TSK’da başörtüsünün iptal edilmesi talebini Danıştay usulen reddetti

TSK’da başörtüsünün iptal edilmesi talebini Danıştay usulen reddetti

Komünist görüşe sahip Halkın Kurtuluş Partisi’nin, ‘Türk Silahlı Kuvvetlerinde türban serbestliğine izin veren kararın iptal edilmesi’ talebini görüşen Danıştay’ın en üst karar organı İdari Dava Daireleri Kurulu (İDDK), talebi usulen reddetti. Kurulun 12 üyesinden biri karara şerh koydu.

Milli Savunma Bakanlığı’nda (MSB), 15 Şubat 2017’de Türk Silahlı Kuvvetleri Kıyafet Yönetmeliği’nde değişiklik ile kadın subay, astsubay ve askeri öğrencilerin resmi kıyafetlerinin üzerine ‘türban’ takabilmelerinin yolu açıldı.

Yeniçağ’ın aktardığına göre, Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), söz konusu yönetmelik maddesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle Danıştay’da dava açtı. Düzenlemenin orduyu ve subayları bir din devleti yapılanmasına götüreceği belirtilen dilekçede, laiklik ilkesiyle bağdaşmadığı savunuldu.

Danıştay 2. Dairesi, 20 Aralık 2017’de yürütmenin durdurulması talebini bire karşı 4 üyenin oyu ile reddetti. Ardından Daire, 19 Kasım 2020’de ise TSK’de türban serbestliğine izin veren yönetmeliğin iptalini usulen oy çokluğuyla reddetti.

12 ÜYE ONAY VERİRKEN 1 ÜYE KARARA MUHALİF KALDI

HKP avukatları, Danıştay 2. Dairesi’nin başvuruyu reddetmesi üzerine davayı Danıştay’ın en üst karar organı İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşıdı. Kurul, Hasan Güzeler’in başkanlığında toplandı. Toplantıda, başkanla birlikte 12 üye TSK’de türban serbestliğine izin veren yönetmeliğe onay verirken; üyelerden Z. Ö. karara muhalif kaldı.

DANIŞTAYDAN RET

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 12 Mayıs 2022’de HKP’nin “dava açma ehliyetinin olmadığı” gerekçesiyle davanın usulen reddedilmesine karar verdi. Cumhuriyet.com.tr’in ulaştığı İDDK kararında, “Davacının, davaya konu ettiği kıyafet değişikliğine ilişkin düzenleme ile değişen hukuki durumun tarafı ya da yararlananı olmadığından güncel, kişisel ve meşru bir menfaat ilişkisinin bulunduğunun kabulüne imkân bulunmamaktadır” ifadeleri yer aldı.

ŞERH DÜŞME GEREKÇESİ

Üyelerden Z.Ö. ise karara muhalif kaldı. Z.Ö., “Hem hukukun tesisi hem de kamu yararı için, uyuşmazlık konusu düzenlemeye karşı dava açma ehliyetinin olduğunun kabulü gerekmektedir” dedi.

HKP avukatlarının oy çokluğuyla verilen bu kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağı belirtildi.

HKP MYK Üyesi Av. Doğan Erkan ile Eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, karara ilişkin, “Kamu hizmetinin ifasında dinsel öğeler bulunmaz. Her görüş ve inançtan halk çocuklarının ülke sevdası üzerinden birleşmesinin prensibi olan ‘üniforma birliği’ne dayalı silahlı kuvvetlerde hiç olamaz” dedi. Erkan, kararın kesinleştiği zaman ordu içerisinde açık-kapalı, inanan-inanmayan diye bölünme olacağını söyledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *