Türkiye ile Hırvatistan 3 anlaşma imzaladı

Türkiye ile Hırvatistan 3 anlaşma imzaladı

6 yıl aradan sonra Zagreb’i ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Milanovic huzurunda 3 anlaşma imzalandı. Basın toplantısında konuşan Erdoğan, Rusya lideri Putin’in, kendilerine yaptırım uygulayan ülkelere tahıl ihracından rahatsız olduğunu vurguladı.

Erdoğan, özel uçak “TUR” ile Balkan turunun son durağı Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’e geldi. Erdoğan ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak, TSİ 21.05’te Zagreb Franjo Tudjman Uluslararası Havalimanı’na indi.

Resmi tören

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ziyarette bulunduğu Zagreb’de, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic tarafından resmi törenle karşılandı. Cumhurbaşkanlığı Ofisindeki tören alanına gelişinde Erdoğan’ı Milanovic karşıladı. İki ülke milli marşları çalınmasının ardından tören kıtasını selamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Milanovic, daha sonra tokalaşarak gazetecilere poz verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Milanovic, daha sonra baş başa ve heyetler arası gerçekleştirecekleri görüşmeye geçti.

Erdoğan-Milanovic görüşmesi

Cumhurbaşkanlığı Ofisindeki resmi karşılama ve heyet takdiminin ardından Erdoğan, Milanovic’le baş başa görüşmeye geçti. Görüşme basına kapalı gerçekleşti.

Liderler, daha  sonra heyetler arası görüşmeye de katıldılar. Heyetler arası görüşmede Erdoğan’a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da eşlik etti.

3 anlaşma imzalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanovic, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki ülke arasındaki anlaşmaların imzalandığı törene katıldı.

Bu kapsamda, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ve Hırvatistan Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı arasında, Kamu Huzuru ve Düzeninin Sağlanmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası’nı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Hırvatistan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Davor Bozinovic imza altına aldı.

Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ve Hırvatistan Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Arasında Afet ve Acil Durum Yönetimi Alanında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı’na yine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Hırvatistan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Davor Bozinovic imza attı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ile Hırvatistan Cumhuriyeti Devlet Arşivi Arasında İşbirliği Protokolü’nün imzacıları Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Uğur Ünal ve Hırvatistan Devlet Arşivi Başkanı Dinko Cutura oldu.

İki cumhuraşkanı, imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Erdoğan: Ülkelerimiz birbirlerini komşu gören iki dost ve müttefiktir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görüşmelerin ardından Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Zagreb’de tekrar bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirten Erdoğan, Milanovic’e şahsına ve heyetine gösterdikleri samimi misafirperverlik için teşekkür etti. Türkiye ve Hırvatistan’ın bu yıl diplomatik ilişkilerinin 30. yıl dönümünü kutladığını hatırlatan Erdoğan, “Bakanlarımızın ve milletvekillerimizin, iş adamlarımızın olduğu geniş bir heyetle gerçekleştirdiğim bu ziyaret yıl dönümüne atfettiğimiz önemin de bir göstergesidir. Ülkelerimiz köklü tarihi ve kültürel bağlara sahip ortak sınırları bulunmasa da birbirlerini komşu gören iki dost ve müttefiktir.” dedi.

Türkiye ve Hırvatistan’ın güçlü dostluğun gereğini en zor zamanlarda yerine getirdiklerini ifade eden Erdoğan, önceki yıllarda Hırvatistan’da yaşanan deprem felaketinde yardıma ilk koşan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu, Hırvatistan’ın da geçen yıl Türkiye’deki orman yangınlarında bir söndürme uçağı göndererek dayanışmasını ortaya koyduğunu anlattı.

Erdoğan, bugünkü görüşmelerde bu anlayışla ikili ilişkileri tüm boyutlarıyla ele aldıklarını dile getirerek şöyle konuştu:

“Nitekim üç anlaşma bugün burada imzalandı. Bölgemizdeki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Rusya-Ukrayna arasındaki savaşı ele alıp etraflıca onu değerlendirme fırsatımız oldu ve her düzeyde karşılıklı temas ve ziyaretler yeniden ivme kazandı. Tabii 2 Ekim’de Bosna Hersek’te yapılacak seçimi de yine etraflıca değerlendirme imkanımız oldu. Ticaret hacmimiz geçen sene güçlü bir toparlanma göstererek salgın öncesi seviyeyi geride bıraktı ve 900 milyon doları yakaladı. Yaklaşık yüzde 41 artıştır bu fakat biz bunu tabii çok daha ileri taşımanın gayreti içerisinde olacağız. Bu ivmenin bu yılın 8 ayında artarak devam ettiğini ve hacmin şimdiden 760 milyon doları aştığını görüyoruz. 2016 yılındaki ziyaretimde belirlemiş olduğumuz 1 milyar dolar hedefini bu yılın sonunda rahatlıkla geçeceğimiz anlaşılıyor. Bu rakamı önümüzdeki dönemde önce ikiye katlayacağımıza, ardından da 5 milyar doları aşacağımıza inanıyorum.”

Türk firmalarının Hırvatistan’a olan ilgisinin memnuniyet verici düzeyde olduğuna işaret eden Erdoğan, “Şirketlerimiz enerji, müteahhitlik, turizm ve bankacılık başta olmak üzere, çeşitli sektörlerde önemli projelere imza atıyor. Hırvatistan’ın ilk jeotermal enerji santrali, ülkenin en büyük stratejik altyapı projelerinden biri olan Krizevci-Koprivnica-Botovo Demir Yolu projesi ve depremden zarar gören Hırvatistan Dışişleri Bakanlığı binasının tadilatı, Türk firmalarınca üstlenildi. Sayın Cumhurbaşkanı’na gerek kendisinin gerek Hırvat makamlarının firmalarımıza duydukları güven için huzurlarınızda teşekkür ediyorum.” dedi.

Erdoğan, bugün Cumhurbaşkanı Milanovic ile TİKA’nın desteğiyle Sisak kentinde inşa edilen İslam Kültür Merkezi’nin açılışını yapacaklarını, böylelikle tüm Avrupa’ya ve dünyaya beraberce önemli bir mesaj vermiş olacaklarını vurguladı.

İslam Kültür Merkezi’nin inşasına, Hırvatistan’ın verdiği destek için mevkidaşı Milanoviç’e çok teşekkür eden Erdoğan, 2 ayrı operasyonda Hırvat gümrük makamlarınca yakalanarak geçen kasım ve mart aylarında Türkiye’ye iade edilen tarihi eserler konusundaki örnek iş birliğinin de takdire şayan olduğuna dikkati çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Bir bölge ülkesi olarak Türkiye, Balkanlar’da yaşanan tüm gelişmeleri yakından izlemekte ve bu bağlamda gereken katkıları sürdürmektedir. Görüşmelerimizde Güneydoğu Avrupa’nın barış ve istikrarının korunması ve güçlendirilmesi için birlikte atılabilecek adımlar hakkında istişarelerde bulunduk. Bosna Hersek’in barış, istikrar ve toprak bütünlüğüne, Avrupa entegrasyonuna olan desteğimizi bir kere daha vurguladık. Bu maksatla Türkiye ve Hırvatistan olarak birlikte yapabileceğimiz katkılar üzerinde durduk. Bosna Hersek noktasındaki diyaloğumuzun seçimden sonra daha geniş anlamda devamı konusunu özellikle görüştük.”

Erdoğan, ziyaretin ülkeler ve bölge için hayırlara vesile olmasını diledi.

“Aliya, ‘Biz zoraki o zaman bu imzayı attık’ demişti”

Bir gazetecinin, Bosna Hersek’teki seçimlere Yüksek Temsilci’nin müdahale etmesi halinde görüşlerinin ne olacağını sorması üzerine Erdoğan, şöyle konuştu:

“Bu iş tabii sıkıntı itibarıyla nereden geliyor denilirse bana göre Dayton’dan geliyor. Dayton, Bosna Hersek’te bir çözümün anlaşması maalesef olmamıştır. Ama o günün şartları içerisinde bunu bizzat rahmetli Aliya’dan dinledim, ‘Başka yapacak herhangi bir şeyimiz yoktu.’ dedi ve ‘Biz zoraki o zaman bu imzayı attık.’ dedi. Demek ki memnun değil. Ama şu anda burada Boşnaklar var, Sırplar var, Hırvatlar var. Yani üç ayrı entite var. Bunları da temsil eden liderleri var. Burayla ilgili kararı, bu liderler kendi aralarında, anlayışla, bir araya gelerek vermeli.”

Bunun için mekanizmalar olduğunu, bu mekanizmaların içerisinde kendilerinin de bulunduğunu anlatan Erdoğan, “Yani, Türkiye, Hırvatistan, Bosna Hersek, aynı şekilde Türkiye, Sırbistan, Bosna Hersek… Zaman zaman bir araya gelmek suretiyle özellikle 2 Ekim’den sonra bu süreci bizim uyumlu bir şekilde işletmemizde fayda var diye düşünüyorum çünkü Bosna Hersek’in birliği, beraberliği, bütünlüğü çok önemli. Çok bedel ödediler. Bundan sonra artık Bosna-Hersek daha bedel ödemesin diye temenni ediyorum.” değerlendirmesini yaptı.

‘Yaptırım uygulayanlara tahıl sevkiyatı, sayın Putin’i rahatsız ediyor’

Bir diğer gazetecinin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Avrupa’ya tahıl sevkiyatının durabileceğini söylediğini anımsatması, Türkiye’nin BRICS üyeliğinin konuşulduğunu ve Putin’in, Erdoğan’ı Suriye rejimiyle bir araya getirme çabaları olduğunu dile getirerek değerlendirmelerini sorması üzerine, Erdoğan şunları anlattı:

“Onun tabii değerlendirmesini burada yapmak doğru olmaz. Onu temenni ederim Semerkant’taki görüşmelerde yine basın mensuplarıyla bir arada olacağız fakat tahıl sevkiyatında zaten şu an itibarıyla biliyorsunuz, Rusya tarafından henüz tahıl sevkiyatı yok fakat Sayın Putin’in tabii haklı olduğu bir konu var. O da nedir? Bu tahıl sevkiyatında gelen tahıllar maalesef zengin ülkelere gidiyor, fakir ülkelere değil. Bunun ana teması nedir? Fakir ülkelere buradan bu tahıl sevkiyatını sürdürmektir, devam ettirmektir. Şimdi bir taraftan Rusya’ya tabii bu yaptırımlar sürerken, bu yaptırımlar karşısında kalkıp da bu yaptırımları yapan ülkelere tahıl sevkiyatının olması Sayın Putin’i de rahatsız etmektedir. Biz de istiyoruz ki Rusya’dan da tahıl sevkiyatı başlasın. Bir defa bunun da beklentisi içerisindeyiz. Burada gecikme var. Bunu aşmak için Semerkant’ta Sayın Putin’le bu konuları da etraflıca ele alacağız, görüşeceğiz. Temennimiz odur ki bir an önce Rusya tarafından da tahıl sevkiyatını başlatalım ve gerçekten fakir olan ülkelere de bu tahılı ulaştıralım.”

Enerji konusundan da bahseden Erdoğan, “Hepsinden öte enerji konusu var. Enerjide fiyatlar yükseliyor. Şu anda Avrupa bu kışı nasıl geçireceğinin telaşı içerisinde. Rakamlar çok yüksek. Bu yüksek rakamlarla da Batı veya Avrupa ne yapacağının telaşı içerisinde. Temenni ediyorum ki hayırlısıyla atılacak adımlarla bu badire atlatılır.” dedi.

Milanovic: Türkiye, Hırvatistan’ın her zaman yanında oldu

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye ile Hırvatistan’ın iyi, yapıcı ve sağlıklı ilişkilere sahip olduğunu ifade etti.

Diplomatik ilişkilerin 30’uncu yılını kutladıklarını hatırlatan Milanovic, “Türkiye, Hırvatistan’ın zor zamanlarında anlayış ve gösterdiği destekle her zaman yanında oldu.” dedi.

Milanovic, Erdoğan ile görüşmede birçok konuyu ele aldıklarını ifade ederek, “Ukrayna’daki savaşta Türkiye’nin üstlendiği hassas rolü ele aldık. Dış ticaret hacmini de görüştük. Türkiye ve Hırvatistan arasındaki dış ticaret hacmi yeterli değil zira 1 milyar dolardan daha düşük seviyede. Bunun çok daha iyi yerlere geleceğinin kanaatindeyim.” diye konuştu.

Hırvatistan’a gelen yatırımcıların genellikle Türkiye’den olduğuna dikkati çeken Milanovic, “Büyük firma, banka ve turizm şirketleri geldi. Bu da aynı zamanda Türk yatırımcıların ilgisini gösteriyor ancak bu yeterli değil. Bizler adım atmalı ve tarafımızdan teklif sunmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Milanovic, AB, NATO üyesi ve istikrarlı bir ülke olarak Hırvatistan’ın Türkiye ile ekonomi ve daha birçok alanda iş birliğinin devam edeceğinin altını çizerek, “Karşılıklı daha çok konuşmalıyız zira 1 saat süren görüşme gösteriyor ki iyi niyetimiz var. Ancak birbirimizi yeteri kadar tanımıyoruz. Daha çok diyaloğa ihtiyacımız var.” değerlendirmesinde bulundu.

İslam Kültür Merkezi’nin açılış töreni

Erdoğan, Sisak’ta İslam Kültür Merkezinin açılış törenine katıldı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Buradan sizlerin vasıtasıyla Hırvatistan ve Balkanlarda yüreği bizimle çarpan tüm dostlarımıza selamlarımı gönderiyorum. Coşkunuz için, ahde vefanız için, aşkınız için sizlere teşekkür ediyorum. Yaklaşık 6 yıl aradan sonra dost ve müttefik Hırvatistan’ı tekrar ziyaret etmenin bahtiyarlığı içindeyim. Sözlerimin hemen başında her birinize Türkiye’deki 85 milyon kardeşinizin selamlarını iletmek istiyorum.”

“Hırvatistan’ın farklı şehirlerinden Bosna Hersek’ten çevre ülkelerden dost ve kardeşimizle buluşmamızı nasip eden rabbine hamdediyorum. Türkiye Hırvatistan iş birliğinin en anlamlı örneklerinden biri olan Sisak İslam Kültür Merkezi’nin açılışı vesilesiyle sizlerle beraber olmaktan memnuniyet duyuyorum. Bu güzede esere şahsımın isminin verilmesi nezaketini gösteren tüm Hırvat makamlarına şükranlarımı sunuyorum. Rabbim birliğimizi, dayanışmamızı daim eylesin diyorum.”

“Sisak’ta bir İslam Kültür Merkezi inşa edilmesi konusu ilk olarak Nisan 2016’da gerçekleştirdiğim ziyaret sırasında bugün de aramızda olacağını düşündüğüm önceki Cumhurbaşkanı tarafından gündeme getirilmişti. Projeye ülkemizin desteğini talep ettiğinde biz de hiç düşünmeden memnuniyetle kabul ettik. Hırvatistan İslam Birliği’nin kendi imkanlarıyla başlattığı projeye 2018 yılı aralık ayından itibaren TİKA’da dahil oldu. Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasında ise TİKA ve Hırvatistan İslam Birliği arasında bu konuda bir mutakabat zaptı imzalandı. Hamdolsun dostluk ve kardeşliğimizin nişanesi olan bu kıymetli eseri elbirliği ile tamamladık.”

“Bu merkezin diğer dinlerden dostlarımızın da vakit geçirecekleri şehrin başlıca buluşma ve kaynaşma adreslerinden biri olacağına inanıyorum. Ayrıca geleneksel ve modern tasarımları çok güzel bir şekilde birleştiren muhteşem mimarisi ile merkezin Sisak’ın güzelliğine güzellik katacağına inanıyorum. Bu kıymetli eserin başta Sisak halkı olmak üzere tüm dost ve kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyorum.”

“6 yıl önce Hırvatistan ziyaretimiz sırasında İslamiyetin Hırvatistan Parlamentosu tarafından hukuken ve kurumsal olarak kabul edilişinin 100. yıl dönümü etkinliklerine katılmıştık. O günlerde ayrımcılığa, hoşgörüsüzlüğe, İslam ve yabancı düşmanlığına karşı Zagreb’den tüm dünyaya ve Avrupa’ya anlamlı mesajlar vermiştik. Bugün bir kez daha yine Hırvatistan’dan bu defa Sisak’tan dostluk, kardeşlik, barışa ve hoşgörüye dair mesajlar vermiş oluyoruz.”

“Bu elbette tesadüfi değildir. Hırvatistan Müslümanlara sağlanan özgürlük, saygı ve huzur ortamı bakımından Avrupa’da örnek gösterilen ülkeler arasındadır. Hırvatistan devleti ile Hırvatistan İslam Birliği arasında tesis edilen iş birliği bu noktada son derece önemlidir. Şüphesiz bu özgürlük ve huzur ortamı sadece Müslüman kardeşlerimiz için değil diğer dinler ve kültürler için de geçerlidir. İşte bugün açılışını yaptığımız Sisak İslam Kültür Merkezi hem Hırvatistan’ın bu örnek konumunun hem de Sisak şehrinin çok kültürlü yapısının sembollerinden biri olarak yaşayacaktır.”

“Türkiye olarak biz hiçbir zaman geçmişte kader birliği yaptığımız ortak bir tarihi ve coğrafyayı paylaştığımız beşeri ve kültürel bağlarımızın olduğu kardeşlerimizi ve dostlarımızı unutmadık. Gönül dünyamızda Sisak’ı Amasya’dan, Zagreb’i Ankara’dan, Saraybosnayı İstanbul’dan, Mostar’ı Rize’den ayırmadık. Dostlarımızın sevinçleri ile sevindik acılarını kendi acılarımız olarak gördük. Bu anlayışla 2020 sonunda Sisak bölgesinde meydana gelen depremin ardından tüm imkanlarımızla dost Hırvatistan hükümetinin ve halkının yanında olmaya çalıştık. Bu vesileyle bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diliyorum. Hırvat dostlarımız da ülkemizde bir felaket yaşandığında her zaman bizim yanımızda oldular.”

“Geçen yıl yaz aylarında Türkiye’de yaşanan orman yangınlarında Hırvatistan bir yangın söndürme uçağını ülkemize gönderdi. Bir kez daha Hırvat makamlarına bu dayanışmalarından dolayı ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum. Aramızdaki iş birliği ve dayanışmanın bundan sonra da süreceğine eminim. Bu yıl Türkiye ile Hırvatistan arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 30 yıl dönümünü kutluyoruz. İki ülke dostluğunun nişanelerinden biri olan bu eserin böyle anlamlı bir yıla gelmesinden dolayı ayrıca memnuniyet duyuyorum.”

Türkiye-Hırvatistan İş Forumu

Erdoğan, Balkan turu kapsamında ziyaret ettiği Hırvatistan’da katıldığı Türkiye-Hırvatistan İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, 6 yıllık aranın ardından Zagreb’de kendileriyle tekrar birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Bu buluşmanın, Türkiye ve Hırvatistan arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 30. yılını kutladıkları bir dönemde gerçekleşmesinden ayrıca memnuniyet duyduğunu söyleyen Erdoğan, şahsına ve heyetine gösterdikleri misafirperverlikten ötürü Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic başta olmak üzere, tüm Hırvat makamlarına teşekkür etti. Erdoğan, bu organizasyonu düzenleyen DEİK’i ve Hırvat muhataplarını da tebrik etti.

Bu sabah Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanovic ile gayet verimli ikili görüşme yaptıklarını, ardından heyetler arası görüşmeleri gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, “İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri ayrıntılarıyla ele aldık. Aldığımız kararların ülkelerimiz arasındaki dostluk ve iş birliğini daha ileri taşıyacağına inanıyorum. Bugünkü istişarelerin bize hatırlattığı husus şudur: Türkiye ve Hırvatistan, bölgesel konumları ve ekonomileri itibarıyla ortak ülkelerdir. Son yıllarda ekonomik ve ticari iş birliğimizde yakaladığımız ivme, bu konuda ümit vericidir.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hırvatistan’a bir önceki ziyaretini yaptığı 2016 yılından bugüne ticaret hacminin 2,5 katına çıktığına dikkati çekerek şöyle devam etti:

“2015 sonunda 387 milyon dolar olan ticaret hacmimiz, 2021 sonunda 900 milyon dolara ulaştı. O ziyaretim sırasında belirlemiş olduğumuz 5 yılda 1 milyar dolara ulaşma hedefinde salgın nedeniyle küçük bir sapma oldu. Ancak bu yıl hedefimizi rahatlıkla aşacağımıza inanıyorum. 2022’nin ilk 8 ayı itibarıyla 760 milyon doları geçmiş durumdayız. Şimdi yeni hedefimizi kısa vadede 2 milyar dolar olarak belirledik. Orta ve uzun vadede ise 5 milyar dolara ulaşmamızın önünde hiçbir engel görmüyorum.”

Yatırım alanında iş birliklerinin de giderek geliştiğini belirten Erdoğan şunları söyledi:

“Firmalarımız enerji, inşaat, altyapı, turizm ve bankacılık başta olmak üzere çeşitli sektörlerde stratejik işlere imza atıyor. İş Forumu’nun ikili ticari ekonomik ilişkilerimizdeki güçlü ivmeyi artırmasını ve yeni iş birliği imkanlarına vesile olmasını diliyorum. Devlet yöneticileri olarak bizler iş dünyasının önündeki bürokratik zorlukları ve engelleri kaldırmakta özellikle kararlıyız ve görevliyiz. Sizlere de iş dünyası olarak ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunma görevi düşüyor. Türkiye ve Hırvatistan arasındaki ekonomik ilişkilerin ve dostluk bağlarının pekiştirilmesi için her birinizin samimi gayret göstereceğine şahsım ve arkadaşlarım inanıyoruz.”

Erdoğan, ticari diplomasi faaliyetleriyle Türkiye’nin girişimci vizyonunu yurt dışına taşıyan DEİK’e ve Türkiye-Hırvatistan İş Konseyi’ne teşekkür ederek “Hırvatistan’da faaliyet gösteren Türk firmalarının turizm, yenilenebilir enerji ve bankacılık sektörlerindeki yatırımları 200 milyon avroya ulaştı. Üçüncü ülkelerden gelen yatırımlarla birlikte bu rakamın esasen çok daha yüksek seviyede olduğunu biliyoruz. Önümüzde çok daha geniş bir iş birliği ve ticaret alanı bulunuyor. Enerji, altyapı, dijitalleşme, turizm, tarım, sulama ve hayvancılık başta olmak üzere geniş bir yelpazede iş birliğimizi geliştirebiliriz. Avrupa Birliği fonlarının sağlayacağı ivme ile enerji, altyapı ve dijitalleşme yatırımlarının Hırvatistan’da artması bekleniyor. Türkiye bu alandaki imkanlarını Hırvat dostlarıyla paylaşmaya hazırdır.” ifadelerini kullandı.

Yurt dışı müteahhitlik sektörümüz

Erdoğan, nüfusunun yaklaşık 5 katı turist ağırlayan Hırvatistan’ın turizmde de mutlaka değerlendirilmesi gereken fırsatlar sunduğunu söyledi. Ayrıca KOBİ’ler konusunda atılacak ortak adımların yeni iş birliklerinin önünü açacağı kanaatinde olduğunu belirten Erdoğan, potansiyel iş birliği alanları arasında özellikle tarım, hayvancılık ve sulama projelerinin de bulunduğunu kaydetti.

Erdoğan, verimli toprakları, gelişmiş ulaşım altyapısı, zengin yenilenebilir enerji kaynakları ve yetişmiş iş gücü olan Hırvatistan’ın Avrupa pazarlarına yakınlık gibi ilave avantajlara da sahip olduğunu, Türkiye ile Hırvatistan’ın gerçekleştireceği kapsamlı ekonomik ve ticari iş birliklerinin, ülkelerin yanı sıra bölgenin gelişmesine de katkı yapacağına inandığını vurguladı.

Türk yurt dışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörünün özellikle 2003 yılından bu yana iş hacmini giderek artırdığını dile getiren Erdoğan, şunları anlattı:

“Yurt dışı müteahhitlik sektörümüz bugüne kadar toplam 460 milyar dolar değerinde 11 bin 300 proje üstlendi. Firmalarımız dünyanın dört bir köşesinde son derece başarılı projelere imza atarak yerel istihdamı da sağlıyor. Gerek Hırvatistan’ın altyapı ve deprem sonrası yeniden imar faaliyetlerinde gerekse üçüncü ülkelerdeki projelerde firmalarımız beraber çalışabilir. Hırvat yetkililerden Türk firmaları ve iş adamlarına yatırım ortamının iyileştirilmesi, bürokrasinin azaltılması ve teşvik politikalarının geliştirilmesi gibi konularda kolaylık göstermelerini beklediğimizi ifade etmek istiyorum.”

Erdoğan, Türkiye’nin 85 milyonluk nüfusu, yükselen sanayi üretimi, nitelikli istihdam kapasitesi, fiziki altyapısı ve coğrafi konumuyla öne çıkan bir ülke olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Koronavirüs salgını sürecinde yaşananlar Türk ekonomisinin gücünü, dayanıklılığını ve son 20 yılda katettiği mesafeyi açıkça göstermiştir. Küresel ekonominin yüzde 3.4 küçüldüğü 2020 yılında biz yüzde 1.8’lik büyüme oranı yakaladık. Dünya ekonomisi ciddi daralma riskiyle yüzleşirken 2022 yılı ilk çeyreğinde yüzde 7.5, ikinci çeyreğinde 7.6 oranında büyüme kaydettik. İhracatımız bu ay itibariyle yıllık bazda 250 milyar doların üzerine çıktı. 2003-2021 döneminde 240 milyar dolar doğrudan uluslararası yatırım çekmeyi başardık. Sadece geçtiğimiz yıl ülkemize 14 milyar dolar değerinde ilave doğrudan uluslararası yatırım geldi. Son 16 yılda Orta ve Doğu Avrupa’da en fazla uluslararası doğrudan yatırım alan ikinci ülkeyiz. İnsansız hava araçları teknolojilerinde geleceği okuyarak attığımız adım sayesinde bugün bu alanda dünyanın en başarılı 3 ülkesinden biriyiz. Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracımızın da katılmasıyla bir üst lige çıkardığımız insansız hava aracı filomuzu muharip insansız uçak sistemimizle dünyanın bir numarası haline getirmeyi hedefliyoruz.”

Tüm bunların Türk ekonomisinin gücünün ve Türkiye’ye duyulan güvenin en somut işaretleri olduğunu vurgulayan Erdoğan, bunun yanında Türkiye’nin iş kurma ve iş yapma fırsatları bakımından son derece cazip bir mevzuata ve uygulamaya sahip olduğunu anlattı.

Erdoğan, Türk Hava Yolları vasıtasıyla İstanbul üzerinden dünyanın 340’tan fazla destinasyonuna rahatlıkla ulaşılabildiğini, küresel uçuşların kesişme noktasına dönüşen İstanbul Havalimanı’nın 2021’de ağırladığı yolcu sayısıyla Avrupa’nın ikinci havalimanı haline geldiğini dile getirdi.

Turkish Cargo’nun 2022 yılının Haziran ayı verilerine göre kargo pazarında dünyanın en büyük 4. hava kargo taşıyıcısı olduğunun altını çizen Erdoğan, “Ülkemiz dinamik nüfusumuz, geniş pazar imkanlarımız ve yatırımcı dostluğu mevzuatımızla Hırvat iş adamlarına çok büyük fırsatlar sunuyor. Ülkelerimiz arasındaki özellikle bu dayanışma inanıyorum ki her iki ülkeyi de kazan kazan esasına göre çok daha güçlü bir hedefe ulaştıracaktır. Daha önceki ziyaretlerinde de belirttiğim gibi Hırvat iş adamlarına her türlü kolaylığı sağladık ve sağlamaya da hazırız. Görüşmelerimizde aynı iradenin Hırvat makamlarında da olduğuna şahitlik ettim.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, bugünkü iş forumunun ülkeleri arasındaki dostluğun pekiştirilmesine, karşılıklı yatırımların ve ticaretin daha da arttırılmasına vesile olmasını dileyerek, emeği geçenleri tebrik etti.

Hırvatistan Başbakanı Plenkovic’le görüşme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic’i kabul etti. Başbakanlık Binası’ndaki kabul, basına kapalı gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabulü öncesi Başbakanlık’ta şeref defterini imzaladı. Başbakanlık Binası’nda Plenkovic’i kabul eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra heyetler arası görüşmeye katıldı. Görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş eşlik etti.

Vatan Anıtı’na saygı duruşu

Gün içinde Hırvatistan’da çok sayıda programa katılan Erdoğan, Sisak’ta kendi adını taşıyan kültür merkezinin açılışının ardından Zagreb’e geldi. Erdoğan burada, Vatan Anıtı’na çelenk bırakma törenine iştirak etti. Onur kıtası komutanı tarafından karşılanan Erdoğan, çelengi anıta bırakmasının ardından saygı duruşunda bulundu.

Hırvatistan’dan ayrıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temaslarını tamamlayarak özel uçak “TUR” ile TSİ 21.15’te Hırvatistan’dan ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Zagreb Franjo Tudjman Uluslararası Havalimanı’ndan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Zagreb Büyükelçisi Mustafa Babür Hızlan ve eşi Emel Hızlan, Hırvatistan’ın Ankara Büyükelçisi Hrvoje Cvitanovic, Hırvatistan Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Bartol Simunic, Hırvatistan Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Frano Matusic, Hırvatistan Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı İlişkiler Genel Müdürü Sebastian Rogac ve Cumhurbaşkanlığı Protokol Genel Müdürü Dragana Podner uğurladı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *