Hamas heyeti Moskova’da

Hamas heyeti Moskova’da

Hamas heyetinin bugün Moskova’da çok sayıda Rus yetkiliyle görüşmelerde bulunması planlanıyor.

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Musa Ebu Merzuk başkanlığındaki heyetin ziyareti, Rusya ile İsrail arasında Ukrayna meselesi yüzünden artan gerilimin ardından geldi. Heyet içinde Hamas yöneticileri Fethi Hammad ve Husam Bedran yer alıyor.

Şarku’l Avsat’a bilgi veren kaynaklar, söz konusu ziyaretin Moskova’nın daveti üzerine gerçekleştiğini söyledi. Heyetin, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ile bugün görüşmesi planlanıyor. Kaynaklar, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile de bir görüşme olabileceğini değerlendirdi. Hamas heyetinin görüşmeleri Rus diplomatlarla sınırlı kalmayacak, heyet Rusya Federal Meclisi ve Devlet Duması’ndan yetkililerle de bir araya gelecek. Çeçen lider Ramazan Kadirov’la da bir görüşme yapılması ihtimal dahilinde.

Hamas’a yakın kaynaklar, görüşme gündeminin, Kudüs’teki durum, Filistin sahasındaki gelişmeler ve Filistin-Rusya ilişkilerini içereceğini aktardı. Hamas görüşmelerde, İsrail’in Batı Şeria’daki kışkırtmaları ve Gazze Şeridi’ne uyguladığı abluka hakkında ayrıntılı bilgiler paylaşacak. Ayrıca Ukrayna krizinin bölgeye yansımalarını değerlendirecek.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Nazi lideri Adolf Hitler ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’yi karşılaştırarak, ikisinin de Yahudi kökenli olduğunu söylemesi, İsrail-Rusya ilişkilerinde gerilime sebep oldu. Lavrov, “Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin Yahudi olması kesinlikle bir şey ifade etmiyor. Bazı Yahudi bilgeler, en büyük Sami karşıtlarının yine Yahudilerden çıktığını söylüyor” dedi. İsrail bu sözlerin ardından Moskova Büyükelçisini ‘açıklama yapmak üzere’ Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı. Ayrıca Rus büyükelçiye nota verildi ve Moskova’dan özür dilemesi talep edildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise, “İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid’in, Kiev’deki Neo-Nazi yönetimini destekler yönde açıklamalar yaptığına şahit oluyoruz” ifadeleriyle yanıt verdi.

İki ülke arasındaki gerilim Filistin ve Suriye dosyalarına da yansıdı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kudüs’teki olaylarla ilgili İsrail ve ABD’yi suçlayan açıklamalar yaptı ve İsrail’in Suriye’ye düzenlediği hava saldırılarını sert bir şekilde kınadı. Hamas’ın Moskova ziyareti son bir yıl içinde gerçekleşen ikinci ziyaret olma özelliği taşıyor.

Raid Cebir/Şarku’l Avsat

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *