Türkiye, Arap Birliği karar ve açıklamalarına tepki gösterdi

Türkiye, Arap Birliği karar ve açıklamalarına tepki gösterdi

Kahire’de Arap Ligi Dışişleri Bakanları Konseyinin 158. toplantısı sonuç bildirisinde Türkiye’ye yönelik karar ve açıklamalar üzerine Türk Dışişleri Bakanlığı, “Bu karar ve açıklamaları tümüyle reddediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Arap Birliği toplantısı

Arap Birliği’nin dışişleri bakanları düzeyindeki 158’inci olağan toplantısı, Mısır’ın başkenti Kahire’de dün sona erdi. Toplantı, Libya Ulusal Birlik Hükümeti Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş başkanlığında düzenlendi.

Mısır resmi haber ajansı MENA’ya göre, Şukri liderliğindeki Mısır heyeti, dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirilen Arap Birliği 158. olağan toplantısına Libya Ulusal Birlik Hükümeti Dışişleri Bakanı Necla Menguş’un başkanlık etmesi nedeniyle toplantıdan ayrıldı. Mısır’ın, Fethi Başağa hükümeti Dışişleri Bakanı Hafız Kaddur’un oturuma başkanlık etmesini istediği belirtilirken, Başağa hükümeti de Arap Birliğine, “Menguş’un Libya’yı temsilen Genel Kurulda oturuma başkanlık etmesinin uygun olmayacağı ve Libya’nın meşru hükümetinin kendileri olduğu” yönünde bir mektup göndermişti.

Toplantıda alınan kararlar

Arap Bakanlar Komitesi, İsrail’in Kudüs’ün tarihi ve hukuki statüsünü değiştirmeye yönelik eylemleriyle baş edebilmek için ortak hareket etmek gerektiğini bildirdi.

İsrail’in Kudüs’teki politika ve planlarına karşı uluslararası platformlarda faaliyette bulunmakla sorumlu Komite, Mısır’ın başkenti Kahire’de 5’inci toplantısını gerçekleştirdi. İsrail’in Mayıs 2021’de Şeyh Cerrah Mahallesi ve Kudüs’teki ihlallerinin ardından Arap Birliği bünyesinde kurulan Komitenin dünkü toplantısında, Ürdün, Tunus, Cezayir, Suudi Arabistan, Filistin, Katar, Mısır, Fas ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden yetkililer hazır bulundu.

Toplantının kapanış bildirisinde, Kudüs halkının direnişinin desteklenmesi ve “yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri inşası, Filistinlilere ait evlerin yıkılması ve toprakların gasp edilmesi” politikasına karşı korunmaları çağrısı yapıldı.

Bildiride İsrail’in, Filistin halkının, coğrafi olarak bütünlük arz eden bağımsız bir devlette güven içinde yaşama hakkıyla çelişen ve uluslararası hukuku ihlal eden politikalarına karşı koymak için ortak hareket etmenin önemi vurgulandı.

Doğu Kudüs’ün Filistin devletinin başkenti olduğuna dikkati çekilen bildiride, Filistinlilerin buradaki hakkını baltalamaya ve Kudüs’ün hukuki statüsünü tek taraflı olarak değiştirmeye dönük tüm eylemlerin reddedildiği ifade edildi.

Bildiride ayrıca, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasının ve Ürdün’ün Kudüs’teki kutsal mekanlar üzerindeki vesayetinin önemine işaret edildi.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki de toplantıda yaptığı konuşmada, Filistin meselesindeki son gelişmeler ve Kudüs’teki ihlallerle ilgili bilgi verdi. Maliki, “İsrail, Mescdi-i Aksa’nın tarihi ve hukuki statüsünü değiştirmeyi, onu zaman ve mekan olarak bölmeyi ve Yahudi yerleşimcilerin baskınlarına izin vererek orada egemenlik kurmayı amaçlıyor.” dedi.

Bildiride, Arap Bakanlar Komitesi’nin Türkiye’nin Arap ülkelerinin içişlerine müdahalesini takip etmekle (görevlendirildiği)” bilgisi yer almıştı. “İçişlerine müdahale” ifadesi ile kastedilen ülkelerden birinin Irak olduğu değerlendiriliyor. Türkiye’nin bir halen devam etmekte olan ve Kürdistan Bölgesi topraklarında PKK’lilerin varlığı gerekçesiyle düzenlediği operasyonlar Irak’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiği yönünde eleştiriliyor. Söz konusu eleştiri Arap Ligi tarafından daha önce de Türkiye’ye yöneltiliyordu.

Lübnan’dan sonra Arap Dışişleri Bakanları Konseyi 158. Dönem Başkanlığı’nı Libya devralmıştı.

Türkiye’den tepki

Konseyin önceki gün düzenlenen 158. toplantısında Türkiye’ye yönelik karar ve ifadeler yer almasına üzerine Türk Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklama yaptı. Bakanlığın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“Arap Ligi Dışişleri Bakanları Konseyi’nin 6 Eylül 2022 tarihinde düzenlenen 158. toplantısı, bir kez daha ülkemize yönelik mesnetsiz iddialar içeren karar ve açıklamalara sahne olmuştur. Bu karar ve açıklamaları tümüyle reddediyoruz.

Dar görüşlü ve kısa vadeli bazı münferit çıkarların tesiri altında alınan bu kararlar Arap Ligi’ni, bölgesel sorunların çözümüne somut, yapıcı ve sürdürülebilir katkı sağlama imkânından mahrum bırakmaktadır.

Bazı tarafların önyargılı yaklaşımları ne olursa olsun, Türkiye milli güvenliğine ve çıkarlarına yönelik terör tehditleriyle mücadeleye, uluslararası hukukun ilke ve normları çerçevesinde devam edecektir.

Türkiye’nin ayrılıkçı terörizme karşı yürüttüğü mücadele, bölge ülkelerinin egemenlik, toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunması bakımından da kritik önem taşımaktadır.

Türkiye, bölgede istikrar ve refahın tesisini ortak hedef olarak benimseyen tüm Arap Ligi üyesi ülkelerle birlikte çalışmaya hazır olduğunu bu vesileyle bir kez daha yinelemektedir.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *