Kenya’daki seçimler öncesi Facebook’tan ‘içerik’ hamlesi!

Kenya’daki seçimler öncesi Facebook’tan ‘içerik’ hamlesi!

ABD merkezli sosyal medya şirketi Facebook, Kenya’da 9 Ağustos’ta yapılması planlanan seçimler öncesi nefret ve şiddet söylemi içerdiği gerekçesiyle binlerce içeriği kaldırdığını duyurdu. Devlet Başkanı Kenyatta, 2017’de kazandığı seçimlerde, Facebook verilerini kullanan Cambridge Analytica ile çalıştığı ileri sürülmüştü.

Facebook’tan yapılan açıklamada, nisan sonuna kadar nefret söylemini teşvik eden 37 bin gönderinin ve ayrıca şiddet ve tahrik politikalarını ihlal eden 42 bin gönderinin Facebook ve bünyesindeki Instragram’dan kaldırıldığı belirtildi.

Açıklamada, seçimlerde bilgi kirliliğinin önlenmesi için yerel uzmanlardan oluşan bir ekibin de görevlendirildiği ifade edildi.

Firma ayrıca, şeffaflık kurallarına uymadığı gerekçesiyle 36 bin siyasi reklamın da kabul edilmediğini belirtti.

2017’deki tartışmalı seçimlerde Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta’nın seçimleri kazanmak için Facebook verilerini kullanan, Londra merkezli analiz şirketi Cambridge Analytica ile çalıştığı ileri sürülmüştü.

Ortaya çıkan skandalın ardından Cambridge Analytica şirketi 1 Mayıs 2018’de feshedilirken, birkaç ay sonra aynı yöneticiler tarafından, aynı alanda faaliyet göstermek üzere Auspex isimli yeni bir şirket kurmuştu. Facebook, ABD Federal Ticaret Komisyonu tarafından yürütülen soruşturma sonrasında 5 milyar dolar cezaya çarptırılmıştı.

Gelecek ay başkanlık ve genel seçimlerin yapılacağı Kenya’da, başkanlık için öne çıkan isimler:

Devlet Başkanı Yardımcısı William Ruto ve Kenyatta’nın desteklediği eski Başbakan Raila Odinga.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *