu.

Diplomatik temaslar sonucu, 2. Karabağ Savaşı’ndan sonraki en büyük çatışmada, Azerbaycan ile Ermenistan’ın ateşkes için anlaştığı bildirildi.

Azerbaycan 79 askerin şehit olduğunu açıkladı. Ermenistan ise ölen Ermeni asker sayısını 135 olarak duyurdu.

Azerbaycan çatışmalarda hayatını kaybeden yaklaşık 100 Ermeni askerin cesedini Erivan’a vermeye hazır olduğunu açıkladı, 17 Eylül’de 32 cesedi teslim etti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *