Somali’de gıda krizi ve acil yardım çağrısı

Somali’de gıda krizi ve acil yardım çağrısı

Birleşmiş Miletler (BM) tarafından Somali’de düzenlenen toplantıda ülkedeki gıda krizi ile mücadele için acil yardım çağrısı yapıldı.

BM Somali Özel Temsilcisi James Swan, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, ülkedeki kuraklık ve gıda sorununa dikkati çekti. Swan, “Somali’de gıda krizi ile mücadele için tüm paydaşları acilen ihtiyaç duyulan finansmanı sağlamaya çağırıyorum.” dedi.

Toplantıda ayrıca Somali’deki güvenlik durumu ve silahlı örgütlerle mücadelenin de ele alındığını belirten Swan, ülkedeki gıda krizinden en fazla kadın ve çocukların etkilendiğini sözlerine ekledi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütüne (FAO) göre, Somali’nin yüzde 80’i şiddetli kuraklıkla mücadele ediyor.

Somali hükümeti, etkisini artıran kuraklık nedeniyle 23 Kasım 2021’de ülke genelinde “acil durum” ilan etmişti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Somali’deki insani kriz için uluslararası topluma acil yardım çağrısı yapmıştı.

Somali’de beslenme merkezlerinde 700’den fazla çocuk hayatını kaybetti

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Somali Temsilcisi Wafaa Saeed, yaptığı açıklamada, ocak ve temmuz ayları arasında gıda ve beslenme merkezlerindeki yaklaşık 730 çocuğun yaşamını yitirdiğini belirtti.

Rakamın rapor edilmeyenler eklendiğinde çok daha yüksek olabileceğine vurgu yapan Saeed, açlık ve gıda sorunu baş göstermeye başladığında salgın hastalıkların da hızla artışa geçtiğini ifade etti.

Saeed, Somali’nin 2011 ve 2017’de iki büyük kuraklıkla karşılaştığını hatırlatarak, acilen yardım çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Somali’nin bazı bölgelerinde bu yıl sonunda kıtlık yaşanabileceğini açıklamıştı.

BM: Somali’de bu yıl sonunda kıtlık yaşanabilir

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, önceki gün basına yaptığı açıklamada, Doğu Afrika ülkesi Somali’deki gıda sorununa dikkati çekti. Griffiths, Somali’nin bazı bölgelerinde bu yıl sonunda kıtlık yaşanabileceğini belirtti.

Gıda sorunu ve kıtlığın ülkenin özellikle güneyindeki Bay bölgesini olumsuz etkileyebileceğini vurgulayan Griffiths, “Kıtlık kapıda” ifadesini kullandı.

Griffiths, ülkenin uzun süredir devam eden kuraklıkla mücadele ettiği bilgisini paylaşarak bunun üzerine Ukrayna’daki savaşın patlak vermesinin gıda sorunu ve kıtlığı körüklediğini sözlerine ekledi.

Kızılhaç’tan Somali’deki çatışmalardan etkilenen 150 bin aileye destek

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Somali’de yaşanan çatışmalardan etkilenen 150 bin aileye şimdiye kadar 13 milyon dolar destek verildiğini açıklamıştı.

ICRC’den Ağustos ayı sonunda yapılan yazılı açıklamada, özellikle ülkenin orta ve güney bölgelerindeki çatışmaların bölge halkının hayatını olumsuz etkilediğine dikkati çekilmişti.

Ülkedeki çatışmalardan binlerce insanın etkilendiği belirtilen açıklamada, şimdiye kadar 150 bin aileye 13 milyon dolar harcandığı, ihtiyaç sahibi kişilere yardımlara devam edileceği vurgulanmıştı.

Açıklamada, ülkedeki kuraklığın da dikkati çeken oranlara geldiğine ve kuraklık nedeniyle Ocak 2021’den bu yana 1 milyondan fazla Somalilinin etkilendiği belirtilmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *